Analýza práce a náplň pracovních činností vrchních a staničních sester Ing. Tomáš Kotrba, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Advertisements

Základní škola, Brno, Štolcova 16
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Ing. Jan Vitula -vrchní ředitel sekce SF MŠMT Ing. Vojtěch Doležal - poradce ministra MŠMT.
Řízení ekonomiky a technicko-provozní agendy zdravotnického zařízení
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Brno International Business School Britské vysokoškolské programy Ing. Zdeněk Urban, MBA Britské vysokoškolské programy Ing. Zdeněk Urban, MBA.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
Víme, jak dosáhnout úspěchu ve Vašem oboru Řízení provozu zdravotnických zařízení Tomáš Pavlíček Solution Architect
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Zkvalitnění vzdělávání a zvyšování kompetence manažerů v rámci studijního programu Ekonomika a management na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického.
Novinky ve specializačním vzdělávání
Využívání databází EBSCO v roce 2003 Setkání účastníků neformálního konsorcia eIFL.
Případová studie Seminář 2014.
Nelékařské zdravotnické profese v ČR. Nelékařské profese MŮJ PROFIL zahájeno studium na SZŠ, 1. vstup do nemocnice maturita, nástup na resuscitační.
Struktura bakalářské práce
Projekt diplomové práce.  Vedoucí práce:  prof. Ing. Ladislav Blažek, CSc.  Autor práce  Jakub Zatloukal (UČO )
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Personální plán pro podnikatelský plán
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vzdělávání zaměstnanců v UniCredit Bank, a.s. Autor bakalářské práce:
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
V Českých Budějovicích, únor 2017
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Řízení vtahů se zákazníky ve vybraném podniku
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Marketingový plán podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Návrh logistiky skladového hospodářství ve vybraném podniku
Hodnota vnímaná zákazníkem
Zkrácený název projektu: „Rozvoj kompetencí“
Kariérní řád a motivace k dalšímu vzdělávání učitelů
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
České Budějovice, červen 2016
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Insolvence 2018 Restrukturalizace a insolvence v číslech
Kariérní dráhy na ústavu konstruování FSI VUT v Brně
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Transkript prezentace:

Analýza práce a náplň pracovních činností vrchních a staničních sester Ing. Tomáš Kotrba, Ph.D.

Vlastní představení Ústav managementu, Provozně ekonomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně Řízení lidských zdrojů Disertační práce Zdravotnický management

strana 3 Cílové skupiny: –Vrchní sestry –Staniční sestry I. Vytvoření metodiky analýzy pracovních činností II. Výzkum pracovních a manažerských činností III. Náplně pracovních činností Oblast výzkumu

Výzkumné otázky Jsou vrchní a staniční sestry „zavaleny“ administrativními činnostmi? Jaké je zastoupení manažerských činností v práci vrchních a staničních sester? Liší se významně odhad staničních a vrchních sester se zjištěným stavem? Lze vyčíslit ekonomický dopad zjištěných výsledků? Lze vytvořit jednotnou personální dokumentaci pro všechny nemocnice v ČR?

Spolupracující organizace Vojenská nemocnice Brno Fakultní nemocnice Brno Fakultní nemocnice Ostrava Krajské nemocnice v Jihomoravském kraji Soukromá nemocnice ve Zlínském kraji + 28 českých nemocnic v rámci dotazníkového šetření + 17 slovenských nemocnic v rámci dotazníkového šetření

strana 6 II. Analýza pracovních činností Dotazníkové šetření –Otázky důležitosti vykonávání jednotlivých druhů pracovních a manažerských činností. –Odhad využití týdenního pracovního času –Papírová a elektronická verze Autosnímkování –10 měřených dnů –Statistické vyhodnocení + analýza

strana 7 Formulář autosnímku: Co nejjednodušší a lehce pro respondenta pochopitelný, Časově nenáročný Statisticky zpracovatelný, porovnatelný s ostatními, Zamezení chybných údajů a vymýšlení. Tvorba a ukázka autosnímku Datum snímku: OdDoČas trvání (minuty) Doplňte kombinaci písmen Pracovní činnostiI / PS / DN / Z 1. Kontrola vlastních pracovních úkolů (PC, diář) 8:008:15 15ISN 2. Kontrola odborná, ekonomická, personální 12:3013:00 30PSN 3. Vizita (malá, velká) 10:00, 14:0011:00, 15:15 60, 75P, PS, N, N Činnosti vyplňujte s přesností na 15 minut V tomto případě se během dne se konaly dvě vizity Zaznamenání času činností nemusí jít za sebou. Celkový čas musí být po sečtení čas směny, tj. 8,5 hod x 60 min. = 510 minut Výběr písmen, u každé činnosti

Ukázka manuálu strana 8

Výsledky autosnímkování (celkové výsledky)

Ukázka získaných dat Vrchní sestra Počet podří- zených Délka praxe (roky) Praxe v pozici (roky) Admini- strativa (min./den) Manažerská činnost (min./den) Odborná činnost (min./den) Ostatní činnost (min./den) Celkem (min./den) A ,046,0393,064,0554,0 A ,518,046,5379,542,0486,0 A ,0164,5136,0134,0507,5 A ,0167,5105,0147,5510,0 A ,5270,096,0106,5528,0 A ,0161,5168,073,5510,0 A ,1186,4107,190,0475,7 A ,036,0255,0111,0477,0 A ,072,0270,090,0498,0 A ,097,5260,5102,0520,0 A ,0178,8143,194,4511,3 A ,3223,346,7130,0513,3 strana 10

Výsledky autosnímkování (manažerské činnosti)

Ukázka návrhů a doporučení - počet administrativních pracovníků Čas věnovaný administrativě celkem: Tad = (AD x PD x ZD) / T Tad vrchní sestry = hod. / měsíc -> 7,5 THP Tad staniční sestry = 767 hod. / měsíc -> 4,5 THP

strana 13 Kde již výzkum proběhl? Podpora z managementu nemocnic Nemocnice X ( – ) –30 vrchních sester (288), 26 staničních sester (256) Vojenská nemocnice Brno ( – ) – 7 vrchních sester (69), 11 staničních sester (107) Nemocnice Y ( – ) –9 vrchních sester (78), 23 staničních sester (205) Soukromá nemocnice Z ( – ) –12 vrchních sester (99), 13 staničních sester (123) Fakultní nemocnice Brno ( – ) –56 vrchních sester, 202 staničních sester Fakultní nemocnice Ostrava ( – ) –30 vrchních sester, 75 staničních sester

III. Náplň pracovních činností vrchní a staniční sestry Lze vytvořit jednou personální dokumentaci? Získání dokumentace od spolupracujících nemocnic. Komparace a analýza dokumentace. Vytvoření vlastní verze. Stručný obsah návrhu: –Charakteristika pracovní funkce, zařazení v katalogu prací –Obecné a legislativní předpisy –Odborné činnosti –Výchovné a vzdělávací činnosti –Manažerské činnosti –Kontrolní činnosti –Ekonomická činnosti

Jak dál? Vyhodnocení autosnímkování FN Bohunice. Vyhodnocení autosnímkování FN Ostrava. Analýza pracovních činností v dalších nemocnicích. Dotazníkový výzkum v dalších zemích EU + vyhodnocení výsledků ze Slovenska. Výzkum náplní pracovních činností z více organizací. Odborné články (časopis Florence, časopis Sestra) Spolupráce s Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně

strana 16 Shrnutí Výzkum struktury pracovního času v 6 českých nemocnicích. Výzkum odhadů spotřeby pracovního času v českých a slovenských nemocnicích. Nabídka možnosti zúčastnit se výzkumu analýzy pracovních činností. Provedení hlubšího a rozsáhlého výzkumu náplní pracovních činností. –Žádost o zaslání dokumentace

strana 17 Nejvýznamnější publikační činnost autora KOTRBA, T. Struktura pracovních a manažerských činností zdravotních sester v řídících funkcích. Disertační práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta, s. ISBN není. KOTRBA, T. Postavení vrchních a staničních sester v nemocnici. In Mekon Sekce 3: Management. EKF Vysoká škola báňská: Technická univerzita Ostrava. 2009, s ISBN KOTRBA, T. Pracovní náplň staniční a vrchní sestry v nemocnicích. In Management, economics and business development in european conditions VII. International Scientific Conference. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2009, s ISBN KOTRBA, T. Časové studie práce vrchních a staničních sester. In MendelNET PEF vyd. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzit v Brně, 2009, s ISBN KOTRBA, T. Identifikace pracovních činností zdravotních sester v řídících funkcích. In Nové trendy - nové nápady Znojmo: SVŠE Znojmo s.r.o., 2009, s ISBN KOTRBA, T. Výzkum odhadů struktury pracovních činností v českých fakultních nemocnicích. In Business Culture of Enterprises within European Communication Space. 1. vyd. Bratislava: Vydavatelství EKONÓM, 2010, s ISBN KOTRBA, T. Výzkum pracovních a manažerských činností zdravotních sester v řídících pozicích v krajské a soukromé nemocnici v Jihomoravském kraji. Acta Universitatis Bohemiae Meridionales: České Budějovice sv. XIII, č. 3, s ISSN KOTRBA, T. Reported time-management of work and managerial activities: Head and department nurses. Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně sv. LVIII, č. 6, s ISSN

Příspěvky v profesních časopisech KOTRBA, T. Analýza práce vrchních a staničních sester. Sestra sv. 20, č. 7-8, s ISSN KOTRBA, T. Struktura pracovních činností všeobecných sester v řídících pozicích. Florence sv. VI, č. 6, s ISSN X. KOTRBA, T. Odhad spotřeby pracovního času vrchních a staničních sester v českých nemocnicích. Florence sv. VI, č. 7-8, s ISSN X. KOTRBA, T. Výzkum popisů pracovních činností vrchních a staničních sester. Florence sv. VI, č. 1, s ISSN X. strana 18 Děkuji za pozornost