Velká Morava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Advertisements

Dej 1 Velkomoravská říše
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
Velká Morava.
Velká Morava.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Velká Morava.
Konstantin a Metoděj Jazykový přínos – písmo Seminární práce do předmětu Společensko – vědního semináře Eva Vítková Gymnázium Boskovice 2012.
1. Vznik Velké Moravy 1  první skutečný centralizovaný stát na našem území  začala se vytvářet v 8. století, kdy při řekách Morava a Dyje začala vznikat.
Odkaz Konstantina a Metoděje Daniela Němcová, 4.B.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Středověké legendy o českých světcích Komárková Tereza Nováková Gabriela Duchovní kultura Evropy, ZS 2015/2016.
Velká Morava 9. století n. l.. Velkomoravská říše – první stát na našem území. Trvala téměř 100 let. Moravané pronikají do okolních území, zároveň se.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_01_Počátky.
Po Svatoplukově smrti se vlády ujal jeho syn Mojmír, panující jako Mojmír II. Léta jeho vlády ( ) byla vyplněna boji s mladším bratrem Svatoplukem,
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE historie Velké Moravy a přijetí křesťanství na jejím území Vypracovala Alžběta Bajerová, 4.C.
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_07_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vznik českého.
Přemyslovci - Boleslav II. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPřemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Staroslověnština. Vznik nejstaršího slovanského spisovného jazyka Staroslověnština nejstarší slovanský spisovný jazyk do písemnictví byla uvedena jako.
VY_32_INOVACE_D7.05 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_14
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Konstantin a Metoděj dopad jejich mise na jazyk a literaturu
Sámova říše a Velká Morava
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
Tereza Bencová, Kristýna Cejnková
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_09
Velká Morava Petr Procházka
Adéla Břečková, Kristýna Vyskočilová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Velká Morava.
První státní útvary na našem území
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 03
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Vznik česky psané literatury
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
. Velká Morava Dějepis 7.ročník.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Velkomoravská říše VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Velkomoravská říše Počátky Velké Moravy Knížectví nitranské – Pribina Knížectví moravské – Mojmír 830 – spojení – základ Velkomoravské říše Nejmocnější.
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-14_Počátky ČESKÉHO STÁTU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
VELKÁ MORAVA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Anotace: Klíčová slova:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
V DOBÁCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Transkript prezentace:

Velká Morava

Název Velká Morava- byzantský císař Konstantin Porfyrogenetos, 10. stol. Záhadný počátek i konec Krátké trvání Období mezi koncem Sámovy říše a vládou Mojmíra I. ?

První „stát“ na našem území Okolo 830 – 906 Kolem r. 833 moravský kníže Mojmír I. vypudil nitranského knížete Pribinu a obě knížectví spojil (Pribina později zavražděn)

Mojmírovci Mojmír I – zakladatel rodu Rastislav Svatopluk Mojmír II/ Svatopluk II.

Rozsah říše: zelená plocha za Rastislava, linie za Svatopluka

Jádro „velkomoravské říše“ – jihovýchodní Morava a jihozápadní Slovensko Střediska : rozlehlá, opevněná hradiště/ hradiska Nejznámější: Mikulčice u Hodonína Staré Město u Uherského Hradiště Pohansko u Břeclavi Nitra Bratislava

hradiště Obyvatelstvo- asi 6 000-10 000 Na vyvýšeninách, palisády, knížecí palác, hospodářské budovy dřevěné Bohatě vybavené hroby velmožů První kamenné kostely (nalezeno asi 20 kostelů)

Kostelíky – lámaný pískovec, malta, omítka, uvnitř malované Rekonstrukce kostela ve Starém Městě, Na valách

Mikulčice dnes

Jaké prameny nás informují o VM ? O vnitřní a zahraniční politice? O církevních záležitostech? O každodenním životě?

Vysoká úroveň šperkařství,zbrojířství, hrnčířství, …

nákončí

Gombíky - granulace, zlato, stříbro, měď, sklo, účel?

Sokolník na koni (Staré Město u Uherského Hradiště)

Trvalý zápas o zachování nezávislé státní existence Východofrancká říše zasahuje vojensky Navíc pronikání křesťanství z francké říše (latinští misionáři) K větší nezávislosti má přispět samostatná církevní organizace (= osamostatnit zemi dosud podřízenou biskupovi v Pasově)

Za pomoci Východofranské říše byl Rastislav zbaven moci a oslepen, novým vládcem se stal jeho synovec Svatopluk. (dosazen východofranckým králem) Později též uvězněn. Na Moravě povstání. Svatopluk vyslán potlačit, válka, Moravané vyhráli. V roce 874 uzavřel Svatopluk s Východofranskou říší smír, ve kterém se zavázal k placení poplatku („tribut pacis“ = poplatek za mír). Svatopluk- dvojitý zrádce 

Za Svatopluka dosáhla Velkomoravská říše svého největšího územního rozsahu -Morava, Slovensko, Čechy, Polsko, Slezsko, Panonie.

Na Svatoplukově dvoře byl v roce 885 pokřtěn český kníže Bořivoj a jeho manželka Ludmila z rukou Metoděje; Bořivoj byl Svatoplukem jmenován správcem v pohanských Čechách.

Cyrilometodějská mise Snaha vymanit se z východofranckého a bavorského vlivu Získat samostatnou církevní organizaci / biskupa = politickou nezávislost Žádost do Říma Papež odmítl (spojenec Franků)

863- příchod dvou soluňských Slovanů – bratří Konstantina a Metoděje Pozváni knížetem Rastislavem Vysláni byzantským císařem Michalem III. Nepřinesli křesťanství, ale šířili ho srozumitelným jazykem

K&M v Římě

staroslověnština Konstantin sestavil z řečtiny zvláštní písmo hlaholici, přizpůsobené fonetickým potřebám slovanských jazyků Přeložil bohoslužebné texty do staroslověnštiny Založili slovanské písemnictví

hlaholice

Většina znaků pochází z řečtiny. Písmo zaniklo.

Osudy bratrů Metoděje jmenoval papež arcibiskupem, při návratu na Moravu zajat a vězněn bavorskými kněžími, na přímluvu papeže propuštěn, zemřel na Moravě 885, pohřben někde na Velehradě Konstantin odešel do Říma, onemocněl,vstoupil do kláštera, přijal jméno Cyril, r. 869 v Římě zemřel

Osudy staroslověnštiny Představovala průlom do tří uznávaných liturgických jazyků Latina Řečtina Hebrejština Bratři obviňováni z kacířství Nejstarší literární památka kolem r.900- Kyjevské listy Český kníže Bořivoj vrátil zemi pod správu východofrancké diecéze Bohoslužby v jazyce srozumitelném všem ! Po Metodějově smrti Svatopluk jeho žáky vyhnal Odešli do Bulharska- vytvořili nové písmo- cyrilici -vyvinula se azbuka Dnes: Rusko, Bulharsko, Srbsko, Ukrajina

Kyjevské listy- nejstarší staroslověnský hlaholský text, podle jedné teorie vznikl na Velké Moravě, pergamen, objeveny v 19.st. v Jeruzalémě

Kde v Praze?

Památník v Soluni

„Život Konstantinův“ „Život Metodějův“ ? Sousoší v Sofii

Osud Velké Moravy Po Svatoplukově smrti 894 - období vnitřní nejednoty- říše se rozpadá v důsledku mocenských sporů (dva synové- Mojmír II. A Svatopluk II. O třetím není zmínka – legenda a Svatoplukových prutech- Porfyrogenetos/ antický motiv ) Nájezdy kočovných maďarských kmenů, porážka (jedna rozhodující bitva? Dlouhodobější obrana?) Kolem r. 906 mizí záznamy o Velké Moravě

Legenda o třech prutech