Mapa světa.  1898 – vstup USA do války Kuba x Španělsko  Okupace ostrova  Porážka Španělska – 10.12. podpis Pařížské mírové smlouvy  USA získává moc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Židé za 2.světové války….
Advertisements

Vstup USA do války.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Česká republika-demokratický stát
Válka ve Vietnamu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
STÁT A PRÁVO.
Česká republika – demokratický stát
Vietnamská válka.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Korejská válka.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Fidel Castro. "Vládce Ostrova svobody„ současný kubánský předseda vlády a předseda státní rady diktátor, zakladatel prvního komunistického státu na západní.
Mezinárodní humanitární právo
Spor o Falklandy (1982) Falklandy (Malvíny), souostroví necelých 500 km od Ohňové země objeveny britskými mořeplavci koncem 16. století. Později zde Britové.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
I. světová válka – Pařížská mírová konference
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Politický systém Portugalska
KANADA Hlavní město: Ottawa -složena z deseti provincií a tří spolkových teritorií -úřední jazyk: francouzština a angličtina - z hlediska vládního uspořádání.
Peloponéská válka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ÚSTAVA.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Made in China Lubomír Bureš
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Irácko-íránská válka ( )
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Lenka Adámková. vulkanické souostroví 56 ostrovů rozloha: km2 patří Rusku, ale jižní části si nárokuje Japonsko obyvatel Rusové, Bělorusové,
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
Společnost národů, její vznik a úloha
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kuba.
UKRAJINA Vypracovala: Monika Hrnčířová UČO:
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
AMERIKA.  Polokoule Z, S, J  1492  Dělení: ◦ Severní, Střední, Jižní ◦ Latinská Amerika  Rozloha: ◦ km² ◦ 8,3% povrchu, 28,4% pevniny.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Anna Zabranská ČísloVY_32_INOVACE_3137 NázevKonec 1. svět. války a Pařížská mírová konference Téma.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
Informace ze sociální oblasti
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu
Subjekty MPV – seminář I
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Mikronésie.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Peloponéská válka.
Rwanda.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
DĚJEPIS II. Světová válka
Geopolitika Státy a závislá území 1.
Šablona III/2 STUDENÁ VÁLKA V ASII Mgr. Lucie Opltová – 1
Lidská práva Leden 2016.
NATO Severoatlantická aliance.
I. světová válka III. část.
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
ČESKOSLOVENSKÉ LEGIE VE FRANCII A ITÁLII.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Severoatlantická aliance
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Mapa světa

 1898 – vstup USA do války Kuba x Španělsko  Okupace ostrova  Porážka Španělska – podpis Pařížské mírové smlouvy  USA získává moc nad Kubou + území Portorika a Filipíny  1900 – volby – požadavky USA – Plattův dodatek (1901)  vláda Kuby odprodá nebo pronajme Spojeným státům pozemky nezbytné pro zásobování uhlím nebo námořní stanice na určitých specifikovaných místech  Kuba musí žádat o souhlas USA v otázkách dohod s cizími mocnostmi, při jednáních o veřejném dluhu  vláda Kuby souhlasí, že Spojené státy mohou vykonávat právo intervenovat k ochraně kubánské nezávislosti, k zachování vlády adekvátní pro obranu života, vlastnictví a individuální svobody  Že všechny akty Spojených států učiněné na Kubě během jejího vojenského obsazení jsou tímto ratifikovány a níže potvrzeny a že všechna zákonná práva tímto budou zachována a chráněna

 1959 – Kubánská revoluce - nesouhlas s další existencí cizí základny na svém území  Od roku 1959 nepřevzala Kuba šeky za pronájem základny, které ukládá vláda USA každoročně u švýcarské banky  kubánská ústava, schválená lidovým referendem v roce 1976 stanoví: „Republika Kuba odmítá a považuje za nelegální a nulitní smlouvy, dohody nebo koncese uzavřené za nerovnoprávných podmínek, jakož i ty, které neuznávají nebo omezují její suverenitu a územní celistvost.“

 Guantanamo Bay Naval Base = Naval Base USA  Provincie Guantánamo  Založena 1898 (1901)  George W. Bushe - věznice pro osoby podezřelé z terorismu (v rámci války proti terorismu)

 Rozloha: 117,6 km²  pevnina :49 km²  moře :38,8 km²  bažiny :29,4 km²  Kapacita cca 7 tisíc příslušníků námořních sil USA  Ohraničení: 28 km  2 letiště  Přístav : pro cca 40 lodí  Pitná voda Macdonald's

 2002 – věznice ( pro osoby podezřelé z terorismu)  Donald Rumsfeld (tehdejší ministr obrany)  rozšířil směrnici FM Intelligence Interrogation o (metody výslechu) o 16 technik klasifikovatelných jako forma mučení  12. června Nejvyšší soud USA dal vězňům právo obrátit se na civilní soud  Barack Obama - snaha o uzavření

 V současné době v Guantanamu je uvězněno cca 170 lidí.  Barack Obama – slib uzavření  snahy zmařil Kongres – proti převezení do USA

 4/2011 -WikiLeaks - uveřejnil cca 770 tajných zpráv o týrání a mučení zajatců  Důvody věznění  Spojení s Afghánistánem  Strategická místa  Vedoucí modliteb  Novináři z al-Džazíra News Network  taxikáři

 Waterboarding - ve vyslýchaném vyvolává pocit tonutí  Poslech hlasité hudby – podobu cca 20 hodin v kuse  Přivazování k židli, ohýbání prstů, vyvíjení tlaku na dutá místa v těle (spánková kost)  Píchání a svícení ostrým světlem do očí  Uzavření nahých zajatců v klimatizované a neventilované místnosti s nízkou teplotou

 Praktiky:  strkání hlavy do záchodu  zajatce připoutali na dlouhé hodiny do polohy, ve které káleli a močili sami na sebe.  museli vojákům předvádět zvířata  nuceni nosit dámské oblečení  Jv58 Jv58

 Američané věznici označují jako zadržovací tábor  První vězni amerických jednotek přišli na vojenskou základnu 11. ledna 2002 pro podezření z terorismu.  Dopadli je v Afghánistánu, spoutali, oblékli do jasně oranžových kompletů a s pytlem přes hlavu je odvezli na základnu.  Tehdejší vláda využila tohoto teritoria mimo území Spojených států amerických pro snazší zdůvodnění nestandardního zacházení s vězni.  Během prvních deseti let se zde vystřídalo téměř 800 dalších vězňů z různých míst Středního východu.

 Většinou nebyli oficiálně obviněni, souzeni a nedostali ani příležitost právní obrany.  Bush - do roku 2006 – neplatí zde Ženevské konvence  Během prvních deseti let zemřelo osm lidí – oficiálně 6 sebevražd  Zákaz praktikování náboženství  Věznění na samotkách i několik dní  6/2013 – umělá výživa pro hladovkáře

 Náklady – až 18 mil./vězeň  Porušování lidských práv  OSN?  Image  Veřejné mínění  ?