Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Fakultativní výkazy finančního účetnictví
Bilance a bilanční princip
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
VÝNOSY.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Efektivnost.
Oceňování majetku a závazků
Naturální výsledky výroby
Podniková ekonomika Financování podniku.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
FINANCE 2014/2015.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Kapitálová a majetková struktura podniku
Cash Flow Jiří Uhman.
3. přednáška Analýza rizika z provozní činnosti (operating risk)
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Podniková ekonomika.
1.roč. magisterského studia
Finanční analýza.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Poměrové ukazatele.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Energetická společnost ČEZ, a. s. Petr Vobořil výkonný ředitel pro strategický rozvoj Tisková konference k výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Zdroj: KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého.
Finanční řízení podniku: Technická univerzita v Liberci
Eva Tomášková Poměrové ukazatele Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
Poměrové ukazatele.
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Základy firemních financí
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Název: Finanční analýza - přehled finančních výsledků:ukazatele Autor: Ing. Jan Štěpka Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Účetnictví.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
REALIZACE ÚVĚROVÉHO OBCHODU ing. Martina Sponerová, ESF, KF
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
2. Přednáška Účetní výkazy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
Majetková a kapitálová výstavba podniku
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra zadluženosti a optimální finanční struktura 3. Výnosy, náklady, VH 4. Cash flow

Bilance aktiv a pasiv (rozvaha) - majetková a finanční struktura podniku - na straně aktiv - přehled o výši a struktuře majetku - na straně pasiv - způsob financování tohoto majetku

Výkaz zisku a ztráty - tvorba výsledku hospodaření (rozdíl mezi výnosy a náklady bez ohledu na to, zda vznikají skutečně reálné peněžní příjmy nebo výdaje) Výkaz toků peněžní hotovosti (cash flow) – příjmy a výdaje podniku

1. Majetková struktura podniku Majetek (aktiva) rozdělujeme na: dlouhodobý - slouží podniku dlouhou dobu - postupně se opotřebovává krátkodobý (oběžný) majetek - v podniku přítomen v různých formách - je neustále v pohybu, obrací se velmi rychle (čím rychleji se obrací, tím přináší větší zisk)

Obsah majetkové struktury

Faktory ovlivňující majetkovou strukturu Výše majetku je ovlivněna:  Růst podnikových výkonů - zvyšuje požadavky na velikost majetku podniku při stejném stupni jeho využití a stejných cenách  Lepší (horší) využití majetku - vyjadřuje se jako poměr podnikových výkonů za určité období k průměrnému stavu majetku - snižuje (zvyšuje) potřebu majetku

Změna cen - působí na výši celkového majetku podniku přímo - oceňování jednotlivých majetkových složek podniku ovlivňuje: - kvalitu účetních informací o finanční situaci a zisku podniku, - závěry finanční analýzy - podnikové finanční plánování Záměrné nadcenění majetku zvyšuje podnikový zisk Podceněním majetku -lze snižovat zisk ovlivňovat základ zdanění, vytvářet skryté rezervy

Struktura majetku závisí na:  technické náročnosti výroby - ovlivňuje podíl stálého hmotného i nehmotného majetku  stupni rozvinutosti peněžního a kapitálového trhu – ovlivňuje výši a strukturu finančních investic  na konkrétní ekonomické situaci podniku a orientaci jeho hospodářské politiky  likvidnosti jednotlivých složek majetku - předpokladem finanční rovnováhy podniku (likvidnost majetku - jak rychle je podnik schopen přeměnit tento majetek na peněžní prostředky)

2. Finanční struktura podniku

Míra zadluženosti a optimální finanční struktura - v rámci finanční struktury podniku - posuzovat a analyzovat zejména relaci mezi vlastním a cizím kapitálem - závislá na:  nákladech spojených se získáním příslušného druhu kapitálu  velikosti a stabilitě podnikového zisku  majetkové struktuře podniku  udržení kontroly nad činností podniku

Náklady spojené se získáním příslušného druhu kapitálu - závislé na době jeho splatnosti a riziku jeho použití z hlediska uživatele i věřitele (investora) Doba splatnosti: - čím je doba splatnosti příslušného druhu kapitálu delší, tím vyšší cenu za něj musí uživatel zaplatit  nejlevněji krátkodobý cizí kapitál  nejdražší je základní kapitál (splatnost je neomezená)

Stupeň rizika, které podstupuje investor: - čím větší riziko dodavatel kapitálu podstupuje, tím vyšší cenu za příslušný kapitál požaduje  nejlevnější krátkodobý cizí kapitál  dražší dlouhodobý cizí kapitál  nejdražší základní kapitál (akcionáři proto oprávněně požadují dividendu vyšší, než je úrok, který by získali daleko bezpečnějším uložením peněžních prostředků do finančních investic) Z hlediska riskantnosti zdrojů pro uživatele:  akciový kapitál je nejméně riskantním kapitálem, (nevyžaduje splacení, nevyžaduje většinou stálé úrokové platby bez ohledu na dosažený zisk)

Míra zadluženosti ovlivňuje výrazně náklady na pořízení celkového kapitálu podniku a tím i tržní hodnotu firmy Cenu cizího kapitálu ovlivňuje systém zdanění podniku - úroky z úvěrů, z obligací jsou odčitatelnou položkou pro zdanění zisku, dividendy (podíly na zisku) nikoliv

Průběh nákladů na kapitál v závislosti na zadlužení

3. Výnosy, náklady, výsledek hospodaření

Výnosy a náklady Výnosy - peněžní částky, které podnik získal z veškerých svých činností za dané účetní období bez ohledu na to, zda v tomto období došlo k jejich inkasu - provozní, finanční, mimořádné Náklady - peněžní částky, které podnik v daném období účelně vynaložil na získání výnosů, i když k jejich skutečnému zaplacení nemuselo ve stejném období dojít - provozní, finanční, mimořádné

„Výkony“ obsahují: a)Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb b)Změna stavu zásob vlastní výroby, to je nedokončené výroby, polotovarů, výrobků a zvířat c)Aktivaci „Obchodní marže“ představuje rozdíl z vyúčtovaných tržeb za prodej zboží a nákladů vynaložených na prodané zboží. „Přidaná hodnota“ obsahuje součet položky „Obchodní marže“ a rozdílu položek „Výkony“ a „Výkonová spotřeba“.

Výsledek hospodaření VH = celkové výnosy – celkové náklady VH: provozní, finanční a mimořádný Provozní VH + VH z finančních operací - daň z příjmů z běžné činnosti = VH za běžnou činnost VH za běžnou činnost + mimořádný VH = VH za účetní období

Čistý zisk (výsledek hospodaření za účetní období) (EAT) + daň z příjmu za běžnou činnost + daň z příjmu za mimořádnou činnost = Zisk před zdaněním (EBT) + nákladové úroky = Zisk před úroky a zdaněním (EBIT) + odpisy = Zisk před úroky, odpisy a zdaněním (EBITDA)

4. Cash flow -pohyb peněžních prostředků (jejich přírůstek a úbytek) podniku za určité období Kvantifikovat lze dvěma způsoby: -přímou metodou -nepřímou metodou

a) přímo – pomocí sledování příjmů a výdajů podniku za dané období Počáteční stav peněžních prostředků + Příjmy za určité období - Výdaje za určité období = Konečný stav peněžních prostředků

b) nepřímo – pomocí transformace zisku do pohybu peněžních prostředků a následnými úpravami o další pohyby peněžních prostředků v souvislosti se změnami majetku a kapitálu:

POČÁTEČNÍ STAV PEN. PROSTŘEDKŮ Výsledek hospodaření běžného období + odpisy + tvorba rezerv a opravných položek -snížení rezerv a opravných položek - zvýšení pohledávek a přechodných účtů aktiv + snížení pohledávek a přechodných účtů aktiv + zvýšení závazků (krátkodobých) a KBÚ a přechodných účtů pasiv - snížení závazků (krátkodobých) a KBÚ a přechodných účtů pasiv - zvýšení zásob + snížení zásob -zvýšení stavu krátk. fin. majetku + snížení stavu krátk. fin. majetku = CASH FLOW Z PROVOZNÍ ČINNOSTI

- výdaje s pořízením dlouhodobého majetku + příjmy z prodeje dlouhodobého majetku = CASH FLOW Z INVESTIČNÍ ČINNOSTI  dlouhodobé závazky, popř. krátkodobé závazky  dopady změn vlastního kapitálu = CASH FLOW Z FINANČNÍ ČINNOSTI CASH FLOW CELKEM (CF PČ + CF IČ + CF FČ ) KONEČNÝ STAV PEN. PROSTŘEDKŮ

Kategorie cash flow je možné využít:  ve finanční analýze pro hodnocení finanční stability podniku (schopnost podniku vytvářet finanční přebytky, splácet závazky a vyplácet dividendy)  při krátkodobém plánování peněžních příjmů a výdajů  při střednědobém a dlouhodobém sestavování finančních výhledů podniku  při hodnocení efektivnosti investičních variant  při posouzení schopnosti podniku financovat investice vlastními zdroji  při oceňování podniku

Peněžní prostředky mohou podniky získávat: a) zvyšováním různých forem vlastního kapitálu (např. emisí akcií, splácených akcionáři v penězích), b) přijímáním úvěrů (v peněžní formě), c) prodejem nepeněžních složek majetku za peníze, inkasem pohledávek, hotovostním prodejem.

Peněžní prostředky podniky používají analogicky: a) vracením vlastního kapitálu (např. při likvidaci podniku, jinak spíše výjimečně), či výplatami z vlastního kapitálu (např. výplaty dividend v penězích), b) splácením dodavatelských závazků v penězích, bankovních úvěrů, placením úroků, daní, mzdových aj. závazků, c) nákupem nepeněžních složek majetku.