Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Empír - (z lat. empire = císařství )

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Empír - (z lat. empire = císařství )"— Transkript prezentace:

1 Empír - (z lat. empire = císařství )
KLASICISMUS A EMPÍR konec 18.století – 1.čtvrtina 19.století (sloh francouzské buržoazní revoluce) vznikl ve Francii zrod KLASICISMU není podmíněn jen změnami ve společnosti , ale také archeologickými objevy antické civilizace (Pompeje) EMPÍR (vláda Napoleona Bonaparte) v Čechách až do 1.poloviny 19.století Empír - (z lat. empire = císařství )

2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY
Obdiv antickému ideálu vyrovnanost střídmost umírněnost, přehlednost ukázněnost strnulost navázání na klasickou, tj. antickou (hlavně římskou) architekturu)

3 ve Francii především slohem památníků a monumentálních staveb
symetrie a podřízenost vyššímu řádu – projev nepodléhající lidským citům kromě Francie ve větší míře v Rusku, Anglii, Itálii a Spojených státech vyhraněný vztah k přírodě - anglické zámecké parky stavby pečlivě projektovány nebezpečí strohé a strojené uniformity

4 Empír čerpá z antických staveb, užívá s oblibou průčelí antických chrámů vrcholící v období Napoleonova císařství empírovou architekturu charakterizuje jednoduchá střídmost Ovládal především: Interiérovou tvorbu ( nábytek ) Odívání Širokou oblast životního stylu Zasáhl víceméně celou Evropu (nejvíce Itálii a Německo)

5 PAMÁTKY Francie – chrám sv. Genovefy (zvaný panteon) v Paříži
– vítězný oblouk na náměstí Étoile v Paříži (volná kopie Konstantinova oblouku z antiky) – v Paříži se staví první široké a rovné bulváry (např. ulice Rue de Rivoli) Anglie – především stavby reprezentační (Národní galerie v Londýně), anglické parky Německo – Braniborská brána v Berlíně Rusko – Petrohrad (zimní palác, palác Smolný, …) Spojené státy – v klasic. duchu založen Washington – Kapitol

6 ZÁMEK KAČINA

7 DŮM U HYBERNŮ V PRAZE

8 NAPOLEONŮV POKOJ VE VERSAILLES

9 TYPICKY ŽENSKÝ EMPÍROVÝ ODĚV

10 Zdroje Fotografie dostupné po licencí Creative Commons


Stáhnout ppt "Empír - (z lat. empire = císařství )"

Podobné prezentace


Reklamy Google