Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
CZEch Liaison Office CZELO MŠMT Národní informační centrum pro evropský výzkum (NICER) Správní rada CZELO reprezentanti zastoupených organizací České výzkumné.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Představení oblastí možné spolupráce Fakulty stavební VŠB - TU Ostrava
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
3. Celofakultní pedagogická konference1 Zapojení předních odborníků z praxe na Ekonomicko- správní fakultě Masarykovy univerzity.
Projekt SROP 3.3 – „Posílení kapacity místních a regionálních orgánů při plánování a realizaci programů v Karlovarském kraji“ Pedagogické a vzdělávací.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
AKADEMIE – situace a okruhy témat Roman Vašek. Kvalifikace profesionálních tanečníků v ČR (rok 2011)
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Tato prezentace je spolufinancována z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty Ing. Šárka.
Závěrečné setkání Nové Dvory, 26. – Bc. Lucie Chládková Bc. Kristýna Juhová Mgr. Lenka Karbanová Bc. Markéta Kovářová Bc. Jana Vavříková.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
„OBCE SOBĚ“ projekt meziobecní spolupráce Jak vnímáme meziobecní spolupráci na Rakovnicku Výsledky Dotazníku 1. část.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Projekt Podpora meziobecní spolupráce (reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B ) 2. oficiální setkání představitelů obcí ve správním obvodu ORP Třebíč Třebíč, 22.
Představení projektu Ing. Martin Pokorný a řešitelský tým VŠB-TU Ostrava.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika OP3: Rozvoj lidských.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
2015 – uzavření smlouvy o spolupráci ve výzkumu a vzdělávání
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
ROP JV – informace o novém programovém období
Výzva OP VVV 02_16_032 Budování kapacit pro rozvoj škol II.
Ostravská univerzita (1991 → )
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Plán vzdělávacích aktivit
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Motivační dopis Většinou se přikládá k životopisu
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Komunitární program PROGRESS
I. Setkání se starosty obcí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
V. Setkání se starosty obcí
Rodičovské fórum kraj Vysočina
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje K možnostem vzájemné spolupráce

Úvodem Jmenuji se David W. Novák a pracuji jako pedagog a vědecký pracovník na Katedře sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity v Ostravě Z pracovních důvodů se nemůžu zúčastnit Vašeho dnešního setkání, proto se na Vás obracím ústy mého vzácného přítele Honzy Tomiczka s příspěvkem k možnostem spolupráce vzdělávacích a výzkumných institucí a Vás jako zástupců samospráv 17. září 2016Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje2

Současná praxe Spolupráce mezi samosprávami a vzdělávacími a výzkumnými institucemi v současnosti výrazně zaostává za svými možnostmi Není vůbec navazována Pokud je navazována, nepřináší žádné konkrétní výsledky Příčinami jsou Nezájem ze strany samospráv učit se (v důsledku čehož jsou odsouzeni dělat při rozvoji „svých“ území stále tytéž chyby) Nezájem ze strany vzdělávacích a výzkumných institucí (důsledkem čehož je větší či menší odtržení pedagogické i výzkumné práce od reality) Zachování tohoto stavu je možné, otázkou je, zda je žádoucí 17. září 2016Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje3

Potenciál spolupráce Pokud má spolupráce mezi samosprávami a vzdělávacími a výzkumnými institucemi být skutečně přínosná, nemůže být pouze předstírána (podepisování bezobsažných smluv a prohlášení), ale naplněna konkrétními smysluplnými a životaschopnými projekty Toto vyžaduje, aby samosprávy i jednotliví akademici byli schopni takové projekty vytvářet, hledat a nacházet pro jejich realizaci vhodné a aktivní partnery 17. září 2016Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje4

Přístup zdola Vysoké školy, jednotlivé fakulty a katedry a jednotliví pracovníci jsou do značné míry autonomní, co se oblastí jejich vědeckého a pedagogického zájmu týče V důsledku tohoto je nezbytný přístup zdola – navrhováním a realizací konkrétních projektů spolupráce samospráv a jednotlivých pedagogických a výzkumných pracovníků (nebo jejich týmů) 17. září 2016Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje5

Co nemůžeme nabídnout Vzdělávací instituce nemůžou nahrazovat úlohu veřejné správy nebo regionálních rozvojových agentur – nemůžeme nabídnout přípravu žádostí o dotaci, rozvojových projektů atp., což ovšem nevylučuje možnost takové spolupráce s jednotlivými akademiky v jejich volném čase 17. září 2016Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje6

Možné oblasti spolupráce Diplomové práce – zadávání diplomových prací ve spolupráci samospráv, vedoucích prací a jednotlivých studentů Stáže a praxe studentů – příležitost vychovat si svého budoucího zaměstnance a ozkoušet si ho nanečisto Příležitost využít vědecké a informační kapacity vysokých škol samosprávami 17. září 2016Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje7

Osobní zkušenost Existuje značný rozpor mezi deklarovaným zájmem o spolupráci, mezi úsilím, které je této spolupráci skutečně věnováno, a reálnými výsledky, např. Přes opakované výzvy nejsou samosprávy schopny přicházet s vhodnými tématy (např. pro diplomové práce) Některé samosprávy podmiňují poskytování informací studentům tím, že diplomová práce bude ústit v pozitivní obraz o dané obci Zástupci samospráv deklarují vysoký zájem zúčastnit se veřejných seminářů, konkrétní pozvánky jsou však vesměs bez reakce Proměnlivá míra spolupráce v čase – neschopnost dotahovat věci do konce 17. září 2016Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje8

Osobní zkušenost Osobně jsem optimista, věřím, že existuje potenciál pro vzájemně výhodnou spolupráci Má vlastní osobní zkušenost však dokládá spíše potřebu vytváření bezobsažných prohlášení o spolupráci, než potřebu nějakou spolupráci skutečně provádět Slabá nebo žádná reakce ze strany potenciálních partnerů ze strany samospráv Je zájem o spolupráci ze strany samospráv, který stojí v pozadí tohoto příspěvku, skutečný, nebo pouze deklarovaný? 17. září 2016Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje9

Kontaktní údaje Následující kontakty můžete využít, pokud máte skutečný zájem o spolupráci na konkrétních projektech David W. Novák Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita v Ostravě Kranichova Slezská Ostrava Tel.: Děkuji za pozornost a přeji krásný den! 17. září 2016Vzdělávání, výzkum a praxe územního rozvoje10