Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nizozemsko.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nizozemsko."— Transkript prezentace:

1 Nizozemsko

2 Ekonomika Ekonomika Nizozemska je známá jako důležitý dopravní uzel Evropy. Dále je známá pro stabilní průmyslové vztahy, mírné nezaměstnanosti a inflace. Finanční sektor Nizozemska ze začátku trpěl v důsledku vysoké expozice některých nizozemských bank do amerických hypoték.

3 Hlavními obchodními partneři pro Nizozemsko jsou hlavně Německo, Belgie, Francie, Velká Británie, Irsko a Itálie:

4 Díky velmi výhodné poloze u moře se velmi dobře daří obchodu a dopravě.
Nizozemsko se také může chlubit přístavem Europort v Rotterdamu, který je nyní třetím největším na světě.

5 Nejdůležitější nerostnou surovinou je zemní plyn, kde Nizozemsko je
6. na světě v těžbě této suroviny. Je určen hlavně k výrobě elektrické energie a tepelné energie. Kromě zemního plynu se v Nizozemsku těží: ROPA, SŮL KAMENNÁ, DRASELNO-HOŘEČNATÉ SOLI, VÁPENEC A SLÍN.

6 Obyvatelstvo Počet obyvatel: 16 847 007
Počet obyvatel v Nizozemsku roste velmi rychle: 3 miliony v roce 1850, 5 milionů v roce 1900, 10 milionů v roce 1950 a 16 milionů v roce 2000. V Nizozemsku je také mnoho etnických skupin např. Holanďané, Evropané, Turkové, Marokové a další.

7 Doprava Silniční doprava
Silniční doprava s délkou km je jedna z nejhustších silnic v Evropě. Na všech silnicích se neplatí mýtné, ale lidé musí platit silniční daň ze které se berou peníze na opravu silnic. Typické pro Nizozemsko jsou speciální postranní pruhy na vozovce pro cyklisty, které jsou skoro na každé vozovce.

8 Lodní doprava Nejdůležitější odvětví z dopravy v Nizozemsku je lodní doprava. Proslula se především díky velkým přístavům u pobřeží jako jsou přístavy v Roermondu a Rotterdamu. Místní vodní doprava je považována jako součást systému městské dopravy.

9 Zemědělství Nizozemské zemědělství je svými obrovskými
výnosy jedna z nejintenzivnější zemí na světě. Největší zásluhou na produkci potravin v Nizozemsku má živočišná výroba se 70 procenty a rostlinná výroba s 20 procenty.

10 Charakteristickým prvkem
krajiny zejména na západě jsou pole, na kterých se pěstují cibulovité rostliny. Nizozemsko je největším vývozcem květinových cibulí na světě Dále zde rostou růže, chryzantémy a lilie, které se distribuují po celém světě.

11 V Nizozemsku můžeme také najít mnoho tepelných, vodních a jaderných elektráren, které dodávají energii celé zemi.

12 K nejvýznamnějším odvětvím průmyslové výroby patří převážně potravinářství, chemický průmysl, rafinace ropy a výroba elektronických strojů. Nizozemsko se nejvíce proslavilo obchodováním s květinami. Přístav v Rotterdamu je nejfrekventovanější v Evropě a zajišťuje služby pro rozsáhlé území Evropy.

13 Jakub Sedlák , Dominik Růžička
Projekt Nizozemsko Jakub Sedlák , Dominik Růžička


Stáhnout ppt "Nizozemsko."

Podobné prezentace


Reklamy Google