DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_4_INOVACE_NEJ23 Název školySPŠ a SOŠGS Most PředmětNEJ Tematická oblastGastronomie a restaurační provoz TémaPřílohy Ročník2, 3, 4 – gastronomie, obchodník Jméno autoraLudmila Křížová Datum tvorby AnotacePrezentace slouží k výkladu tématu přílohy, zároveň lze tuto prezentaci využít jako materiálu pro opakování a prověřování znalostí žáků.
B EILAGEN
K NÖDEL Semmelknödel Kartoffelknödel Grüne Klösse Speckknödel Hefeknödel
K ARTOFFELN Kartoffelbrei Pommes frites Kartoffelknödel Kartoffelbälchen Kartoffelnocken Kartoffelscheiben Pommes chips Kartoffelsalat Quetschkartoffeln Salzkartoffel Bratkartoffeln
R EIS Gedünsteter Reis Paprikareis Gemüsereis Risotto Schinkenreis Tomatenreis Curryreis Erbsenreis Kräuterreis Wildreis
H ÜLSENFRÜCHTE Gekochte Linsen Gekochte Bohnen Erbsenbrei Grüne Bohnen Erbsenpüree Saure Bohnen
T EIGWAREN Nudeln nach Hausfrauenart, Suppennudeln, Reisnudeln, Eiernudeln, Vermicelli Gekochte Spaghetti Nocken Flecken Makkaroni Lasagne Tortellini Gnocchi
A NDERE B EILAGEN Weisskraut, Sauerkraut Spinat, Paprika, Poree, Karotte Rote – Rübe Bohnensalat Kopfsalat Gurkensalat Tomatensalat
A UFGABE : Geben Sie Anleitungen, wie die folgenden Speisen zubereitet werden! Kartoffelbrei Kartoffelpuffer Kartoffelknödel Bratkartoffeln
A UFGABE : Wie bereitet man Semmelknödel zu? Verwenden Sie folgende Ausdrücke: grobes Mehl, Milch, Hefe, Salz, Eigelb, Backpulver, geröstete Brötchenwürfeln zu einem Teig verarbeiten, aufgehen lassen, formen, kochen, schneiden Die fertigen Knödel, teigrollen, in Scheiben, in den Teig
Z DROJE : Křivánek, Mirko.Česko-anglicko-německý průvodce gastronomii a restauračním provozem. Leda: 2004, ISBN x thumb/3/32/Knoedel_mit_Goulasch.jpg/709px- Knoedel_mit_Goulasch.jpg- autor Bernd Hutschenreuther Formanová, Alena, Žmudová, Zdena. Němčina v gastronomii. Praha: nakladatelství Informatorium, 2000, ISBN , s
Obrázky: Galerie Klipart /cit /, dostupné pod licenci Microsoft Office 2007 na