Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/02.0006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/02.0006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."— Transkript prezentace:

1 PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/02.0006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Břevnovský klášter 19.5.2014

3 Historie Klášter byl založen biskupem Vojtěchem. Nejdříve byl postaven ze dřeva. Později byl přestavěn v románském slohu. – Ten však byl zničen husity a dnes po něm zbyly pouze základy. Roku 1705 začala výstavba barokního kláštera. – Klášter byl postaven za účelem šíření vzdělanosti. Sloužil tedy nejen mnichům, ale i studentům.

4 Kostel svaté Markéty výstavba byla svěřena největším mistrům doby:  Dientzenhoferové – architekti  Matěj Václav Jäckel – sochař  Petr Brandl – malíř slunce zde svítí od východu po západ stavěn ve tvaru elipsy, rozšiřuje se a vítá nás je tvarovaný tak, abychom si připadali jako na lodi na barokní kostel je velmi prostý

5 Další části kláštera Archeologové odkryli původní románské základy. ‒Jsou přístupné veřejnosti, je zde viděl typický románský půloblouk. ‒První vykopávky probíhaly vedle stavby kláštera. ‒Románské základy se však našly až při druhých vykopávkách přímo pod kostelem. Terezínský sál: ‒Břevnovský klášter nebyl zrušen Josefem II., protože byl prospěšný veřejnosti. ‒Je zde freska s poustevníkem, ke kterému se vztahuje pověst o obživnutí páva.

6 Test znalostí 1.Jak se jmenuje autor obrazu, který vidíte? 2.Je pravda, že se mniši vždy ve stejnou dobu po celém světě modlí modlitbu za církev? 3.Za jakým účelem byl klášter postaven? 4.Proč v podlaze románských základů byly díry? 5.Z jakého materiálu byly sochy svatých?


Stáhnout ppt "PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/02.0006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google