Fotoaparáty 3. ročník Zbožíznalství Fotoaparát - zařízení sloužící k pořizování a a zaznamenání fotografií - v principu 1. světlotěsně uzavřená komora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Luisa Strešková
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_20_ Zrcadla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Fotografie Zbožíznalství 3. ročník Fotografie - proces získávání a uchování obrazu pomocí specifických reakcí na světlo - zahrnuje získání záznamu světla.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Barevná věrnost a zrcadlové plochy Název sady:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
Optický dalekohled či teleskop = přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel Hlavní parametry optických přístrojů - světelnost.
VIDEO KAMERY. ondřej česák matěj brothánek OBSAH STRUČNÁ HISTORIE ANALOGOVÉ KAMERY DIGITÁLNÍ KAMERY STRUČNÁ BUDOUCNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Digitální fotografování Číslo DUM: III/2/VT/2/3/43 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Proč plné krychlové hranoly Vývoj technologií zpětného odrazu pro dopravní značky Školení CDV.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_051.ICT.13 Digitální fotoaparát.
DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE I vol. 1 Libor Krsek. AGENDA kontakty jak bude kurz probíhat co se naučíte požadavky ke zkoušce známkování jak se chovat co je fotka.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ NASTAVENÍ DIGITÁLNÍHO FOTOAPARÁTU 1. část DIGITÁLNÍHOtavenfotoaparátu.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_04 TÉMA: VYNÁLEZY.
1 MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby  12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby  11 vnitřního povrchu duté plochy 3. Mnohonásobné.
Co dnes uslyšíte? Užití fotogrammetrie Konstruktivní fotogrammetrie Vodorovný snímek Prvky vnitřní orientace vodorovného snímku Rekonstrukce snímku z dostupných.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Elektromagnetické spektrum
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Optický kabel (fiber optic cable)
Základní pojmy z optiky
K o u l e Popis tělesa Výpočet povrchu Výpočet objemu Části koule
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_FYZIKA
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Elektromotor a jeho využití
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optická mechanika
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Ohyb světla na optické mřížce
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
Z očí do očí Fyzikální Část.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lidské oko Název : VY_32_inovace_17 Fyzika - lidské oko
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Optika – zákon odrazu světla
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Informatika – Grafika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled
Duté zrcadlo Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo
Atmosféra Země.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Světelné jevy -shrnutí
VY_32_INOVACE_09_ICT_529_Jnc
Kompozice, zlatý obdélník a zlatý řez
07_10_Digitální fotoaparát Ing. Jakub Ulmann
Člověk a technika – OPTICKÉ PŘÍSTROJE
Zobrazování optickými soustavami
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vypuklé zrcadlo Název : VY_32_inovace_12 Fyzika - vypuklé zrcadlo
Optické přístroje -dalekohled, fotoaparát, meotar, dataprojektor
Transkript prezentace:

Fotoaparáty 3. ročník Zbožíznalství

Fotoaparát - zařízení sloužící k pořizování a a zaznamenání fotografií - v principu 1. světlotěsně uzavřená komora s malým otvorem, kterým dovnitř vstupuje světlo a 2. záznamové vrstva citlivá na světlo, na níž dopadající světlo kreslí obraz

Důležité části 1. clona 2. závěrka 3. objektiv

Clona - umožňuje ovlivňovat množství vnikajícího světla a tím i výslednou světlost scény - platí, že čím je otvor menší, tím je paprsek dopadající ze zachytávaného objektu užší a obraz na snímku ostřejší Poznámka: množství dopadajícího světla závisí i na ohniskové vzdálenosti objektivu („přiblížení“, neboli prostorový úhel, který bude snímán

Závěrka - úkolem je bránit dopadu světla na citlivou vrstvu ve chvíli, kdy se nefotografuje - doba jejího otevření při expozici také ovlivňuje snímek – čím déle je závěrka otevřena, tím více světla dopadne na citlivou vrstvu - delší časy expozice způsobují rozmazání - krátká expoziční dokáže velmi rychlé děje „zmrazit“, a zachytit z nich jen jeden krátký okamžik

Příklady „ostrosti“

Objektiv - je optická soustava - pro správné vykreslení fotografie je třeba fotoaparát také zaostřit, aby se sbíhající se paprsky z objektivu potkaly právě v místě, kde dopadají na citlivou vrstvu, to se řeší ostřícím mechanismem na objektivu - ostření může být ponecháno na obsluze, moderní přístroje ale disponují možností automatického ostření (autofokusu)

Druhy objektivů 1. Standardní objektivy 2. Širokoúhlé objektivy 3. Objektivy s velkou ohniskovou vzdáleností) 4. Teleobjektivy 5. Pankratické objektivy

Rozdělení fotoaparátů - fotoaparáty rozdělujeme podle: 1. citlivé vrstvy 2. konstrukce

Fotoaparáty podle citlivé vrstvy a) deskové – fotografování “na desku”, používalo se na počátku fotografování v letech 1850 – 1880 b) filmové – fotografuje se na film, ten se pak “vyvolá” c) digitální – ukládá se na paměťovou kartu

Fotoaparáty podle konstrukce a) hledáčkové – díváme se do hledáčku, tj. zvláštího průzoru vedle objektivu b) jednooké zrcadlovky - aparát je vybaven hledáčkem se sklopným zrcadlem: při kompozici scény se fotograf dívá přes optiku hledáčku přímo skrz objektiv c) dvouoké zrcadlovky - aparát má dva objektivy; obraz z horního je odrážen pevným zrcadlem na matnici, dolní slouží výhradně pro expozici

Použité zdroje zbozi/fotograficke-pristroje-materialy pg/180px-Water_drops.jpg uhy_cas.jpg/180px-Krizovatka_dlouhy_cas.jpg vše on-line