Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát."— Transkript prezentace:

1 Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.

2 Významné budovy Významné budovy Heřmanova Městce Heřmanova Městce Děkanský kostel svatého Bartoloměje Husův sbor Zámek Židovská škola a synagoga Údaje o návštěvnosti objektů

3 Největší a nejvýznamnější stavba naší farnosti tvoří dominantu celého náměstí. Kostel je orientován– hlavní oltář má na východní straně, jednolodní stavba je dlouhá 43,45 m a široká 13,82 m. Děkanský kostel svatého Bartoloměje Děkanský kostel svatého Bartoloměje

4 Husův sbor Budova sboru je 28 m dlouhá, 15,5 m vysoká. Výška věže je 20,20 m. Výška síně 7,45 m. Do sboru se vchází po pěti žulových schodech. Dvoje dveře vedou do vestibulu, z kterého vlevo po dvaceti schodech se vystupuje na kruchtu, která je 20 m široká a 6 hluboká. Z ní se vystupuje na věž.Budova sboru je 28 m dlouhá, 15,5 m vysoká. Výška věže je 20,20 m. Výška síně 7,45 m. Do sboru se vchází po pěti žulových schodech. Dvoje dveře vedou do vestibulu, z kterého vlevo po dvaceti schodech se vystupuje na kruchtu, která je 20 m široká a 6 hluboká. Z ní se vystupuje na věž. Pod věží byla pohřební kaple s katafalkem.Pod věží byla pohřební kaple s katafalkem.

5 Zámek Původní stavba zámku byla ve slohu renesančním, nádvoří zdobily ze tří stran arkády. Věž byla nižší než dnes, ale s bání. Roku 1714 byla v místech dnešního náměstí zámecká předzahrada zaplocena vpředu. Roku 1784 byl zámek důkladně přestavěn Václavem Šporkem hrabětem. Tehdy v něm byla velká kuchyně, dvanáct sklepů a čtyři konírny. V prvním poschodí jídelna, velký sál, dvanáct pokojů a kaple Tří králů. Zámek v té době dostal přibližně dnešní podobu.Původní stavba zámku byla ve slohu renesančním, nádvoří zdobily ze tří stran arkády. Věž byla nižší než dnes, ale s bání. Roku 1714 byla v místech dnešního náměstí zámecká předzahrada zaplocena vpředu. Roku 1784 byl zámek důkladně přestavěn Václavem Šporkem hrabětem. Tehdy v něm byla velká kuchyně, dvanáct sklepů a čtyři konírny. V prvním poschodí jídelna, velký sál, dvanáct pokojů a kaple Tří králů. Zámek v té době dostal přibližně dnešní podobu.

6 Židovská škola a synagoga V listopadu r. 2001 byly v Heřmanově Městci slavnostně otevřeny a veřejnosti ke kulturním účelům předány zrekonstruované budovy bývalé synagogy a bývalé židovské školy. Neuvěřitelně zchátralé objekty byly uvedeny do své původní umělecké podoby a jsou připraveny sloužit novému poslání.

7 Údaje o návštěvnosti objektů Rok2001200220032004200520062007Kostel Husův sbor Zámek Synagoga


Stáhnout ppt "Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát."

Podobné prezentace


Reklamy Google