Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Evropská soukromá společnost s r. o
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Obchodní společnosti.
Podnik jako právní subjekt
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Listopad 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.1
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Právní forma organizace
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Subjekty obchodního práva
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Správní právo MOST FBI Podnikání Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO.
11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100317_Obchodni_spolecnosti_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Základy práva Obchodní právo
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
OBCHODNÍ JMÉNO PODNIKU. Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1161 Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_98 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
Obchodní společnosti.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
vedoucí odštěpného závodu
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti II.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Autor: Ing. Alice Horáčková
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík

Právní normy pro podnikání Obchodní zákoník Obchodní zákoník Občanský zákoník Občanský zákoník Zákoník práce Zákoník práce Zákon o konkurzu Zákon o konkurzu Zákon o živnostenském podnikání Zákon o živnostenském podnikání Celní a daňové zákony Celní a daňové zákony

Podnikání Je soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku

Podnikatelé podle obchodního zákoníku Podnikatel : 1. osoba zapsaná v obchodním rejstříku 2. osoba podnikající na základě živnostenského oprávnění živnostenského oprávnění 3. osoba podnikající na základě jiného oprávnění dle zvláštního předpisu oprávnění dle zvláštního předpisu 4. fyzické osoby provozující zemědělskou výrobu výrobu

Je člověk jako jednotlivec Způsobilost fyzické osoby mít práva a povinnosti vzniká narozením. Způsobilost fyzické osoby k právním úkonům vzniká v plném rozsahu zletilostí. Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku. Fyzická osoba

Je skupina lidí, pokud splní podmínky dané zákonem Právnickými osobami jsou: a) sdružení fyzických nebo právnických osob b) účelová sdružení majetku - nadace c) jednotky územní samosprávy - obce, kraje d) jiné subjekty, o kterých to stanoví zákon - o.p.s., s.p., Právnická osoba

Obchodní firma je název pod kterým je podnikatel zapsán do obchodního rejstříku je název pod kterým je podnikatel zapsán do obchodního rejstříku firmou fyzické osoby musí být vždy její jméno a příjmení firmou fyzické osoby musí být vždy její jméno a příjmení firma fyzické osoby může obsahovat dodatek odlišující osobu podnikatele nebo druh podnikání firma fyzické osoby může obsahovat dodatek odlišující osobu podnikatele nebo druh podnikání

firmou právnické osoby je název zapsaný v obchodním rejstříku a dodatek označující právní formu / např. s.r.o./ firmou právnické osoby je název zapsaný v obchodním rejstříku a dodatek označující právní formu / např. s.r.o./ firma nesmí být zaměnitelná firma nesmí být zaměnitelná a nesmí působit klamavě a nesmí působit klamavě k odlišení firmy nestačí rozdílný dodatek označující právní formu k odlišení firmy nestačí rozdílný dodatek označující právní formu u fyzické osoby stačí k odlišení uvedení jiného místa podnikání u fyzické osoby stačí k odlišení uvedení jiného místa podnikání

Jednání podnikatele fyzická osoba jedná osobně, případně zplnomocněný zástupce fyzická osoba jedná osobně, případně zplnomocněný zástupce za právnickou osobu jedná její statutární orgán /např.jednatel/ za právnickou osobu jedná její statutární orgán /např.jednatel/ prokura, prokurista - jedná za právnickou osobu na základě zvláštní plné moci ohlášené u obchodního rejstříku. Prokurou může být pověřena vždy jen fyzická osoba – většinou zaměstnanec. prokura, prokurista - jedná za právnickou osobu na základě zvláštní plné moci ohlášené u obchodního rejstříku. Prokurou může být pověřena vždy jen fyzická osoba – většinou zaměstnanec.

Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích je veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích je veden v elektronické podobě je veden v elektronické podobě rejstříky vedou soudy a jsou přístupny každému rejstříky vedou soudy a jsou přístupny každému každý podnikatel je veden ve zvláštní složce se sbírkou listin každý podnikatel je veden ve zvláštní složce se sbírkou listin

Do obchodního rejstříku se zapisují: a) obchodní společnosti a družstva b) zahraniční osoby c) fyzické osoby, které jsou podnikateli, když výše jejích výnosů nebo příjmů dosáhla v průměru za dvě po sobě bezprostředně následující účetní období částky Kč d) další osoby, stanoví-li povinnost jejich zápisu zvláštní právní předpis.

V následujícím výčtu odlište, kdo je podnikatel: řezník pracující ve firmě Kostelecké uzeniny řezník pracující ve firmě Kostelecké uzeniny zámečník Karel Novotný, živnostník zámečník Karel Novotný, živnostník lékař pracující v soukromé praxi lékař pracující v soukromé praxi daňový poradce daňový poradce pracovník finančního úřadu pracovník finančního úřadu pracovník úřadu práce pracovník úřadu práce učitel učitel pracovník společnosti s ručením omezeným pracovník společnosti s ručením omezeným akciová společnost akciová společnost státní podnik státní podnik družstvo družstvo

Rozhodněte, zda se jedná o fyzickou nebo právnickou osobu: sdružení tří autodopravců sdružení tří autodopravců Karel Novotný, zámečnictví Karel Novotný, zámečnictví Panorama, stavební bytové družstvo Panorama, stavební bytové družstvo občanské sdružení Život dětem občanské sdružení Život dětem Karavela, v.o.s. Karavela, v.o.s. Propos, s.r.o. Propos, s.r.o. Strana přátel piva Strana přátel piva

Zdroje: Obchodní zákoník Obchodní zákoník lwahd.jpg lwahd.jpg