Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dánsko Přírodní poměry.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dánsko Přírodní poměry."— Transkript prezentace:

1 Dánsko Přírodní poměry

2 Přírodní poměry Celková rozloha Dánska je km2. Z toho 2/3 leží na Jutském poloostrově a zbytek na 443 pojmenovaných ostrovech, ze kterých je 76 celoročně obývaných. Nejdůležitější jsou ostrovy Fyn a Sjælland. Další velké ostrovy jsou umístěny poněkud východněji v Baltském moři než zbytek země.

3 Dánské nejvyšší útesy (143 m, vápenec) na východním pobřeží ostrova Mon, který se stal přírodní rezervací. V roce 2007 došlo k odtržení útesu v důsledku čehož se vytvořil 300 metrů dlouhý poloostrov. Poblíž útvaru je i vrch Aborrebjerg, který je s výškou 143m jedním z nejvyšších bodů Dánska.

4 Podnebí Zdejší klima je velmi proměnlivé. Teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou poměrně malé. V důsledku náhlých změn směru větrů se ale ze dne na den může počasí velmi lišit. Léta jsou v Dánsku chladná, s průměrnými teplotami kolem 17°C. Zimy jsou mírné a deštivé, s teplotami kolem nuly. V Dánsku je často větrno a deštivo. S deštěm se setkáte průběžně po celý rok.

5 K Dánsku patří dvě zámořské autonomní území: Faerské ostrovy a Grónsko
K Dánsku patří dvě zámořské autonomní území: Faerské ostrovy a Grónsko. Hlavní město Dánska Kodaň leží na ostrově Sjaelland, které je největší město Skandinávie.

6 Nerostné suroviny Dánsko má malé množství nerostných surovin. V malé míře se těží: černé uhlí, stavební materiály, sůl, ropa a zemní plyn. V celém Grónsku se nachází bohaté zásoby minerálů. Bylo zde objeveno kolem 500 různých minerálů, z čehož 50 druhů bylo poprvé nalezeno a popsáno právě v Grónsku.

7 Krajinný reliéf je různorodý, západní pobřeží Jutského poloostrova tvoří vysoké písečné duny, zatímco pro vnitrozemí jsou typické roviny, močálů, jezera a vyvýšeniny.

8 Vodstvo Největší řeka v Dánsku je Gudenå, která je dlouhá 158 km. Povodí má rozlohu 2 650 km². Kattegat (doslova kočičí díra) je jedna z dánských úžin, část Baltského moře. Průliv spojuje Severní moře přes průlivy s Baltským mořem. Nachází se mezi Jutským na jihozápadě a Skandinávským poloostrovem na severovýchodě.

9 Zdroje: http://www.world-adventure.cz/zeme/dansko/
Adriana Odehnalová Patrik Kolář


Stáhnout ppt "Dánsko Přírodní poměry."

Podobné prezentace


Reklamy Google