Personální řízení Podpora řízení a rozvoje lidských zdrojů ve školství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vlastní hodnocení školy
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Hodnocení škol a školských zařízení
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Koncepce DVPP pro Českou republiku. Obsah prezentace Cíle koncepce a rámec její tvorby Obsah koncepce Priority státní vzdělávací politiky Poradní sbor.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Odborná diskuze MŠMT, Projektový záměr Profesní podpora učitele.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Systém DVPP Národní institut pro další vzdělávání Jiří Nekola, Miloslav Vyskočil.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Implementace kariérního systému - IMKA
IMKA Cílem projektu IMKA Je komplexně připravit, ověřit a implementovat metody, opatření a nástroje, které zajistí úspěšné zavedení a přijetí kariérního.
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzva k předkládání žádostí
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Hlavní manažér SP Kvalita I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Podpora začínajících učitelů ze strany ředitele školy Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) reg. číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_052/
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Model intenzivní podpory
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Personální řízení Podpora řízení a rozvoje lidských zdrojů ve školství

Personální řízení Prioritní osa 4 – Systémový rámec celoživotního učení Oblast podpory 4.1 – Systémový rámec počátečního vzdělávání Podporovaná aktivita – Zavádění a pilotní ověřování programu a organizačních forem práce, které pozitivně ovlivňují školní prostředí. Vytvoření systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků škol a školských zařízení a rozvoj kompetencí pedagogů.

Profesní příprava vedoucích pracovníků ve školství „Ze všech rozhodnutí, která vedoucí pracovník přijímá, nejsou žádná tak důležitá jako rozhodnutí o lidech, protože ta určují výkonnostní schopnost organizace.“ Peter F. Drucker

Personální řízení není součástí povinné profesionalizační přípravy vedoucích pracovníků Roztříštěná a neúplná nabídka vzdělávacích programů, chybí ucelený systém vzdělávání v této oblasti Vzdělávání v oblasti personálního řízení je finančně nákladné a pro školy tudíž nedostupné V souvislosti s přesunem kompetencí jsou kladeny stále vyšší nároky na úroveň personálního řízení školy Absence poradenského systému v personální oblasti Současná situace v ČR

Východiska projektu Vyhláška č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních zpráv a vlastního hodnocení školy. § 8, odst. 2 bod e) „Hlavní oblasti vlastního hodnocení školy jsou vždy: řízení školy, kvalita personální práce a kvalita DVPP.“ Z hlavních úkolů rozvoje inspekční činnosti ČŠI vyplývá důraz na hodnocení řízení pedagogických procesů, hodnocení personálních předpokladů škol a školských zařízení.

Východiska projektu - průzkum Výsledky šetření v rámci projektu Úspěšný ředitel – zájem o volitelné moduly z oblasti personálního managementu Předprojektový průzkum – cílený průzkum na jednotlivé aktivity projektu Národního institutu pro další vzdělávání – zmapování aktuálních vzdělávacích potřeb Výsledky šetření Národního institutu pro další vzdělávání – zájem o systematickou přípravu vzdělávání v oblasti personálního řízení

Graf č. 1: Zájem o studium modulu Základy personálního managementu Zdroj: statistiky Národního projektu Úspěšný ředitel

Graf č. 2: Předprojektový průzkum Zdroj: statistiky Národního institutu dalšího vzdělávání

Graf č. 3: Zájem ředitelů o studium jednotlivých oblastí personálního managementu A: Výběr / přijímání zaměstnanců B: Adaptace zaměstnanců C: Hodnocení zaměstnanců D: Odměňování zaměstnanců E: Další rozvoj zaměstnanců F: Propouštění zaměstnanců G: Vedení personální agendy a dokumentace H: Pracovní podmínky/ Zákoník práce I: Spolupráce se státními/odbornými orgány Zdroj: Personální management na školách, šetření NIDV

Graf č. 4: Zájem ředitelů o formu studia Zdroj: Personální management na školách, šetření NIDV

Cíle projektu Vytvořit a pilotně ověřit systém vzdělávání v oblasti personálního řízení na školách a školských zařízeních Zvýšit odborné znalosti lektorů, metodiků a konzultantů v oblasti personálního řízení zaměřené na specifiku škol a školských zařízení Návrh na začlenění obsahu vzdělávání do stávající legislativy

Předpokládaná změna Nastavení koncepce personálního řízení Zlepšení pracovních podmínek a pracovního prostředí Stabilizace pedagogického sboru

Přidaná hodnota Zatraktivnění učitelského povolání Ovlivnění vnitřního prostředí školy Pozitivní vnímání sociálního klimatu z vnějšího prostředí – rodiči, veřejností, atd.

Výstupy projektu Vzdělávací program v rozsahu 7 modulů Studijní texty – „Manuál pro realizaci personální politiky v praxi školy“ Workshopy pro expertní a realizační tým Sylabus pro lektory/konzultanty Školení – lektorů/konzultantů a pilotní školení účastníků v každém kraji Podpůrná sít konzultantů

Klíčové aktivity projektu 1.Analýza stávajícího stavu, výběr a sestavení expertního týmu 2.Obsahová příprava vzdělávacího programu, publikace studijních materiálů a sylabů 3.Školení – lektorů/konzultantů a pilotní školení účastníků 4.Odborné konzultace 5.Publicita a ICT podpora 6.Evaluace

Cílová skupina vedoucí pracovníci škol a školských zařízení na území celé ČR včetně hlavního města Prahy

Vazba na projekty Personální řízení I Úspěšný ředitel Personální řízení II Podpora začínajících učitelů Systém DVPP, Autoevaluace

Gestor odbor 25 - MŠMT Partner Centrum školského managementu PedF UK

...podstatnou složku v řízení škol a školských zařízení tvoří úroveň a kvalita personálního řízení. V současné době je vzdělávání školského managementu neúplné a absenci jednotného standardu, který by v celé šíři zahrnoval prvky personálního řízení speciálně zaměřeného na potřeby všech škol a školských zařízení, pociťují i zřizovatelé..... Projekt doporučujeme k realizaci, neboť jednoznačně směřuje k systematickému, celoplošnému, profesionálnímu a modernímu řízení českých škol. Školská komise SMO ČR... je jedině možno uvítat, že problematika bude řešena celistvě a komplexně. Proto projekt podporujeme. Realizace personální strategie se v posledních letech vytratila a je nejvyšší čas vybudovat systém, který by umožňoval střednědobé a dlouhodobé plánování personálního rozvoje jednotlivých pracovníků školy.....Projektu přejeme úspěšnost a uplatnění v co nejkratším čase. Asociace ředitelů Zdr.Š ČR Co říkají o projektovém záměru jiní

„Ze všech rozhodnutí, která vedoucí pracovník přijímá, nejsou žádná tak důležitá jako rozhodnutí o lidech, protože ta určují výkonnostní schopnost organizace.“ Peter F. Drucker Projektem Personální řízení bychom chtěli napomoci k tomu, aby se tato věta stala samozřejmostí i v českém školství.

Děkujeme za pozornost. Milan Bareš, Natálie Kozáková, Alena Schořovská,