ČINNOST FEANI V OBLASTI PÉČE O KVALITU INŽENÝRŮ Seminář ČSVTS – Svaz průmyslu a dopravy ČR Praha 14. prosince 2015 Doc. Ing. Daniel Hanus, CSc., EUR ING,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
VOICE of European TeacherS (VOICES) je partnerská síť, která spojuje akademické pracovníky, učitele z praxe, studenty učitelských oborů a instituce, které.
SOUČASNOST A PERSPEKTIVY ČSVTS Jaromír Volf. Historie ČSVTS  Současný ČSVTS je právním nástupcem bývalé Československé vědeckotechnické společnosti,
ECVET v Programu celoživotního učení
Co je to EAP? EAP existuje na podporu zdraví dětí a mladistvých Evropě. Snaží se zdokonalovat standardy v postgraduální výuce, službách v ambulancích,ve.
 Význam inovací pro rozvoj společnosti  Postavení ČSVTS v inovacích  Dosavadní zkušenosti v této oblasti.
Činnost komise v roce 2007 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední Bibliotheca Academica 2007, Ostrava 30.
PhDr. Marie HANZLÍKOVÁ FF UK v Praze MŠMT 9/2010 CercleS - CASAJC.
EVROPSKÝ DŮM, 28. LISTOPADU 2012 MILENA VICENOVÁ MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ KSAP Jaký vliv má střední Evropa v EU?
Greenforce Network Prezentace pro mezinárodní skupinu ČIŽP Praha, 14. května 2008 Martin Baranyai.
SOUČASNOST A PERSPEKTIVY ČSVTS VE VZTAHU KE KULATÉMU STOLU 2014 Jaromír Volf.
Kvalita a bezpečí pro naše pacienty – náš základní cíl Mezinárodní konference pořádána Svazem zdravotních pojišťoven ČR ve spolupráci s o Association Internationale.
Mezinárodní spolupráce Českého svazu vědeckotechnických společností zastupuje ČR ve FEANI ( Evropská federace inženýrských národních asociací) členem WFEO.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
Luhačovice ČAS a mezinárodní organizace sester
Technologické platformy a dopravní výzkum
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, Současná situace v oblasti praktické.
Česká asociace adiktologů
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
Kongresové dny Brno 2010 Asociace výchovných poradců / - založena v červnu 2005 jako Asociace školských poradců díky spolupráci s časopisem.
Studentská PARDUBICE
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
B. Agenda představenstva - Prosazování Politiky architektury Gesce: Pracovní skupina pro Politiku architektury předseda Dalibor Borák CÍL : Zvýraznění.
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Mezinárodní spolupráce komise IVIG v roce 2006 Seminář IVIG, 21. září 2006 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
Proč být členem profesní tlumočnické organizace?
Greenforce Network Prezentace pro mezinárodní skupinu ČIŽP Praha, 31. března 2010 Martin Baranyai.
VYSOKÁ ŠKOLA PODNIKÁNÍ, a.s., OSTRAVA PREZENTACE K DS LABEL SEMINÁŘ RADY VŠ
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Vývoj systému akreditace v evropském kontextu Jiří Smrčka tajemník Akreditační komise Praha.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
Zvýšení mobility inženýrů v Evropě engineerING card zvýšení mobility inženýrů v Evropě.
Profesní inženýr nositel technických inovací Profesní titul euroinženýra a vedení registru jeho držitelů Ing. Zdenka Dahinterová EUR ING Praha
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Několik poznámek k zahraničnímu obchodu a k průmyslu ČESKÉ ZÁVISLOSTI.
Cena hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost.
EUR-ACE Seminář ČSVTS – Svaz průmyslu a dopravy ČR Praha 14. prosince 2015 Doc. Ing. Daniel Hanus, CSc., EUR ING, AFAIAA Akreditace inženýrských programů.
Mezinárodní den sester květen 2009
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Česká inspekce životního prostředí
Fond rozvoje sdružení CESNET
The stem engagement europe project
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
PROFESNÍ INŽENÝR NOSITEL TECHNICKÝCH INOVACÍ
Přínos studijních návštěv pro experty ve vzdělávání
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Sociální práce TEĎ a TADY II
Severoatlantická aliance
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
- aplikace pro vyhledávání vědecko- výzkumných výzev
Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Transkript prezentace:

ČINNOST FEANI V OBLASTI PÉČE O KVALITU INŽENÝRŮ Seminář ČSVTS – Svaz průmyslu a dopravy ČR Praha 14. prosince 2015 Doc. Ing. Daniel Hanus, CSc., EUR ING, AFAIAA Evropská federace národních inženýrských asociací FEANI Akreditace EUR ACE

FEANI FEANI je federace profesních inženýrů Evropy sdružující národní inženýrské asociace 32 evropských zemí. FEANI byla založena v roce 1951 s cílem pomoci znovu obnovit průmysl a infrastrukturu Evropy zničené válkou. Sídlo FEANI je od roku 1997 v Bruselu (Před tím bylo v Paříži) Princip subsidiarity – převážná část činnosti je prováděna národními členy FEANI V současné době obhajuje zájmy téměř 4 milionů profesních inženýrů Evropy. V ČR je zhruba profesních inženýrů Základním smyslem a posláním FEANI je především: pečovat o vysokou úroveň profesní kompetence obhajovat zájmy inženýrů zajišťovat a upevňovat jejich identitu usilovat o jednotný hlas inženýrů v Evropě.

FEANI Hlavní aktivity FEANI: 1. Péče o kvalitu inženýrské profese FEANI INDEX - Kvalita inženýrských programů na technických univerzitách – Akreditace prováděná FEANI Monitoring Committee a akreditačními agenturami ENAEE FEANI REGISTER - Akreditace profesního inženýra a udělení profesního evropského titulu EUR ING FEANI EngineerING Card - Dokument osvědčující kvalitu inženýrského vzdělávání, výkonu profese a celoživotního profesního rozvoje

FEANI 2. Odborná činnost Řešení projektů EU Organizování inženýrských konferencí Vydávání publikací 3. Technická politika a lobování Spolupráce s Evropskými institucemi v otázkách inženýrské profese a vzdělávání Vydávání stanovisek k zásadním problémům – POSITION PAPERS

FEANI Řádné členství: 32 národních členů, novými členy jsou Ukrajina a Kazachstán: byly přijaty za člena na ABM v Lisabonu z Evropy tak zbývají už jen Albánie, některé země bývalé Jugoslávie, Moldávie, Bělorusko, Lotyšsko a Litva; ?Turecko? Přidružení členové: SEFI (Societé Européenne de la Formation d‘Ingénieurs) a CLAIU (Council of Association of Long Cycle Engineers of a University or Higher School of Engineering of European Union) Smluvní partneři: EYE (European Young Engineers Association), BEST (Board of European Students of Technology) ČR členem od roku 1995 Reprezentant ČR: ČNV FEANI (ČSVTS + ČKAIT)

FEANI Hlavním cílem je: zvyšování profesní kompetence inženýrů a usnadnění vzájemného uznávání inženýrských kvalifikací v členských zemích EU - a tedy usnadnění pracovní mobility inženýrů Etický kodex inženýra - Zvýšení společenské prestiže inženýrů a jejich postavení a role ve společnosti, zdůraznění společenské odpovědnosti

PÉČE O KVALITU INŽENÝRŮ INDEX FEANI Index FEANI je seznam akreditovaných inženýrských programů bakalářského, magisterského a integrovaného magisterského typu a příslušných technických univerzit. V současné době obsahuje cca 1000 technických vysokých škol, téměř oborů a více než vzdělávacích programů Hodnocení kvality inženýrských programů je v současné době založeno: Na kritériích EMC FEANI A postupně na kritériích EUR-ACE Hodnocení kvality inženýrských programů provádí dle kritérií FEANI: European Monitoring Committee FEANI, EMC FEANI Dle kritérií EUR-ACE certifikované agentury sdružené v ENAEE

PÉČE O KVALITU INŽENÝRŮ PROFESNÍ INŽENÝR – EUR ING Nutnou podmínkou pro udělení Evropského profesního titulu EUR ING je absolvování akreditovaného inženýrského programu uvedeného v Indexu FEANI Evropský profesní inženýrský titul EUR ING je uznáván celosvětově Je například ekvivalentní s profesním inženýrským titulem Chartered Engineer udělovaným britskou inženýrskou komorou Engineering Council UK V současné době je uděleno celkem titulů EUR ING v Evropě V České republice celkem 115 titulů EUR ING

EUR ING – LISTOPAD 2015 AT 441 FI 690 MT 195 BE 326 FR NL 659 BG 45 GB NO 192 CH 885 GR 375 PL 350 CY 84 HU 658 PT 92 CZ 117 IE RO 215 DE IS 17 RU 6 DK 348 IT SE 324 EE 43 LU 33 SL 104 ES MK 0 SK 121

EUR ING V ČR Elektr StavebDopr Stroj Chem Metal Textil. Vojen Suma ČVUT Praha VUT Brno VŠB – TU Ostrava VŠCHT Praha UNI Pardubice ŽU v Žiline1 1 UNI obrany Brno TU Liberec ZČU Plzeň STU Bratislava Celkem

PÉČE O KVALITU INŽENÝRŮ INDEX FEANI Index FEANI je seznam akreditovaných inženýrských programů bakalářského, magisterského a integrovaného magisterského typu a příslušných technických univerzit. V současné době obsahuje cca 1000 technických vysokých škol, téměř oborů a více než vzdělávacích programů Hodnocení kvality inženýrských programů je v současné době založeno na kritériích EUR-ACE Hodnocení kvality inženýrských programů provádí certifikované agentury sdružené v ENAEE

PÉČE O KVALITU INŽENÝRŮ INDEX FEANI EUR-ACE label Známka kvality udělovaná inženýrským programům, které splňují minima požadavků kvality EUR - ACE jejichž úroveň byla ověřena autorizovanými agenturami působícími v Evropském vzdělávacím prostoru (European Higher Education Area) EUR-ACE v angličtině znamená: EURopean ACcredited Engineer Známka kvality je udělována jak bakalářským tak i magisterským akreditovaným programům Kritéria kvality, kterými se řídí certifikované agentury jsou definonána v rámci sdružení akreditačních agentur ENAEE

PÉČE O KVALITU INŽENÝRŮ INDEX FEANI ENAEE je Evropské sdružení pro akreditaci inženýrského vzdělávání ENAEE je v angličtině: The European Network for Accreditation of Engineering Education ENAEE autorizuje agentury zajišťující kvalitu vzdělávání v Evropském vzdělávacím prostoru a uděluje známku kvality EUR - ACE label akreditovaným inženýrským programům ENAEE je mezinárodní asociací sdružující akreditační agentura, je registrována jako nezisková organizace dle belgického práva a sídlí v Bruselu. ENAEE byla založena v roce 2004 na základě návrhu vyplývajícího z řešení Evropského projektu ESOPEE - European Standing Observatory for the Engineering Profession and Education a schválena Evropskou komisí.

PÉČE O KVALITU INŽENÝRŮ INDEX FEANI K roku 2014 ENAEE autorizovala celkem 13 akreditačních agentur v Evropě. V současné době je v pilotním stadiu autorizace Zvaz slovenských vedeckotechnických spoločností ZSVTS jako 14. agentura v rámci ENAEE. V roce 2014 bylo ENAEE akreditováno a byla udělena známka kvality EUR-ACE více než 1600 inženýrským programům v Evrope, Asii, Africe i Latinské Americe, na více než 300 technických univerzitách v celkem 21 zemí světa. Akreditační agentury sdružené v ENAEE vzájemně uznávají udělené známky kvality EUR- ACE na základě smlouvy o vzájemném uznávání