Projektový záměr Podpora technického a přírodovědného vzdělávání MŠMT Červenec 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Organizační struktura
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/ Partner 19 Střední škola polytechnická,
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Odborná diskuze MŠMT, Projektový záměr Profesní podpora učitele.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Projektový záměr Podpora pedagogů MŠ Odborná diskuze MŠMT,
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
OBLAST PODPORY 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání globální grant:Zvyšování kvality ve vzdělávání v Ústeckém kraji II seminář pro žadatele
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt,,Šablony v SZŠ Příbram“ OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Projekt je.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Cíl a identifikace výzvy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje Seminář pro žadatele v 1. výzvě Ústí nad Labem
„Okna technickým oborům dokořán“
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Základní škola, Znojmo, náměstí Republiky 9
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Organizační struktura
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Setkání kariérových poradců
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Projektový záměr Podpora technického a přírodovědného vzdělávání MŠMT Červenec 2011

Základní údaje o projektu Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa: 4a Systémový rámec celoživotního učení (cíl Konvergence) Oblast podpory: 7.4a.1 Systémový rámec počátečního vzdělávání Typ projektu: individuální projekt národní Příjemce: MŠMT Partner:NUV

Podporované aktivity z výzvy č. 33 Rozvoj kariérového poradenství ve školách na systémové úrovni, včetně vyhledávání žáků a studentů ohrožených nesprávnou volbou nebo předčasným odchodem ze systému vzdělávání a osvětové a informační činnosti směřující k žákům a rodičům zaměřené na racionalizaci volby další vzdělávací cesty. Další vzdělávání a podpora pedagogických pracovníků škol a školských zařízení s důrazem na realizaci kurikulární reformy, včetně osvojení si dalších moderních pedagogických metod souvisejících se systematickým zvyšováním kvality a efektivity vzdělávání. Návrh a ověření systému účinné podpory technických a přírodovědných oborů včetně odborné a výzkumné činnosti mládeže.

Hlavní cíl projektu Podpořit zájem žáků ZŠ a SŠ o odborné vzdělávání a následné uplatnění v technických profesích. Posílit identifikaci žáků SŠ oborem a snížit rizika předčasných odchodů ze vzdělávání bez jakékoliv kvalifikace Posílit profesní stabilitu absolventů odborných škol

Zdůvodnění potřebnosti Klesající zájem žáků o přírodovědné a technické obory viz výsledky mezinárodního výzkumu, který provedl Evropský kulatý stůl průmyslníků, Výsledky PISA 2009 Doporučení zprávy společnosti McKinsey & Company Klesající výsledky českého základního a středního školství: fakta a řešení. Studie Zmapování nabídky a kvality učebnic pro oblast středního vzdělávání - zcela chybí nové učebnice, které by mohly být vzhledem k inovacím v technických oborech jednoduše aktualizovány a sdíleny

Dílčí cíle Zkvalitnění a zatraktivnění výuky matematiky, přírodovědných předmětů a technologií na základních a středních školách. Rozvoj praktických dovedností žáků získaných v rámci pracovního vyučování realizovaného na odborných pracovištích středních odborných škol

Dílčí cíle Zvýšení metodické podpory výuky v podmínkách realizace kurikulární reformy prostřednictvím dostupné kvalitní nabídky učebnic, které jsou v souladu s vydanými rámcovými vzdělávacími programy pro vybrané obory odborného vzdělávání Popularizace systému podpory tvorby učebnic a metodické podpora cílové skupině učitelů ZŠ a SŠ

Klíčové aktivity projektu A1 Zatraktivnění výuky matematiky, přírodních věd a technologií na základních a středních školách A2 Příprava a realizace pracovního vyučování žáků ZŠ na odborných pracovištích SŠ A3 Podpora tvorby učebnic pro obory středního vzdělávání A4 Popularizace systému podpory tvorby učebnic

Cílová skupina Žáci škol a školských zařízení, včetně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a ti žáci, kteří jsou ohroženi předčasným odchodem ze vzdělávání; → 794 tis. žáků ZŠ a 356 tis. žáků SŠ (obory odborného vzdělávání) Pracovníci škol a školských zařízení → učitelů SŠ včetně gymnázií a konzervatoří. → Sekundárně projekt podpoří až učitelů ZŠ.

Přínos pro cílovou skupinu Pro cílovou skupinu žáků bude přínosem poznání pracovního prostředí, nároků a podoby profesí, lepší kontakt se středními školami, které nabízejí studium oborů vedoucí k požadované kvalifikaci. Pro cílovou skupinu učitelů ZŠ zkvalitnění výuky matematiky, přírodovědných předmětů zprostředkovaně a technologií přímo do výuky.

Přínos pro cílovou skupinu Pro cílovou skupinu učitelů budou přínosem inovované a aktualizované odborné znalosti a dovednosti vedoucí k lepší připravenost budoucích absolventů škol na požadavky praxe prostřednictvím exkurzí v KA1 a návštěv na středních školách v KA2. Zpracováním nových učebnic dojde ke zlepšení podmínek pro práci učitelů SOŠ a SOU, usnadnění výuky v souladu s RVP. Zároveň bude podpořena ICT gramotnost učitelů při zpracování a použití textu v elektronické podobě (e-knihy a publikované materiály na Bude podpořeno tzv. síťování škol a pedagogických pracovníků pro vzájemné předávání zkušeností.

Rizika projektu slabý zájem zaměstnavatelů spolupracovat se školami, – Výběrem spolupracujících subjektů, kteří potřebují kvalifikovanou pracovní sílu nedostatečný zájem pedagogů prohlubovat své odborné znalosti a dovednosti, získávat nové kompetence pro inovace ve výuce matematiky, přírodovědných technických předmětů – Dobrá propagace směrem k managementu škol časová vytíženost může pedagogům zabránit zapojit se do prezenčního vzdělávání – Nabídnout i jiné formy než prezenční

Rizika projektu Obtížné hledání schopných autorů odborných učebnic a nízká kvalita předložených textů - velké riziko – Informační osvěta, recenzenti z řad odborníků, odměna Nezájem cílové skupiny (učitelů a žáků) o využití učebnic a učebních textů – střední riziko- informační kampaň Nesprávně uchopené zpracování obsahu učebnic, nízká atraktivita pro žáky- střední riziko – Koordinace, metodické vedení, odborné posudky Problémy s autorskými právy, zejména ve vztahu k nejmodernějším technologiím. – Využití právního poradenství a vzniklých materiálů v rvp.cz

Rozpočet projektu Doba realizace projektu: 24 měsíců od do Rozpočet projektu : , % Z toho na realizaci klíčových aktivit směrem k cílové skupině: 78,41% Z toho na řízení projektu: 21,59 %

Monitorovací indikátory Celkem 17 nově vytvořených produktů KA1 – 1x soubor 15 videospotů; 3x ověřené e-learningové kurzy; 1x manuál; 1x příručka KA2 – 1x manuál; 1x ověřený systém otevřených dílen; KA3 – 1x sada 100 ks učebnic s platnou schvalovací doložkou publikovaných on-line na KA4 – 1x modul učebnice; 1x soubor 30 videozáznamů; 6x ověřené e-learningové kurzy

Výběrová řízení 01 Předtisková úprava materiálů a tiskové služby 02 Služby IT v rámci informačních systémů 03 Výroba videozáznamů 04 Centra pro spolupráci ZŠ a SŠ 05 Koordinace spolupráce škol a firem

Udržitelnost Projekt vytvoří podmínky pro systematické projektování vzdělávací a profesní dráhy žáků. Dohody o spolupráci škol vytvořené v rámci projektu, budou zahrnovat návrhy opatření k využívání metod práce i výstupů projektu po dobu jeho udržitelnosti – partnerství. Na školách budou stanoveny osoby zodpovědné za realizaci aktivit partnerství. Na základě uzavřených autorských smluv budou vytvořené učebnice a učební texty po dobu minimálně 5 let od ukončení projektu vlastnictvím příjemce podpory (MŠMT). Další možností podpory tvorby učebnic po skončení projektu je možné vyhlášení specificky orientovaných rozvojových programů MŠMT. Budou proškoleni potenciální autoři učebnic a učebních textů, kteří mohou využít nabytých dovedností k další tvorbě učebnic, popřípadě využijí své zkušenosti při tvorbě materiálů na Metodickém portále

Projektový záměr Podpora technického a přírodovědného vzdělávání MŠMT Červenec 2011