Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
„Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 POLOHA Severní Afrika se rozkládá na pobřeží Středozemního, Rudého moře a Atlantského oceánu. Je to rozlehlá oblast, jejíž velkou část zabírá největší poušť světa Sahara.

3 Státy V Severní Africe leží Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye a Egypt.
Velkou částí zasahují i do Sahary.

4 Zemědělství Pěstují se zde citrusy, olivovníky, vinná réva, ječmen, fíky, bavlník sója. V pohoří se pasou kozy a ovce. Nejdůležitějším zvířetem je velbloud, který je všestranně užitečným.

5 Sahara Největší poušť na světě
Na okrajích Sahary vykáceli lidé mnoho stromů a keřů. Tím narušili rovnováhu v přírodě a rozšířili poušť.

6 Obyvatelstvo Většinu obyvatel tvoří Arabové, vyznávající islám.
Vrcholem arabského umění jsou stavby mešit, výroba koberců a řemeslného zboží. Vysoký turistický ruch zejména v Egyptě a Tunisku

7 Egypt Egypt je nejdůležitější zemí severní Afriky s bohatou historií. (pyramidy) Hlavním městem je Káhira. Život Egypťanů je soustředěn v údolí Nilu. Pro námořní dopravu je velmi důležitý Suezský průplav.

8 Otázky Vyjmenuj státy ležící v Severní Africe.
Které zvíře v Africe se používá jako dopravní prostředek? Jaké je hlavní město Egypta? Na co se jezdí dívat turisté do Egypta? Jak se jmenuje největší poušť světa ?

9 Odpovědi Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye a Egypt. Velbloud Káhira
Pyramidy Sahara

10 Všechny použité obrázky jsou z http://wikipedia.cz

11 jméno autora Pavlína Lejsková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník zeměpis / 8.ročník pořadové číslo DUM 11 datum název DUM Severní Afrika Výuková prezentace s kontrolními otázkami. Určeno pro frontální výuku se třídou. V závěru hodiny žáci samostatně vypracují zadané otázky, poté si ověří správnost odpovědí. Prezentaci je vhodné doplnit prací s metodická poznámka k využití atlasem. Prezentace může být použita jako zápis do žákovských sešitů.


Stáhnout ppt "Severní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google