Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropská nej….

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropská nej…."— Transkript prezentace:

1 Evropská nej…

2 Největší město Evropy Moskva (Rusko) 10 400 000 obyv.
Moskva je hlavním městem Ruska s celkem asi obyvateli (2008), žijícími na ploše o rozloze km².

3 Největší jezero Evropy
Ladožské jezero (Rusko) 18135km2 Ladožské jezero je jezero na severozápadě evropské části Ruska. Rozkládá se v Karelské republice a v Leningradské oblasti.

4 Největší ostrov Evropy
Velká Británie (Britské souostroví, Velká Británie) km2 Velká Británie největší ostrov ze souostroví Britských ostrovů na severozápadě Evropy.

5 Nejvyšší hora Mont Blanc (Francie) 4807m
Mont Blanc (italsky Monte Bianco, v překladu bílá hora) je nejvyšší hora Alp a států EU, vypínající se v Montblanckém masivu na francouzsko-italském pomezí do výšky m n. m.

6 Nejdelší evropská řeka
Volha 3531 km Volha je řeka ve východní části evropského Ruska. S délkou 3534 km to je nejdelší a nejvodnatější řeka Evropy. Na Volze bylo vybudováno několik velkých přehrad a plavební kanály ji spojují s Baltským, Bílým, Azovským i Černým mořem. Před stavbou přehrad činila její délka 3690 km.

7 Nejdelší jeskyně Hollöch (Švýcarsko, 78km)
Jeskyně Hölloch se nachází ve Švýcarsku v údolí řeky Muotha. Délka známých prostor v jeskyni je přes 194 km známých chodeb, hloubka jeskyně dosahuje skoro 950 m. V minulosti byla jeskyně považována za nejdelší jeskyni světa, než byla předstižena Mamutí jeskyní.

8 Největší poloostrov Skandinávský poloostrov (760000km2)
Skandinávský poloostrov je poloostrov položený v severozápadní části Evropy. Na severu vychází z Ruska a Finska a na jihu je velmi blízko od Dánska. Na Skandinávském poloostrově se nachází Norsko a Švédsko, jež rozděluje dlouhý pás hor. Je to největší poloostrov v Evropě.

9 Nejnižší bod Kaspická nížina (-28 m.n.m)
rusky Prikaspijskaja nizmennosť – rozlehlá plochá nížina při severním břehu Kaspického moře na území Ruska a Kazachstánu. Výšky –26 až +100 m n. m. Převažují pouště a polopouště, slaná jezera a močály; široká a mělká údolí Volhy a Uralu. Podnebí mírně kontinentální, suché. Ložiska ropy, zemního plynu a soli.

10 Největší město Londýn 7 355 400 obyvatel, rozloha:1577 km²
je hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska ležící na jihovýchodě země při ústí řeky Temže. Produkuje 20 % HDP Spojeného království a londýnská City je jedno z největších světových obchodních center . Londýn je společně s městy New York a Tokio jedním z nejdůležitějších měst na světě . Pojem Londýn se používá pro území vymezené jako jeden z anglických regionů – Velký Londýn.

11 Konec Vytvořil Petr Smítka


Stáhnout ppt "Evropská nej…."

Podobné prezentace


Reklamy Google