Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Evropská NEJ….

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Evropská NEJ…."— Transkript prezentace:

1 Evropská NEJ…

2 Největší město - Moskva
Moskva je hlavním městem Ruska s celkem asi obyvateli (2008), žijícími na ploše o rozloze km². Je tak jedním z největších měst v Evropě, spolu s Paříží či Londýnem. Je politickým, hospodářským a kulturním centrem země s asi 60 univerzitami a množstvím dalších vysokých škol, kostelů, divadel, muzeí a galerií. Sídlí zde všechna ministerstva a státní úřady, též také i významné firmy. Je také sídlem patriarchy ruské pravoslavné církve. Historické centrum je staré stovky let, v jeho středu se rozkládá trojúhelníkový Kreml, prohlášený spolu s Rudým náměstím v roce 1990 za světové kulturní dědictví UNESCO.

3 Nejvyšší hora -Mont Blanc
Mont Blanc (italsky Monte Bianco, v překladu bílá hora) je nejvyšší hora Alp a států EU, vypínající se v Montblanckém masivu na francouzsko-italském pomezí do výšky m n. m. Mont Blanc je tradičně považován za nejvyšší vrchol Evropy, avšak z důvodu neexistující metodiky pro přesné určení evropskoasijské hranice bývá tento titul stále častěji připisován kavkazské hoře Elbrus (5 642 m n. m.).

4 Nejdelší řeka - Volha Volha (rusky Волга, tatarsky İdel, İdil nebo İtil, mordvinsky Рав) je řeka ve východní části evropského Ruska. S délkou 3534 km to je nejdelší a nejvodnatější řeka Evropy. Na Volze bylo vybudováno několik velkých přehrad a plavební kanály ji spojují s Baltským, Bílým, Azovským i Černým mořem. Před stavbou přehrad činila její délka 3690 km. Plocha povodí je km².

5 Největší jezero - Ladožské
Ladožské jezero (rusky Ладожское озеро, finsky Laatokka, karelsky Luadogu) je jezero na severozápadě evropské části Ruska. Rozkládá se v Karelské republice a v Leningradské oblasti. Je to největší jezero v Evropě. Jezero tvoří severní hranici Karelské šíje, úzkého pruhu ním a Finským zálivem. Kotlina jezera je tektonického původu a byla dotvořena čtvrtohorními pevninskými ledovci. Má rozlohu km² (s ostrovy km²). Je 219 km dlouhé a průměrně 83 km široké (maximální šířka je 138 km). Průměrnou hloubku má 51 m a maximální 230 m (v severní části, západně od ostrova Vallam). V severní části hloubka dosahuje 70 až 200 m, v jižní části 20 až 70 m. Rozloha povodí je km². Celkový objem vody je 908 km³. Nadmořská výška hladiny jezera je 5 m.

6 Nejmenší stát - Vatikán
Vatikán (oficiálně Městský stát Vatikán) je nejmenším nezávislým státem světa (0,44 km², 921 obyvatel) tvořícím enklávu uprostřed Říma. Je sídlem Svatého stolce, nejvyšší autority katolické církve. Zřízením jde o absolutistickou teokracii, v čele tohoto státu stojí římský biskup neboli papež.Vlastní území Vatikánu zahrnuje baziliku sv. Petra a Svatopetrské náměstí s Apoštolským palácem, přiléhajícími budovami a Vatikánskými zahradami. Dále k Vatikánu náleží ještě exteritoriální území se zvláštním statutem, mezi něž patří papežské baziliky (do roku 2008 zvané patriarchální) sv. Jana v Lateránu, sv. Pavla za hradbami a bazilika Panny Marie Větší a papežské letní sídlo v Castel Gandolfo.

7 Největší stát - Rusko Rusko (Россия), oficiálním názvem Ruská federace (Российская Федерация), je s rozlohou km² největší zemí na světě. Zahrnuje značnou část východní Evropy a téměř celou severní Asii. S počtem 141,9 milionů obyvatel je Ruská federace devátá nejlidnatější země na světě. Rusko je hlavním následnickým státem Sovětského svazu, který se rozpadl roku 1991; převzalo jeho místo v Radě bezpečnosti OSN a je vůdčím členem Společenství nezávislých států. Je také členem G8, OBSE, OSKB, SCO, APEC a dalších mezinárodních organizací.

8 Nejhustěji zalidněný stát - Holandsko
Holandsko (nizozemsky Holland) je název středo-západní části a historického území Nizozemska, který se často (a ne správně) používá pro označení celého státu.V době Svaté říše římské bylo Holandsko jedním z hrabství, později nejdůležitější provincií Republiky spojených nizozemských provincií. V napoleonských letech 1806–1810 však existovalo Holandské království, pod které spadala velká část Nizozemska.Dnešní Holandsko tvoří dvě provincie: Severní Holandsko a Jižní Holandsko, které vznikly v roce Již v době Nizozemské republiky tvořilo Holandsko politické, ekonomické i kulturní centrum, v Holandsku se nachází nejvýznamnější města a přístavy, např. Amsterdam, Rotterdam, Haag, Delft atd.

9 Největší letiště - Frankfurt
Frankfurt nad Mohanem (německy: Frankfurt am Main) se nachází v jižní části německé spolkové země Hesensko jehož je největším městem a zároveň pátým největším městem Německa. Leží na řece Mohanu (Main) a je multikulturním velkoměstem s nádechem Ameriky, jehož charakter je často srovnáván s New Yorkem, proto Frankfurt Němci rádi přezdívají na Big Ebble (New York Američani nazývají Big Apple). Frankfurt je také přezdíván Bankfurt, protože je finančním srdcem Evropy, v jehož centru sídlí bankovní instituty světového významu. Tato oblast Frankfurtu se nachází na jednom břehu řeky Mohanu a je podle něj označována Mainhattan. Frankfurt nad Mohanem je důležitým veletržním městem a pro Evropu významným dopravním uzlem. Návštěvníci zde najdou jedno z nejfrekventovanějších evropských letišť.

10 Nejvyšší budova – TV věž Ostankino (Moskva)
Výstavba 540 m vysoké věže začala roku 1963 a byla dokončena o pět let později; oficiálně měla však být zprovozněna k 50. výročí Říjnové revoluce již roku Po svém otevření se stala nejvyšší stavbou světa, tento titul si udržela téměř celé desetiletí, až do otevření CN Tower v Torontu (od této doby je stále i dnes druhá a stále nejvyšší v Evropě). Vysílaly odsud všechny moskevské televizní stanice do vzdálenosti 120 km, a to až do 27. srpna 2000, kdy věž zachvátil rozsáhlý požár. Došlo k němu 98 m nad vyhlídkovou plošinou. Návštěvníci věže spolu s personálem museli být evakuováni, při počátečním výbuchu zahynuli tři lidé. Podle vládních zdrojů celá evakuace trvala 90 minut. Po této události mělo 18 milionů obyvatel metropole a jejího okolí problémy s příjmem televizního signálu.

11 Největší přístav – Rotterdam (Holandsko)
Rotterdam je s obyvateli druhé největší nizozemské město. Jedná se také o největší evropský přístav (do roku 2004, kdy ho předstihla Šanghaj, i světa), město moderní architektury a zároveň město velkého historického významu.Známý je zdejší přístavní komplex Europort, který je druhý největší na světě (první v Evropě). V centru města se nachází Námořní muzeum, dokumentující historii přístavu a stavby lodí.Část Rotterdamu byla za druhé světové války zničena následkem několika velkých náletů, proto ve zdejším středu města byly po válce postaveny moderní výškové budovy, lišící se od běžných holandských nízkých cihlových domů.Turisticky atraktivní je vyhlídka na přístavní město z vyhlídkové věže Euromast, vysoké 185 metrů. Zdejší rychlovýtah jezdí až na vrchol věže nebo do restaurace Panorama, nacházející se ve výšce 100 metrů. Populární je rovněž Erasmusbrug - moderní most spojující severní a jižní Rotterdam.

12 Vytvořil Výborný Tomáš 9.A
KONEC Vytvořil Výborný Tomáš 9.A


Stáhnout ppt "Evropská NEJ…."

Podobné prezentace


Reklamy Google