Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová."— Transkript prezentace:

1 NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová

2 Nizozemsko

3 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Amsterdam Rozloha: 41 526 km²
Počet obyvatel: Sousední státy: Belgie, Německo Jazyk: nizozemština Časové pásmo: stejný čas jako v České republice Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: euro

4 TYPICKÉ ZNAKY Nizozemsko symbolizují tulipány větrné mlýny
vodní kanály sýry

5 „NÍZKÁ ZEMĚ“ Nizozemsko - Nederland je odvozeno od slov neder = nízká a land = země. Většina tohoto nízkého území patřila ve středověku k Burgundskému hrabství.

6 NIZOZEMSKÉ KRÁLOVSTVÍ
Nizozemské království se skládá ze čtyř členských států. Amsterdam je hlavní město pro celé království, ale každá země má své hlavní město. Nizozemsko (Haag) Curacao - Nizozemské Antily (Willemstad) Aruba (Oranjestad) Sint Maarten (Philipsburg)

7 ZEMĚDĚLSTVÍ Nejintenzivnější zemědělství na světě společně s Dánskem.
Využití plochy: orná půda (26%), pastviny (25%), lesy (7%), ostatní (42%). Převažuje živočišná výroba, hlavně chov skotu na mléko, které se zpracovává na kvalitní sýry. Nizozemsko je největším vývozcem květinových cibulí na světě. Také řezané květiny - tulipány, růže, chryzantémy, hyacinty a lilie. Pěstuje se zde pšenice, ječmen, brambory, cukrová řepa, ovoce.

8 BENELUX Benelux je označení pro volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska. Jeho název je odvozen od počátečních písmen jmen těchto zemí.

9 ROTTERDAM Rotterdam je s obyvateli druhé největší nizozemské město. Známý je zdejší přístavní komplex Europort, který je druhý největší na světě a první v Evropě. V centru města se nachází Námořní muzeum, dokumentující historii přístavu a stavby lodí.

10 NEJZNÁMĚJŠÍ MĚSTA Rotterdam Utrech Breda Arnhem Den Haag

11 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Nizozemsko http://kedy.sweb.cz/
htm

12


Stáhnout ppt "NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová."

Podobné prezentace


Reklamy Google