Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu."— Transkript prezentace:

1 SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Pevné disky a SSD

3 Pevné a SSD disky jsou zařízení, která se obecně používají v počítačích, noteboocích a jiné spotřební elektronice. Slouží k dočasnému nebo trvalému uchování většího množství dat.

4 Pevné ani SSD disky neztrácí data po odpojení napájení, nazýváme je tedy tzv. disky nevolatilní. Hlavní důvod velkého rozšíření pevných disků je poměr kapacita/cena.

5 Pevné disky na rozdíl od disků SSD používají mechanické řešení, což je velmi nevýhodné z hlediska poškození disku (otřesy, nárazy apod.) a poměrně vysoké spotřeby. Předpokládá se, že SSD disky v budoucnosti plně nahradí pevné disky.

6 Hlavní výhodou SSD je absence pohyblivých mechanických částí a nižší spotřeba. SSD disk pro uložená data využívá napěťově nezávislou flash paměť. Jak pevné, tak SSD disky využívají stejné rozhraní SATA, starší ATA, případně PCMCIA, ExpressCard.

7 Základní dělení disků je dle velikosti, respektive dle zařízení, ve kterých se používají – 2,5" disky (notebookové), 3,5" disky (desktopové), dále disky externí, flash moduly, SSD disky a disky pro servery.

8 Výběr disku spojuje několik parametrů. Prvním parametrem je výše zmiňované rozhraní, které musí být plně podporováno. Dalším, nejspíše nezajímavějším parametrem, je kapacita. Čím vyšší kapacita, tím více dat je možné uložit na disk. V dnešní době se běžně pohybují kapacity pevných disků až okolo 1TB (1TB = 1024 GB).

9 SSD disky jsou na tom o něco hůře, zde se běžná kapacita pohybuje až okolo 128 GB a více. Jednoznačnou nevýhodou SSD disků je v dnešní době stále velmi špatný poměr kapacita/cena, kde pevné disky jednoznačně vedou.

10 Otázky Je možné instalovat do PC více HDD? Jaké jsou výhody SSD pevných disků? Jaké jsou nevýhody klasických HDD a jejich výhody? K čemu slouží v PC pevný disk? Jaké typy pevných disků znáte? Jaké hlavní parametry sledujeme při výběru HDD?

11 Použité zdroje V prezentaci jsou použity obrazové a textové zdroje f. T.S. BOHEMIA s jejím souhlasem.T.S. BOHEMIAsouhlasem Koláže a fotografie z archivu autora


Stáhnout ppt "SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google