1 Radiační monitorovací síť v České republice. 22 Radiační monitorovací síť organizací pověřen Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Legislativní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Advertisements

Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Státní úřad pro jadernou bezpečnost Odborný seminář pro intervenční radiology Praha, ILF, 13. – Ing.Karla Petrová.
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Ochrana obyvatel před ozářením z přírodních zdrojů záření ve stavbách Státní úřad pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová Regionální centrum Hradec Králové.
HAVARIJNÍ PŘIPRAVENOST JE České Budějovice,
Nástroje územního plánování
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Události v JE Fukushima a otázky související
Základy krizového řízení
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
MOŽNOSTI HODNOCENÍ ZNEČIŠTĚNÍ ŘÍČNÍCH DNOVÝCH SEDIMENTŮ VLIVEM TĚŽBY URANU NA ZÁKLADĚ OBSAHU RADIA-226 A RADIA-228 E. Hanslík, M. Brtvová, E. Kalinová,
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Hodnocení expozice.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
3 senzory - 1 jízda – 3 mapy MSP3 technologie mapování půdních vlastností pro 21. století.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Letecká záchranná služba
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Monitorování okolí jaderného zařízení F. Sedlák, D. Tekverk Gymnázium Ohradní 2002 Supervisor: R. Starý.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Cesta k JETE Měření v terénu Návštěva informačního centra v JETE
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Představení cvičení „ZÓNA 2013“. Hasičský záchranný sbor ČR plk. Ing. Drahoslav Ryba.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
Ochrana obyvatel při radiační havárii. Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení (Krizový zákon) Vyhláška SÚJEB o funkci a organizaci celostátní radiační.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Vodohospodářské aktuality
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
CVIČENÍ ZÓNA 2010 program cvičení a bezpečnostní opatření
Ukázka techniky mobilní a letecké skupiny
Veličiny a jednotky v radiobiologii
Představení cvičení „ZÓNA 2013“
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Radonový program ČR Národní akční plán pro regulaci ozáření obyvatel z radonu Marcela Berčíková vedoucí oddělení radonového programu
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Setkání se zástupci krajských oddělení krizového řízení, AZZS, MZ ČR, GŘ HZS a SÚJB Praha, SÚJB
Transkript prezentace:

1 Radiační monitorovací síť v České republice

22 Radiační monitorovací síť organizací pověřen Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Legislativní podklady – zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření, v posledním znění, vyhláška č. 27/2006 Sb., o funkci a organizaci celostátní radiační monitorovací sítě

33 Radiační monitorovací síť - funkce zajišťuje monitorování radiační situace na území ČR včetně přenosu dat a správy informačního systému pro: hodnocení radiační situace pro potřeby sledování a posuzování stavu ozáření, rozhodování o opatřeních vedoucích ke snížení nebo odvrácení ozáření v případě radiační havárie mezinárodní výměna informací a dat o radiační situaci zveřejňování a poskytování informací a dat o radiační situaci na území ČR

44 Radiační monitorovací síť zajišťuje: SÚJB ministerstvo vnitra (HZS, PČR) ministerstvo zemědělství (potraviny) ministerstvo životního prostředí (ČHMÚ, voda, ovzduší) ministerstvo průmyslu a obchodu (GŘ CEL) ministerstvo obrany (AČR) držitelé povolení smluvní osoby

55 Radiační monitorovací síť Stálé složky Pohotovostní složky (v případě havarijního režimu)

66 Radiační monitorovací síť stálé složky a)síť včasného zjišťování b)síť termoluminiscenčních dozimetrů c)mobilní skupiny d)letecká skupina e)laboratorní skupiny f)centrální laboratoř monitorovací sítě g)měřící místo kontaminace ovzduší h)měřící místo kontaminace potravin i)měřící místo kontaminace vod j)ČHMÚ k)měřící místo na hraničních přechodech

77 Radiační monitorovací síť pohotovostní složky a) mobilní skupiny b) laboratorní skupiny c) letecké prostředky průzkumu d) měřící místo na hraničních přechodech e) měřící místo na uzávěrách f) měřící místo kontaminace potravin g) měřící místo kontaminace vod

88 SVZ - síť včasného zjišťování tvoří systém měřících míst provádějících nepřetržité měření dávkového příkonu na území ČR, ze kterých jsou data průběžně předávána do centra. Součástí sítě je teledozimetrický systém umístěný v areálu a těsném okolí jaderné elektrárny tak, aby při radiační mimořádné situaci nebo podezření na ni byl bezprostředně zaznamenán a vyhodnocen únik radionuklidů do ovzduší. Činnost SVZ zajišťují resorty SÚJB, MŽP (ČHMÚ), MO (AČR) a držitel povolení ČEZ, a.s. (teledozimetrický systém).

9 SVZ Rozložení měřících míst na území státu

SVZ – ukázka stanoviště 10

11 Síť termoluminiscenčních dozimetrů (TLD) Plošné monitorování dávkového ekvivalentu od zevního ozáření se provádí TLD rozmístěnými na území ČR (teritoriální síť TLD) a v okolí JE Dukovany a JE Temelín (lokální sítě TLD). Sítě tvoří celkem 205 měřících míst, z toho 9 míst je v lokální síti JE Temelín a 12 v lokální síti JE Dukovany.

12 TLD - pokračování Dozimetry jsou umístěny 1 metr nad zemí (v lokální síti JE Dukovany jsou 3m nad zemí) většinou na volném prostranství. Část dozimetrů je umístěna v budovách tak, aby v případě radiační havárie bylo možno posoudit účinnost ukrytí obyvatel. Měření je realizováno formou integrálního měření po dobu 3 měsíců, v případě potřeby se interval zkracuje.

13 TLD Rozložení měřících míst na území státu

14 Laboratorní skupiny SÚJB (RC, SÚRO), MZe, MŽP měření vzorků životního prostředí (potravin, vody, krmení pro dobytek, půda....) obsah radionuklidů  chemické zpracování polovodičové detektory

15

16 Měřící místa kontaminace ovzduší.

17 Vnitřní kontaminace celotělový počítač

18 Vnitřní kontaminace průběh retence 137 Cs u české populace

19 Mobilní skupiny Činnost MS za: - normálního režimu (SÚJB) PFDE (bodové, pojezdy) in situ (aktivity) - havarijní režim (všechny MS) povrchová kontaminace odběr vzorků ž.p. - cvičení všechny činnosti rezortpočet SÚJB18 MO AČR 2 MPO GŘ CEL 8 MV GŘ HZS 5 PČR 1 DP (ETE, EDU) 2 Celkem36

20 Cvičení MS

21 Mezinárodní porovnání MS

22 Letecká skupina ve spolupráci s Armádou a Policií ČR k monitorování velkých územních celků (rychlost, méně přesné) Integrated Radiation Information System ( IRIS) - měření dávkových příkonů (přepočteno na 1m nad zemí); plošné, resp. hmotnostní aktivity umělých a přírodních radionuklidů

23 Ukázka monitorování - Rožínka

24 Činnost mobilních skupin na cvičení ZÓNA 2010

25 Mobilní skupiny ZONA MS z resortu SÚJB (1 MS - RC ČB, 1 MS - RC Brno, 2 MS SÚRO) 5 MS HZS 1 MS JE Temelín celkový počet: 10 MS

26 Mobilní skupiny - úkoly monitorování dávkového příkonu za jízdy měření dávkového příkonu v obcích, okamžité předání hodnot RKŠ (telefonicky) výměna termoluminiscenčních dozimetrů v rámci sítě RMS (1 MS) odběr vzorků životního prostředí - voda, půda, porost; aerosoly (vybrané MS) jednoduché stanovení plošné kontaminace půdy

27 Trasa TLD č.1 Bod č.Lokalita 1Ševětín 2Radonice 3Litoradice 4 Týn nad Vltavou 5Protivín 6Vodňany 7Dívčice 8Mydlovary 9Zliv

28 Rozdělení úkolů MS budou rozděleny do dvou sledů: První sled – rychlé MS:  projedou zadanou trasu;  nahlásí hodnoty dávkových příkonů v obcích a zapíší je do příslušných formulářů;  vymění TLD (jedna MS) a  vrátí se na základnu, kde předají naměřená data. Proměřením povrchové kontaminace všech členů MS, předáním odebraných TLD, řádně vyplněných formulářů a po zvážení další potřeby monitorování budou MS pověřeny dalšími úkoly, resp. svou činnost (v rámci cvičení) ukončí a budou vráceny zpět k plnění dalších úkolů (oznámeno na KOPIS).

29 Rozdělení úkolů Druhý sled – odběrové MS:  projedou zadanou trasu;  změří povrchovou kontaminaci půdy;  odeberou vzorky životního prostředí a  vrátí se na základnu, kde předají naměřená data a odebrané vzorky k další (laboratorní) analýze. Proměřením povrchové kontaminace všech členů MS, předáním odebraných vzorků, řádně vyplněných formulářů a po zvážení další potřeby monitorování budou MS pověřeny dalšími úkoly, resp. svou činnost (v rámci cvičení) ukončí a budou vráceny zpět k plnění dalších úkolů (oznámeno na KOPIS a ČEZ).

30 Letecká skupina - úkol Monitorování dávkového příkonu ze vzduchu, odhadnout hranice kontaminované plochy