Aktuální informace o společném vzdělávání (o inkluzi) o speciálním vzdělávání o primární prevenci rizikového chování Liberec, 6. dubna 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Výchovní poradci Brno 7. a 8. dubna 2010.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 Krajský úřad Libereckého kraje odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Ing. Eva Kotková & Ing. Věra Exnerová.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Studium pro školní metodiky prevence
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec, 15. dubna 2015.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Rozpočet přímých NIV na rok 2010 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 26. srpna 2010 KÚ Liberec.
Krajská konference primární prevence rizikového chování 2. ročník Liberec, 31. března 2016.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Středočeská krajská konference Praha 12. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
MAP – Místní akční plán ORP RK
Krajská inkluzivní koncepce
Ústav pro informace ve vzdělávání bude sloučen s Českou školní inspekcí Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje, 21. říjen.
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Plán vzdělávacích aktivit
Bc. Magdalena Zábranská
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Normativní financování vztahy a souvislosti
Rozpočet přímých NIV na rok 2013
Kulatý stůl Asistent pedagoga, úskalí integrace žáků s různými znevýhodněními Liberec, 7. září 2015.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Konference primární prevence PK
Porada s obcemi s rozšířenou působností
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Porada ředitelů 20. ZÁŘÍ 2018.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Rozpočet přímých NIV na rok 2018
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Rozpis rozpočtu a normativy
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Aktuální informace o společném vzdělávání (o inkluzi) o speciálním vzdělávání o primární prevenci rizikového chování Liberec, 6. dubna 2016

Legislativa Školský zákon (účinnost od 1. května 2015) § 16 – podpůrná opatření: pět stupňů PO první stupeň i bez doporučení poradenského zařízení § 16 a) upravuje činnosti školského poradenského zařízení ŠPZ škole nebo školskému zařízení poskytuje doporučení § 16 b) zpráva a doporučení ŠPZ bude podléhat revizi rodiče, škola nebo školské zařízení, ČŠI Vyhláška č. 27/2016 Sb. byla zveřejněna ve sbírce zákonů 28. ledna 2016, účinnost od 1. září 2016 ( nahradila vyhlášku 73/2004 Sb.) Ministryně školství vydala 22. února 2016 Opatření, kterým se mění RVP ZV účinnost 1. března Průvodce upraveným RVP ZV

Podpora MŠMT Stránky MŠMT: Priority 2016 Společné vzdělávání (Inkluze) Klíčové dokumenty ke společnému vzdělávání Průvodce ředitele společným vzděláváním 2.3. Program INFOSEM OP VVV: semináře MŠMT a v Liberci (NIDV do ) Financování společného vzdělávání Harmonogram kroků ke společnému vzdělávání3.3. MŠMT – seznam implementátorů společného vzdělávání a koordinátorů ŠVP Termíny seminářů NIDV Liberec:18.3., 11.4.,

Průvodce ředitele společným vzděláváním A. OBECNÁ ČÁST  Dokument je určen ředitelům ZŠ  Neruší se systém speciálních škol – viz §16 odst. 9  Stále je možné vytvářet v běžné ZŠ třídy pro žáky se závažnou poruchou učení nebo chování  Nemění se vzdělávání žáků se středním a těžkým mentálním postižením, ani žáků LMP na 2. stupni ZŠ Žák s LMP může být vzděláván: a) běžná ZŠ s PO b) běžná ZŠ ve třídě podle § 16 odst.9 c) ZŠ (dříve praktická) podle § 16 odst. 9

Průvodce ředitele společným vzděláváním B. DOPORUČENÝ POSTUP ŘEDITELE ŠKOLY 1. PRVNÍ KROKY  Doporučení PPP nebo SPC jsou platná ještě 2 roky  Od bude v matrice možné zadat údaje PO  Ředitel ZŠ upraví ŠVP dle RVP ZV od Výjimka pro školy, které měly ŠPV dle přílohy 2 původního RVP ZV (ZŠ praktické) od PŘEHLED PODPŮRNÝCH OPATŘENÍ 3. OPATŘENÍ, KTERÁ REALIZUJE ŠKOLA SAMA 4. OPATŘENÍ, KTERÁ ŠKOLA REALIZUJE NA ZÁKLADĚ DOPORUČENÍ ŠPZ C. DOPORUČENÍ KE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKA se SVP D. PŘEHLED ZÁKLADNÍCH KROKŮ PŘI ZÍSKÁNÍ PO E. FINANCOVÁNÍ PO

Školení nové legislativy v LK Mgr. Jana Hlavová Doc. PhDr. PaedDr. Ilona Pešatová Ph.D do konce roku 2015 – § 16 školského zákona všichni poradenští pracovníci výchovní poradci, ředitelé v současné době do – vyhláška 27/2016 Sb. všichni poradenští pracovníci PPP Liberec – vyhláška 27/2016 Sb. výchovní poradci ZŠ, SŠ (okres Liberec)

Podpora KÚ LK Metodická podpora: Management > Vzdělávání a výchova > Společné vzdělávání Pedagogičtí pracovníci > Společné vzdělávání  odkaz na MŠMT – Priority 2016  odkaz na Vyhlášku 27/2016 Sb.  termíny školení a seminářů  odkaz na průvodce upraveným R VP ZV  metodický portál RVP.CZ  asistent pedagoga pro ZP ve školním roce 2016/ ředitelé MŠ Liberec porada pro úředníky ORP porada ředitelů krajských škol a zařízení

Asistent pedagoga financování 1.Dotační fond Libereckého kraje – finanční podpora AP nebude vypsána, v souladu s novou legislativou bude nově: Program 4.7 Podpora kompenzačních pomůcek pro žáky s podpůrnými opatřeními1,5 mil. Kč 2.Rozvojový program MŠMT – Financování asistentů pedagoga  Modul A: AP pro zdravotně postižené – jen soukromé školy  Modul B: AP pro sociálně znevýhodněné …kterým ŠPZ doporučilo AP před 1. září 2016… Okamžikem přiznání PO, ukončí škola čerpání RP… Modul B není určen pro financování asistenta pedagoga pro děti, žáky a studenty se zdravotním postižením.

Asistent pedagoga financování 3.Příplatky podle postižení + Rezerva regionálního rozpočtu LK (přímé náklady) I.a PPP a SPC - doporučení dle platné legislativy do 31. srpna 2016: kód (číslo řádku) v souladu s Pokynem k vykazování počet doporučených hodin úvazku asistenta pedagoga KÚ LK OŠMTS v roce 2016: a)Zveřejnění postupu podávání žádostí na b)Speciální školy – dohodovací řízení (ORP, KÚ)11.3. c)Běžné školy od do d)Odborná skupina (OŠMTS, PPP a SPC) e)Rozeslání vyjádření o souhlasu pro ředitele I.b Žádosti podané od včetně do včetně

Asistent pedagoga financování 3.Rezerva regionálního rozpočtu LK (přímé náklady) II. PPP a SPC - doporučení podle platné legislativy od 1. září 2016: PODPŮRNÁ OPATŘENÍ

Primární prevence rizikového chování Okresní metodičky prevence: Česká LípaMgr. Dana Horynová Jablonec nad NisouMgr. Ivana Ullmannová Liberec Mgr. Alexandra Krejčová SemilyMgr. Věra Provazníková Krajský úřad Libereckého kraje: Krajský protidrogový koordinátor Mgr. Jana Hauzerová Koordinátor pro národnostní menšinyVáclav Strouhal DiS. Koordinátor prevence kriminalityMgr. Linda Ehrenbergerová

Primární prevence rizikového chování Aktuálně:  Jednání okresních metodiků prevence (OMP)  Krajská konference PPRCH 2. ročník  Specializační studium od 09/2016 Plán primární prevence rizikového chování LK 2013 až 2018 Plán protidrogové politiky LK 2015 až 2018 strana 15 – 17  podklady do 8. 4.

Metodická podpora ŠMP Metodická podpora na stránkách Pedagogičtí pracovníci / Prevence nežádoucího chování Management / Vzdělávání a výchova / Prevence nežádoucího chování  Nabídky školení pro ŠMP  XVIII. ročník semináře Dítě v krizi : „ Svět dětí na šachovnici života …“  Vyúčtování neinvestiční finanční dotace MŠMT 2015  Metodické materiály pro informaci ředitelů i metodiků prevence na školách  Metodik prevence - opora v legislativě Celostátní metodická podpora na stránkách Informace o dotačním řízení MŠMT ww.msmt.cz/vzdelavani/socialni-programy/prevence

Dotační řízení MŠMT 2016 až 2020  Změna metodiky a prodloužení platnosti na období 2017 – 2020  Orientace na systémové projekty – dlouhodobé projekty řešící problematiku PPRCH komplexně  Tematická priorita na rok 2017 – Bezpečné klima ve školách  20 mil. Kč pro ČR  schváleno navýšení na 35 mil. Kč pro ČR

Dotační řízení MŠMT 2016 až 2020 projekty systémové individuální – posoudí komise v Praze, koordinátor má poradní hlas (zda je projekt v regionu přínosem) Žadatel: PO obcí a krajů, NNO, další subjekty jeden subjekt může žádat v pěti kategoriích  Semináře pro žadatele k nové metodice – květen 2016  Semináře pro žadatele k dotačnímu řízení – září 2016 projekty systémové krajské – Kč (pět podmínek, např. krajská konference, okresní semináře ŠMP, atd.) Konference MŠMT pro koordinátory a školní i okresní metodiky prevence – 2 dny – říjen 2016

Dotační fond Libereckého kraje Změna v roce 2016:  Program 4.3 Specifická primární prevence rizikového chování – pouze pro obecní, soukromé a církevní školy ,- Kč (Termín podání žádostí byl až )  Přímá podpora OŠMTS pro krajské školy

Ing. Markéta Nešporová telefon: Děkuji Vám za pozornost