1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště 15.11. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Advertisements

Ekologická výchova v Zoo Ostrava
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Úvod do rozvojových studií Základní pilíře rozvojové pomoci.
Den Země – svátek planety
Anketa se konala při zahájení kampaně Město Stromů v Krnově na podzim 2008 Anketa o vztazích občanů k životnímu prostředí.
Zlepšování vnitřního i vnějšího prostředí školy. Nové okna, zateplená a barevně omítnuta budova.
Bezpečně do školy aneb Děti mění svět. Kde získat další prostředky? Například: grantový program Nadace Partnerství Na zelenou grantový program Nadace.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Program Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, který v České republice organizuje sdružení Tereza. Jeho cílem je, aby žáci zlepšili prostředí ve.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ ANEŽČINY NAUČNÉ EKOSTEZKY PROJEKT REGION spolufinancovaný evropským sociálním fondem a rozpočtem ČR.
Životní prostředí klady vs. zápory.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Základní škola Mendelova Adresa: ulice Einsteinova 2871, Karviná - Hranice Na škole pracuje: 30 učitelů 3 vychovatelé ŠD 2 asistentky pedagogů 16.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Floriade 2012 je Celosvětová zahradnická výstava, která se koná v termínu 5. dubna až 7. října 2012 ve Venlo v Holandsku. Floriade Park se rozkládá.
1 Zpráva o životním prostředí Schola Humanitas – SOŠ pro ochranu a obnovu životního prostředí, Litvínov.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Ekosystémy přírodní a umělé
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Purkyňovo gymnázium ve Strážnici Purkyňovo gymnázium ve Strážnici Ekoškola od června 2007.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
Bezpečné cesty do školy optikou jejich uživatelů MĚSTO V POHYBU: UDRŽITELNÁ MOBILITA A NOVÉ TRENDY V ŠETRNÉ DOPRAVĚ Radek Patrný , Magistrát.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Školní edukativní program pořádaný pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. vznikl v srpnu roku 2008 s cílem přispět k informovanosti.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Analýza naší školy. VODA + plusy- mínusy + Všude jsou nainstalované pákové kohoutky, teplotu vody nastavíme jedním pohybem. - Spotřeba vody se zvyšuje.
Projekt Bezpečné cesty do škol ZŠ Praha 5 Košíře, Nepomucká 1/139 Eva Marková.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
MEZINÁRODNÍ PROGRAM EKOŠKOLA PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA, VZDĚLÁNÍ A OSVĚTA (EVVO)
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Základní škola Heřmanův Městec
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
3 ROKY ZKUŠENOSTÍ NA ŠKOLÁCH
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
OA a VOŠS OSTRAVA – MARIÁNSKÉ HORY
Transkript prezentace:

1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště

Markéta Bonková Naty Hlásna Marťa Ličková Iza Smyčková Verča Ondračková Terka Hrabcová Market Liberdová

Program EKOŠKOLA Program Ekoškola je uznáván na úrovni nejvyšších mezinárodních organizací a obdržel doporučení OSN. Účastní se ho přes škol z 55 zemí světa Žáci se učí a zároveň motivují k aktivnímu zapojování do života školy, zlepšuje se týmová spolupráci žáků a pedagogů Žáci porozumí tomu, jak jejich činnost ve škole (např. zacházení s vodou, energií, odpady..) ovlivňuje přirozené procesy v životním prostředí Úspora financí za energii, vodu a odpady, zlepšení prostředí své školy Příležitost získat dodatečné finance na realizaci školních projektů

Škola získá kvalitní výukové materiály pro výuku ekologické výchovy Získáním mezinárodního titulu Ekoškola, publicitou v médiích a viditelnými aktivitami se naše škola zviditelní na veřejnosti

Hlavní temata EKOŠKOLY aneb dlouhodobé cíle Energie - žáci zjišťují spotřebu tepelné i elektrické energie ve škole, vytváří cedulky k vypínačům, učí se správně větrat a "tlačí" školu k nákupu energeticky úsporných spotřebičů. Odpady - v tématu odpady žáci zjišťují jak se na škole třídí, pořádají osvětové kampaně a často vytváří a vyvěšují grafické průvodce ke košům na tříděný odpad ve škole.

Prostředí školy - zlepšování vnitřního i vnějšího prostředí školy provádí žáci různými způsoby. Jedním z nich je například výzdoba školních chodeb vlastními návrhy, zvýšení počtu kytek ve škole, vytváření odpočinkových místností a venkovních učeben včetně pocitových chodníků atd. Voda - v tématu voda žáci vytváří cedulky upozorňující na šetření vodou z kohoutků či správné splachování na toaletách. Sledují jaké čistící prostředky se využívají v rámci školy a hledají řešení, jak to zlepšit.

Rozšířená temata Doprava - žáci pořádají osvětové kampaně za využívání veřejné hromadné dopravy či pořádají cyklistické dny. Pomocí hlukoměrů půjčených od Sdružení TEREZA měří množství hluku, které způsobují automobily v okolí školy a výsledky pak často prezentují i představitelům města. Šetrný spotřebitel - toto téma žáky vede k přemýšlení o tom, co a kde nakupují. Jaké jsou vazby mezi zbožím z obchodů a poškozování životního prostředí. Žáci dělají různé projekty a osvětové kampaně, které často přenášejí i domů. Klimatické změny - žáci sledují vliv školy a i svého města na mikroklima svého kraje. Zjišťují, jakým způsobem probíhají klimatické procesy a co vše je ovlivňuje. Biodiverzita - žáci zaměřují na sledování geneticky modifikovaných organismů a jejich vlivu na životní prostředí, zjišťují rozdíl mezi přírodní a uměle vytvořenou zahradou, staví hmyzí hotely na školních zahradách a mnoho dalšího.

Jak se cíle EKOŠKOLY plní? Tématům Ekoškoly se školy věnují ve výuce, v rámci projektových dnů a týdnů nebo tematických dnů. Školy připravují v rámci těchto témat výukové programy pro mladší žáky či pořádají osvětové akce pro veřejnost. K seznámení žáků s tématy může škola využít pracovní listy Ekoškoly. U každého tématu může škola realizovat množství praktických činností ve škole či v jejím okolí. Nemusí se vždy jednat o finančně náročné opatření, stačí začít něčím malým, například zavírat kohoutek s vodou či zbytečně nesvítit.

Sledujte