Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKLADBA PC 6 OP VK VYT 2.6 Operační paměť RAM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKLADBA PC 6 OP VK VYT 2.6 Operační paměť RAM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 SKLADBA PC 6 OP VK VYT 2.6 Operační paměť RAM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Operační paměť RAM

3 Paměťové moduly, též operační paměti, jsou napěťově závislé (volatilní) paměti určené pro dočasné uložení zpracovávaných dat a spouštěného programového kódu v počítači.

4 Komunikují s procesorem pomocí sběrnice. Jedná se o nepostradatelný fyzický prostředek, který je spravován jednou z hlavních částí operačního systému. Označení DIMM udává, že se jedná paměťový modul, který je složen z integrovaných obvodů.

5 Základní dělení paměťových modulů je na SDRAM, DDR, DDR2, DDR3, SO-DIMM (paměti do notebooků).

6 Paměti SDRAM jsou v dnešní době poměrně na ústupu, jelikož moduly DDR je svým efektivním výkonem předčí. Paměťové moduly DDR se dnes využívají v každém počítači v různých typech (DDR2, DDR3).

7 Paměť typu DDR2 je evoluční nástupce pamětí DDR. Tato technologie se používá pro vysokorychlostní ukládání dat. Stručně řečeno paměťové moduly typu DDR2 umí efektivně pracovat až na dvojnásobku rychlosti DDR. Moduly DDR3 se od DDR2 liší v rychlosti pamětí (samozřejmě vyšší).

8 Veličina, která popisuje rychlost pamětí, se nazývá frekvence (jednotky Hertze, zkratka Hz). SO-DIMM jsou paměti určené do notebooků. Rozlišujeme pak dále speciální paměti − určené do tiskáren, serverů, notebooků.

9 Výběr paměťových modulů do značné míry ovlivňuje základní deska, která musí být zpětně kompatibilní s těmito moduly. Pokud vaše základní deska plně podporuje paměti typu DDR3, je nemyslné kupovat paměti DDR2. Naopak, podporuje-li paměti typu DDR2, je naprosto zavádějící kupovat paměti typu DDR3.

10 Důležitým parametrem paměťových modulů je frekvence, s vyšší frekvencí roste takt pamětí, takt sběrnice a počet dat přenesených během sekundy.

11 Otázky Je vůbec nutné do PC operační paměť vkládat? Jaká další zařízení využívají operační paměť? Jaké známe druhy operačních pamětí? Co je důležité vědět při nákupu operační paměti? Mohu použít v jednom PC různé druhy pamětí?

12 Použité zdroje V prezentaci jsou použity obrazové a textové zdroje f. T.S. BOHEMIA s jejím souhlasem.T.S. BOHEMIA souhlasem


Stáhnout ppt "SKLADBA PC 6 OP VK VYT 2.6 Operační paměť RAM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google