1 Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 13. ročník konference „Počítač ve škole” Nové Město 22. března 2016 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Advertisements

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK. Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji CZ /0.0/0.0/15_002/
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Projekt Podpora práce učitelů - PPUČ
Integrovaný regionální operační program
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Podpora krajského akčního plánování
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání AKTIVITY A VÝSTUPY PROJEKTU KAP
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Rámec pro podporu infrastruktury a investic v Pardubickém kraji
Česká národní koalice pro digitální pracovní místa
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Hlavní manažér SP Kvalita I
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Počítač ve škole a MŠMT Mgr. Jaroslav Faltýn
Revize ICT kurikula, rok tři
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

1 Strategie digitálního vzdělávání do roku ročník konference „Počítač ve škole” Nové Město 22. března 2016 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:

2 Společné vzdělávání (novela ŠZ, vyhlášky) Kariérní systém (novela zákona o PP, vyhlášky) Reforma financování rgš (novela ŠZ, vyhlášky) Strategie digitálního vzdělávání – téma průřezové Podmínka úspěšné realizace: lidé, finance, znalosti Proces řízení změny na úrovni systému, škol Propojení pedagogiky a technologií Strategický rámec rozvoje rgš

3 OP Výzkum, vývoj, vzdělávání, prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání - schválen v květnu 2015 Finanční rámec rozvoje rgš

4 Digitální Česko v. 2.0, Cesta k digitální ekonomice (MPO, schváleno Vládou ČR ) Strategie digitálního vzdělávání do r (MŠMT, schváleno Vládou ČR ) Strategie digitální gramotnosti na období 2015 – 2020 (MPSV, schváleno Vládou ČR ) Akční plán pro rozvoj digitálního trhu ( MPO, schváleno Vládou ČR , navazuje na dokument EK Strategie jednotného digitálního trhu z ) Zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti (účinnost od ) Důležité dokumenty - DT

5 Národní strategie kybernetické bezpečnosti 2015 – 2020 (Národní bezpečnostní úřad, schváleno vládou ) Návrh koncepce vzdělávání v problematice kybernetické bezpečnosti (Národní bezpečnostní úřad, Národní centrum kybernetické bezpečnosti) Novela zákona č. 121/2000 Sb., autorský zákon (MK, v PS) Národní plán rozvoje sítí nové generace + Akční plán (předkládá MPO do vládě) Důležité dokumenty - DT

6 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SDV Tři prioritní cíle: Otevřít vzdělávání novým metodám a způsobům učení prostřednictvím DT Zlepšit kompetence žáků v oblasti práce s informacemi a DT Rozvíjet informatické myšlení žáků

7 ZÁKLADNÍ ÚDAJE O SDV 7 směrů intervence, 23 opatření, 43 aktivit: 1.Zajistit nediskriminační přístup k digitálním vzdělávacím zdrojům (2 opatření, 6 aktivit) 2.Zajistit podmínky pro rozvoj DK a informatické myšlení žáků (4 opatření, 6 aktivit) 3.Zajistit podmínky pro rozvoj DK a informatické myšlení učitelů (2 opatření, 6 aktivit) 4.Zajistit budování a obnovu infrastruktury (3 opatření, 5 aktivit) 5.Podpořit inovační postupy, sledování, hodnocení a šíření výsledků (5 opatření, 8 aktivit) 6.Zajistit systém podpory rozvoje škol v oblasti integrace DT(6 opatření, 10 aktivit) 7.Zvýšit porozumění cílům a procesům integrace technologií do vzdělávání (1 opatření, 2 aktivity)

8 Vláda – MŠMT překládá k zprávu o plnění SDV Paní ministryně Zodpovědná osoba na MŠMT Řídící výbor – zodpovědné osoby za plnění úkolu v sekci, OPŘO atd. Pracovní skupina sekce II, pracovní týmy na dalších sekcích, přímo řízených organizacích Užší vedení realizace SDV KOMPETENCE A PERSONÁLNÍ ZAJIŠTĚNÍ REALIZACE SDV

9 1.Prosazení otevřených vzdělávacích zdrojů: Materiály vytvořené v rámci OP VVV budou opatřeny otevřenou licencí (např. Creative Commons) a metadatovými popisky 2. Vytvoření recenzního systému pro hodnocení a doporučování kvality otevřených vzdělávacích zdrojů V rámci IPs Podpora práce učitele (NUV) bude v Metodickém portálu RVP.cz zaveden reputační systém Je třeba dokončit systém Akredis - centralizovaná on-line nabídka DVPP a její rozšíření o hodnocení účastníky Revize Směrnice k udílení schvalovacích doložek učebnicím Plnění SDV - 1. Zajistit nediskriminační přístup k digitálním vzdělávacím zdrojům

10 1. Zajištění systému pravidelných inovací RVP Materiál Cyklické revize RVP připraven pro PV 2. Zdůraznění problematiky DT napříč kurikulem a jeho modernizace, modernizace vzdělávací oblasti ICT Modernizace RVP včetně ICT v rámci revizí RVP V rámci IPo Implementace SDV I (2.polovina 2016) a ISDV II (2018) budou vytvářeny učební texty a on line materiály pro žáky včetně oboru ICT 3. Propojení formálního, neformálního a informálního vzdělávání – ISDV II, spolupráce s MPSV - SDG Plnění SDV - 2. Zajistit podmínky pro rozvoj DK a informatického myšlení žáků

11 1. Zařazení standardu DK do vzdělávání učitelů Připomínkování standardu učitele pro jednotlivé kariérní stupně v rámci KS, jednání s PF 1. KS – standard absolventa pregraduálního vzdělávání NIDV, NUV – v rámci OP VVV rozpracují Profil Učitel 21 DZS – v rámci projektu MENTEP připravuje AE nástroj učitele hodnotící schopnosti učitele zapojovat IT do výuky Plnění SDV - 3. Zajistit podmínky pro rozvoj DK a informatického myšlení učitelů

12 2. Zařazení didaktiky rozvoje DG a informatického myšlení do vzdělávání učitelů Navazuje na vytvoření standardu učitele - absolventa Tvorba učebních zdrojů pro vzdělávání učitelů v rozvoji DK, metodické materiály pro rozvoj DK a informatického myšlení žáků – ISDV II (navazuje na ISDV I – materiály pro žáky) Rozšíření nabídky DVPP v oblasti IT – ISDV II Plnění SDV - 3. Zajistit podmínky pro rozvoj DK a informatického myšlení učitelů

13 1. Zajistit udržitelné financování škol v oblasti infrastruktury Podmínky vytváří reforma financování rgš 2. Podpora připojení k internetu Připravuje se šetření MŠMT, ČŠI v oblasti stavu připojení a potřeb škol V rámci výzvy IROP (2016) možnost žádat prostředky na vnitřní konektivitu škol, ale ne samostatně, ale s vazbou na klíčové kompetence (cizí jazyky, technické a řemeslné obory, přírodní vědy), bezbariérovost, kapacita v SVL. Vnitřní konektivita musí splňovat standard konektivity Plnění SDV - 4. Zajistit budování a obnovu infrastruktury

14 1. Podpora vývoje inovací a spolupráce veřejného, soukromého a neziskového sektoru v oblasti inovací ve vzdělávání Projednává se návrh memoranda vzniku České národní koalice pro digitální pracovní místa jako platformy spolupráce 2. Legislativní opatření z hlediska ochrany osobních údajů žáků Připravuje se jednání s legislativou MŠMT Plnění SDV - 5. Podpořit inovační postupy, sledování, hodnocení a šíření jejich výsledků

15 1. Koordinace podpory digitálního vzdělávání na MŠMT Vznik Řídícího výboru pro realizaci a koordinaci SDV Monitoring aktivit SDV, pravidelné setkávání zainteresovaných pracovníků 2. Aktualizace nástroje Profil Škola 21, zavedení nástroje Učitel 21 V rámci IPs Podpora práce učitele bude aktualizován Profil Škola 21, dopracován nástroj Profil Učitel 21 Plnění SDV - 6. Zajistit systém podpory rozvoje škol v oblasti integrace DT

16 3. Podpora ICT metodiků/koordinátorů V rámci zákona o PP návrh na uznání kvalifikace v rámci NSK (nutno vytvořit kvalifikační a hodnotící standard) 4. Metodická podpora začleňování digitálních technologií do výuky a do života školy Podpora v rámci šablon OP VVV pro SŠ (výzva podzim 2016), 2. vlna šablon pro ZŠ (2018) 5. Zřízení sítě metodiků ICT na úrovní krajů Možnost pro IPs Podpora práce učitele Plnění SDV - 6. Zajistit systém podpory rozvoje škol v oblasti integrace DT

17 Veřejná kampaň zaměřená zejména na rodiče žáků vysvětlující klíčový vliv DT na vzdělávání – IPs Podpora práce učitele a další projekty OP VVV, spolupráce s MPSV v rámci SDG Připravujeme webové stránky SDV Plnění SDV - 7. Zvýšit porozumění cílům a procesům integrace technologií do vzdělávání

18 Děkuji za pozornost Mgr. Jaroslav Fidrmuc