Dlouhodobá péče v komunitě zkušenosti a dobrá praxe v obcích Iva Holmerová Petr Wija.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Plánovaný rozvoj služeb
Koncepce péče o staré občany
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Stárnutí a moderní technologie Iva Holmerová
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Geriatrická komunitní centra Zdeněk Kalvach 1.LF UK Praha.
Domácí péče Home care.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
8. rámcový program EU pro výzkum a inovace
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
© NSZM ČR1 Národní síť Zdravých měst ČR Mezinárodně certifikovaná asociace měst, obcí a regionů - realizátorů místní Agendy 21 a Projektu Zdravé město.
PREVENCE ve vyšším věku Iva Holmerová, Petr Wija.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Koordinační skupina SENIOŘI. Koordinační skupina V současnosti 16 členů Organizace, agentury, které poskytují sociální služby Svazy, aktivity, které vyplňují.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Stárnutí populace v České republice, její dlouhodobé ekonomické důsledky a možnosti řešení Pracovní skupina při Výboru pro sociální politiku PS PČR.
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Aktivní senior v České Skalici.
Reforma psychiatrické péče
Hodnoty v péči o seniory
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
SmoČR a senioři v obcích
Helena Chodounská Ukazatele potřebnosti sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Realizace politiky přípravy na stárnutí
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Transkript prezentace:

Dlouhodobá péče v komunitě zkušenosti a dobrá praxe v obcích Iva Holmerová Petr Wija

Délka života ve zdraví (2011) rozdíl muži ženy: 6 let (LE), 1,4 let (HLY)

P.Wija, 2013

Budoucí potřeba dlouhodobé péče pro starší občany bude záležet na následujících faktorech: – Počet lidí starších 80 let – Potřeba dlouhodobé péče odpovídá také průměrnému zdravotnímu stavu populace a pravděpodobnosti jeho zhoršení se stárnutím, chronickými nemocemi a multimorbiditou – Schopnost žít samostatně v původním prostředí i před disabilitu

počet osob 95+ (celkem 6 051) se oproti minulému sčítání téměř zdvojnásobil (79,6 % žen)

Počet stoletých a starších osob téměř ztrojnásobil na 530 osob (z toho 423 žen, tj. 79,8 %). půlnoc z 25. na 26. března 2011.

Limitování potřeby a nákladů na dlouhodobou péči Prevence, podpora zdraví rehabilitace Efektivnost poskytované zdravotní péče Opatření, která umožní i starším lidem, a to i křehkým a s disabilitou, žít samostatně v původním prostředí

European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIP AHA): innovative healthcare services and innovative ways of addressing health issues across Europe - Prevence - Skrínink a včasná diagnóza -Care and cure – poměr mezi léčbou a péče -Aktivní stárnutí -Nezávislý život

Enabling model of geriatric care Acute care – dg and treatment Rehabilitation Long-term care Functional improvement

Disabling model of geriatric care Dg and th RHB Long-term care Underestimation of geriatric care needs – fixation of disability

Zařízení dlouhodobé péče ČR 1,64 milionu lidí 65+, z toho 387 tis 80+ Dožití – 75, 81 roku při narození 471 domovů pro seniory (DpS) – lidí 189 domovů se zvláštním režimem – lidí 2,9% populace 65+ žije v institucích pro seniory sociálního typu Pečovatelská služba tis osob (všech) 72 LDN (7 172 lůžek) + gerontopsychiatrie, následná péče, ošetřovatelská lůžka…. Domácí péče: 147 tis pacientů (všech) (7% seniorů)

Metoda explorace: Web search, literatura, expertní znalost, oslovení obcí, návštěvy obcí u nás i v zahraničí (A,DK) Sledované cíle: Podpora zdraví, autonomie a integrace ve vyšším věku (nikoli jen „aktivit“) – „dobré zrání“ Způsob zajištění dlouhodobé péče

Výsledky: „seniorská“ problematika je součástí sociální politiky obcí, ALE 1.Aktivity pro seniory (pestré spektrum rozličných aktivit společenských, rukodělných, zábavných….) 2.Cílené (evidence based) programy (zdraví, bezpečnost, gramotnost- finanční, technologická...) 3.Aktivity seniorů (méně až jako „šafránu“) –dobrovolnictví, peer programy, vzájemné vzdělávání 4.Dlouhodobá péče - komplexní modely vzácné, spíše orientace na sociální služby

Toolkit pro obce: „Recepty“ na dobrý život v obcích – příklady dobré praxe Iniciativy a aktivity seniorů, pro seniory a se seniory Podpora zdraví pro vyšší věk Služby a podpora samostatného života – a jejich (subsidiární) zajištění

BEDEKR Bedekr aktivního stárnutí aneb Jak se orientovat v krajině aktivního stárnutí a dlouhodobé péče

Více jak 2600 km

Kroměříž Brno Jihlava Ostrava a Olomouc Hradec Králové a Pardubice Plzeň Prachatice Litoměřice Liberec Praha a Kutná Hora podzim - Karlovy Vary 2013: 14/14

2600 km

BEDEKR  Podpora aktivního a zdravého stárnutí na místní úrovni  Komunikace a účast na správě obce  Bydlení  Bezbariérovost prostředí a dostupnost dopravy

BEDEKR  Pohybová aktivita a sport  Mezigenerační solidarita  Dobrovolnictví  Vzdělávání  ICT a internet  Společenské aktivity

Kalkulátor potřeb (2011)

Modely dlouhodobé péče vycházející z potřeb mč, města, oblasti Svazek obcí Poličska - transformace oblastní nemocnice, podíl obcí na péči a její koordinace Chrudim – pečující město, postupně vytvářející spektrum sociálních a dalších služeb Praha 8 – spektrum zdravotně sociálních služeb dle potřeb a poptávky stárnoucí populace

Prachatice – komunikace se „všemi“ (občané, poskytovatelé různé úrovně, místní správa a samospráva) Hlučín – komunitní plánování jako funkční proces s praktickými výstupy (bezbariérovost, komunikace, bydlení) Nový Bor - bezbariérovost, komunikace ALE: „takoví lidé u nás nežijí“

Závěry šetření: Mnoho místní iniciativy a dobré vůle Pokrok ve smyslu: příspěvek na péči, „Zdravá města“, zvýšená informovanost a iniciativa (neformální činnost), zlepšení i v průběhu projektu… Zásadní systémové překážky: Roztříštěnost implementace příspěvku na péči Nekomunikace zdravotnického a sociálního systému – rozdílnost podmínek ve zdravotní a sociální sféře, zbytečné překážky, změny nejsou „evidence based“

Kontakt CELLO - Centrum pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy Gerontologické centrum Praha 8 – Kobylisy Šimůnkova