Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní."— Transkript prezentace:

1

2

3 Oficiální název: Nizozemské království
Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní zřízení: konstituční monarchie Královna Beatrix II. Premiér: Jan Peter Balkenende Hymna: Wilhelmus van Nassouwe Měna: euro Náboženství: katolické, protestanské, islám Administrativní dělení: 12 provincií a 2 zámořská autonomní území Mezinárodní organizace: EU, NATO, OSN, OECD, OBSE

4 1815 vyhlášeno Spojené království nizozemské (Bel., Niz. a Luc.)
1477 pod vládou Habsburků V průběhu Nizozemské revoluce (povstání proti Habsburkům) vznikla Utrechtská unie, která v roce 1581 vyhlásila vznik Spojených provincií nizozemských. 1815 vyhlášeno Spojené království nizozemské (Bel., Niz. a Luc.) Po 2. sv. Válce přišlo Nizozemsko o většinu kolonií (jediným pozůstatkem jsou zámořská území v Karibiku Aruba a Nizozemské Antily) . Vilém Oranžský:

5 Nizozemsko je nížinatá země na pobřeží Severního moře
Nizozemsko je nížinatá země na pobřeží Severního moře. Na východě hraničí s Něměckem a na jihu s Belgií Na mnoha místech obyvatelé země zpevnily písečné valy a přesypy, postavili hráze a odčerpáváním vody udržují watty (přílivové plošiny) vysušené-takto rozšiřují území státu. tyto plochy se nazývají poldery. Podnebí: oceánské

6 Základem nizozemského hospodářství je průmysl, obchod a doprava.
Nejdůležitější těžbou nerostné suroviny je těžba zemního plynu (6. na světě). Dále se těží ropa, sůl kamenná, draselno-hořečnaté soli, vápenec, slín a keramická hlína. Zemědělství: zaměstnává 3,7 % obyvatelstva .

7

8

9


Stáhnout ppt "Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní."

Podobné prezentace


Reklamy Google