Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KLASICISMUS STARÉ GYMNÁZIUM Kostelní náměstí 14. Škola - kvalitní jednoduchá klasicistní stavba se dvěma patry s vysokým suterénem do Školní ulice - směrem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KLASICISMUS STARÉ GYMNÁZIUM Kostelní náměstí 14. Škola - kvalitní jednoduchá klasicistní stavba se dvěma patry s vysokým suterénem do Školní ulice - směrem."— Transkript prezentace:

1 KLASICISMUS STARÉ GYMNÁZIUM Kostelní náměstí 14

2 Škola - kvalitní jednoduchá klasicistní stavba se dvěma patry s vysokým suterénem do Školní ulice - směrem ke Kostelnímu náměstí čtyřčlenný rizalit s frontispisem, zdůrazněn přísnými kolosálními pilastry bez základů a s dórskými hlavicemi - široká soklová římsa - směrem ke Kasárnímu náměstí střední osa průčelí zdůrazněna tříčlenným štítem Klasicismus je umělecký sloh, který vznikl v 17. století ve Francii.

3 Staré gymnázium je postaveno na místě bývalé latinské školy, která vznikla již v roce 1300. Byla několikrát přestavována, až se dostala do dnešní podoby v klasicistním slohu.

4 Památka v běhu času 13. st. – latinská škola poprvé písemně doložena 1822 – stará školní budova stržena 1828 – 1830 - postaveno nové gymnázium 1944 – škola poškozena zápalnými pumami Učitelský sbor roku 1930 Gymnázium kolem roku 1900

5

6 Pojmy Rizalit – prostřední, nebo krajní průčelní část, která vystupuje po celé výšce Frontispis – titulní rytina v knize, anebo sudá stránka tvořící protějšek titulního listu knihy (většinou s obrázkem) Pilastr – sloupovitý výstupek ze zdi s hlavicí, dříkem a patkou Sokl – pata podstavce, zdi Soklová římsa – tvoří horní lem soklu budovy Zajímavost 1821 účast J. W. Goetha, slavného německého básníka, ještě ve staré budově na závěrečných zkouškách studentů.

7 Anotace The old gymnasium is built on the site of the former Latin school, which was rebuilt several times until she got into present form in the classical style. Das alte Gymnasium wurde auf dem Platz denLatein-hereSchule, die mehrfach umgebaut wurde, bis sie im klassischen Stil kam in seiner heutigen Form erbaut.


Stáhnout ppt "KLASICISMUS STARÉ GYMNÁZIUM Kostelní náměstí 14. Škola - kvalitní jednoduchá klasicistní stavba se dvěma patry s vysokým suterénem do Školní ulice - směrem."

Podobné prezentace


Reklamy Google