Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globální oteplování Klima, věda a politika Vývoj průměrných teplot
Advertisements

Svět podle CIA Úvodem 16 vládních zpravodajstvích agentur, přizvaní civilní experti Velmi americko-centristicky zaměřená Budoucnost na základě čtyř.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Analýza „mezikontinentální“ letecké přepravy 3. cvičení Katka Nedvědová.
Žofínské fórum Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR 27. října 2015.
VOLYNĚ a FAIR TRADE SŠ a JŠ – 1. Fairtradová škola Volyně - 3. Fairtradové město.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Základy financí1 Aktuální finanční trendy. Základy financí2 Globální megatrendy Globalizace Demografický vývoj Klimatické změny Energie.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Vytvořil: David Mašata a Michal Hlaváček. Popis jaderného reaktoru  Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie, která.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Zamýšlené a nezamýšlené důsledky Jan Málek.  Definice  Důvody pro používání OZE  Druhy OZE  OZE v rámci Energetické politiky EU  Negativní dopady.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
18 ORGÁNY OCHRANY PŘÍRODY. Orgány ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí – MŽP Krajský úřad – KÚ Obec s rozšířenou působností – ORP Obecní úřad.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ústav technicko - technologický ZHODNOCENÍ EFEKTIVNOSTI DOTAČNÍCH TITULŮ.
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
Globální problémy lidstva
Zdroje získání základních životních potřeb a energie
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Výroba elektrické energie - obecná část
Členská schůze MAS Nepomuk,
Společné a koordinované politiky EU
TEPELNÉ MOTORY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Mezinárodní politika životního prostředí
Globální oteplování Země trpí! Lidé trpí! Možná to někdo nevidí.
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Přírodní zdroje na Zemi
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Příspěvek na konferenci
Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
RIZIKO.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Obrázková básnička Jazyk a řeč.
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
DOPRAVA VE SVĚTĚ Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací.
RIZIKO.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Člověk a energie TÉMATICKÝ.
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Globalizace Milena Tichá
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Jak učit o změně klimatu?

 Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního prostředí, projekt nemusí vyjadřovat stanoviska MŽP. 

 Jak se klimatická změna stala předmětem mezinárodní politiky?  Mezinárodní jednání  Producenti emisí  Možnosti snižování emisí  Klimatická ekonomie

 Rozvoj vědy a techniky ve 20. století ▪ Vynález meteorologických satelitů ▪ Větší zájem o globální otázky  Diskuze v OSN, větší výskyt extrémních projevů počasí  Vznik IPCC ▪ Summit Země ▪ Rámcová úmluva o změně klimatu (UNFCCC)

 Podepsána v roce 1992, vstoupila v platnost v roce 1994 ▪ Dodnes ji podepsalo 194 zemí  Cílem je stabilizovat koncentraci skleníkových plynů v atmosféře ▪ Čas na adaptaci, dostatek potravin, udržitelný rozvoj  Principy ▪ Nemá závazné limity emisí  následné protokoly ▪ Hlavní břímě snižování emisí mají nést vyspělé země ▪ Společný cíl, ale rozdílná zodpovědnost za jeho dosažení

 Mitigace ▪ Snaha omezit emise skleníkových plynů  Adaptace ▪ Snaha připravit se se na změnu klimatu a minimalizovat její dopady  Nedělat nic ▪ Očekávání, že se buď klimatická změna vyřeší sama, nebo ji vyřeší rozvoj vědy a techniky v budoucnosti

 Nejvýznamnější mezinárodní dokument klimatické politiky ▪ Přijat v roce 1997, vstoupil v platnost v roce 2005 ▪ Ratifikovalo jej 191 zemí, výjimku tvoří USA, Kanada v roce 2011 odstoupila  Závazné cíle na snížení emisí ▪ Pouze pro rozvinuté státy ▪ Netýká se letecké dopravy a přepravy zboží ▪ Kontroverzní flexibilní mechanismy

 Kjótský protokol: Úspěch nebo neúspěch? ▪ První dokument, který se pokusil emise řešit ▪ Stále předmětem diskuzí a analýz, státy se k němu musí nějak postavit ▪ Mnohé státy jej naplnily ALE? ▪ Započítávání emisí v místě vzniku ▪ Nyní pokrývá jen 15 % světových emisí ▪ Nemá následovníka

 Každoroční konference zatím bez úspěchu ▪ Velké očekávání v Kodani ▪ Durbanská deklarace o nové dohodě v roce 2015  Mnoho problémů ▪ Střet vyspělých a rozvojových států ▪ Komu patří emise? ▪ Ekonomické zájmy ▪ Nejistota a přílišná komplikovanost problematiky

 Různé přístupy k hodnocení emisí ▪ Absolutní produkce CO 2 vs. produkce na obyvatele ▪ Absolutní produkce hlavních skleníkových plynů X produkce na počet obyvatel ▪ Historické emise CO 2 v absolutních číslech nebo na obyvatele ▪ Emise spotřebitelů, nikoliv producentů  Odlišná pozice rozvojových a rozvinutých zemí ▪ Spojené státy a Čína – téměř polovina všech emisí ▪ Evropská unie ▪ Vliv rozvojových zemí na produkci ostatních skleníkových plynů ▪ Kdo je tedy zodpovědný?

StátSvětový podíl 1.Čína25,4 % 2.USA21 % 3.EU12,8 % 3.Indie5,3 % 4.Rusko5,2 % 5.Japonsko3,6 % 6.Německo2,5 % 7.Kanada1,8 % 8.Jižní Korea1,7 % 9.Írán1, 7 % Zdroje: EIA (2011), The Guardian StátEmise na hlavu (t) 1.Gibraltar USA17,7 32.Rusko11,2 53.Japonsko8,6 59.EU7,8 75.Čína5,8 143.Indie1,4 Svět4,5 Produkce CO 2 v absolutním podílu a přepočítaná na hlavu (2009)

 Ropa ▪ Desetiletí ▪ Nové možnosti získává, návrat k nevyčerpaným ložiskům  Uhlí ▪ Možná až stovky let ▪ Hlavní pohon ekonomického růstu rozvojových zemí ▪ Nárůst kapacit uhelných elektráren  Obnovitelné zdroje ▪ Větší rozvoj v případě důrazu na ochranu klimatu ▪ Ekonomické náklady závislé na dostupnosti fosilních paliv

 Přechod na alternativní (obnovitelné) zdroje energie ▪ Energetika ▪ Doprava  Zvyšování energetické účinnosti a šetření energií  Změna způsobu života  Rozvoj nových technologií

 Solární energie  Vodní zdroje  Větrná energie  Geotermální energie  Biomasa  Jaderná energie (?) Obrázek: Wikipedia

 Kolik může přeměna na nízkouhlíkovou ekonomiku stát?  Sternova zpráva ▪ Chudé země budou zasaženy nejvíce ▪ Trh zatím selhává ▪ Efektivní politika ochrany klimatu musí být založena na kombinaci zpoplatnění uhlíku, rozvoje nových technologií a zvyšování energetické účinnosti ▪ Nekontrolovaná klimatická změna bude mít velké náklady (5 – 20 % z růstu HDP) ▪ Přeměna ekonomiky bude stát 2 % celkového světového HDP

 Databáze zdrojů na  Děkujeme za pozornost!