Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází."— Transkript prezentace:

1 Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází v západní Evropě. Součástí Francouzské republiky jsou také zámořské departementy a zámořská území v Karibiku, Severní a Jižní Americe, v Indickém oceánu a Oceánii. Francouzi metropolitní Francii kvůli jejímu geografickému tvaru často přezdívají šestiúhelník.

2 To hlavní Hlavní město: Paříž
Rok vstupu do EU: zakládající člen (1952) Měna: euro Úřední jazyk: francouzština Politický systém: republika Rozloha: km² Počet obyvatel: 64,3 milionu

3 Něco o ní Je členskou zemí Severoatlantické aliance (NATO) a je jedním ze zakládajících členů Evropské unie (EU). Dále je Francie jedním ze zakládajících členů Spojených národů. Je jedním z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN s právem veta, jednou z osmi uznaných nukleárních mocností a členem sdružení sedmi nejvyspělejších států světa a Ruska - G8. Spolu se Spojeným královstvím je Francie jedinou doposud existující koloniální supervelmocí.

4 Geografie Francie je největší zemí EU a rozprostírá se od Severního až po Středozemní moře. Její krajina je různorodá. Na východě a na jihu jsou hory – kromě jiných i alpský vrchol Mont Blanc (4 810 m), který je nejvyšší horou západní Evropy. Francouzské nížiny jsou tvořeny povodími čtyř řek – Seiny na severu, Loiry a Garonny, které tečou směrem na západ, a Rhóny, která teče z Ženevského jezera do Středozemního moře.

5 Hospodářství a zemědělství
Francie má vyspělé průmyslové hospodářství a silné zemědělství. Nejdůležitějšími odvětvími jsou výroba automobilů, letecký průmysl, informační technologie, elektronika, odvětví chemických a farmaceutických látek a módní průmysl.

6

7 Konec Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází."

Podobné prezentace


Reklamy Google