Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropská nej... Jakub Drahokoupil.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropská nej... Jakub Drahokoupil."— Transkript prezentace:

1 Evropská nej... Jakub Drahokoupil

2 Mont Blanc - nejvyšší hora Evropy
Mont Blanc (italsky Monte Bianco, v překladu bílá hora) je nejvyšší hora Alp a států EU, vypínající se v Montblanckém masivu na francouzsko-italském pomezí do výšky m n. m. Mont Blanc je tradičně považován za nejvyšší vrchol Evropy. Vrchol hory leží na francouzském území a hornina (tyčící se do nadmořské výšky m) je kryta ledovým příkrovem o proměnlivé tloušťce m. Při expertním měření provedeném v září 2009 byla výška hory stanovena na 4 810,45 metrů nad hladinou moře.

3 Volha - nejdelší evropská řeka
Volha je řeka ve východní části evropského Ruska. S délkou 3534 km to je nejdelší a nejvodnatější řeka Evropy. Na Volze bylo vybudováno několik velkých přehrad a plavební kanály ji spojují s Baltským, Bílým, Azovským i Černým mořem. Před stavbou přehrad činila její délka 3690 km. Plocha povodí je km².

4 Nejsevernější bod - Nordkinn
Cape Nordkinn (nazývaný též Kinnarodden) je nejsevernější bod pevninského Norska a proto je také nejsevernější bod kontinentální Evropy. Leží na poloostrově Nordkyn asi 20 km od města Mehamn.

5 Největší ostrov Evropy - Velká Británie
S rozlohou km² je největším ostrovem celé Evropy a osmým na světě. Ostrov je hlavní součástí Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a rozkládají se na něm tři její země – Anglie, Wales a Skotsko.

6 Nejvyšší činná sopka - Etna
- je nejvyšší činná sopka a druhá nejmohutnější sopka v Evropě. Nachází se v Itálii – na východním pobřeží ostrova Sicílie

7 Největší jezero - Ladožské jezero
Rozkládá se v Karelské republice a v Leningradské oblasti. Je to největší jezero v Evropě. Jezero tvoří severní hranici Karelské šíje, úzkého pruhu ním a Finským zálivem. Kotlina jezera je tektonického původu a byla dotvořena čtvrtohorními pevninskými ledovci. Má rozlohu km² (s ostrovy km²).

8 Nejmenší stát - Vatikán
- je nejmenším nezávislým státem světa (0,44 km², 921 obyvatel) tvořícím enklávu uprostřed Říma. Je sídlem Svatého stolce, nejvyšší autority katolické církve. Zřízením jde o absolutistickou teokracii, v čele tohoto státu stojí římský biskup neboli papež.

9 Nejvyšší stavba - věž Ostankino
Tato nejvyšší stavba Evropy a čtvrtá nejvyšší stavba na světě byla zprovozněna před čtyřiceti lety 5. listopadu u příležitosti 50. výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Její výška je 330 metrů.

10 Nejvyšší pohoří Evropy - Alpy
- jsou vytvořeny třetihorním alpínským vrásněním, stejně jako Karpaty.

11 Největší ledovec- Jostedalsbreen
- Jostedalsbreen, též Jostedalbre či Jostedalský ledovec, je největší ledovec pevninské Evropy. Leží v kraji Sogn og Fjordane při západním pobřeží jižního Norska. Jostedalsbreen pokrývá 487 km²

12 KONEC


Stáhnout ppt "Evropská nej... Jakub Drahokoupil."

Podobné prezentace


Reklamy Google