Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované."— Transkript prezentace:

1 Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované v 80. letech naší doby, nesou rysy pozdního baroka, empiru a klasicismu. Renesanční období připomíná dům čp. 38 na Slovanském náměstí z roku 1590 (dnes městská galerie s bohatou výstavní činností) a starobylá radnice s venkovní sgrafitovou výzdobou, přestavěná v novogotickém slohu po požáru, který v roce 1861 zničil skoro všech 300 domů vnitřního města. K dominantám náměstí patří Krakonošova kašna z roku 1892 a barokní sloup Nejsvatější Trojice z roku Dílem bratří Pacáků, žáků slavného Matyáše Brauna, je barokní sousoší sv. Jana Nepomuckého v Horské ulici a plastika Svaté rodiny mezi muzeem a kostelem. K zajímavým sakrálním památkám Trutnova patří kostel sv. Václava v Horním Starém Městě, novogotický kostel sv. Petra a Pavla v Poříčí a barokní kostel Narození Panny Marie z roku 1782 v Trutnově.

2 Založení Trutnova V malebném údolí řeky Úpy, která dala ve 12. století jméno slovanské osadě, předchůdci dnešního Trutnova, je rozloženo město, jehož vznik je písemně doložen k roku Pověst o založení Trutnova však posunuje jeho počátky do 11. století, kdy údajný zakladatel města Trut svedl vítězný boj s bájným drakem. Tuto událost zobrazil na své lunetě v Národním divadle Mikoláš Aleš. Draka zuřícího před městskou branou nacházíme dodnes na městském znaku a pečetích.

3 Městská Radnice Krakonošovu náměstí vévodí Stará radnice. Tato stavba je původně renesančním dílem italského stavitele Valmadiho z roku 1591, která dostala svou novogotickou podobu po katastrofálním požáru města v roce 1861.

4 Krakonošova kašna K dalším památkám na náměstí patří Krakonošova kašna z roku S podnětem postavit v Trutnově novou kašnu s Krakonošem, která by nahradila už skoro stoletou Dračí studnu z roku 1792, přišel ve svém dopise trutnovskému starostovi Josefu Floglovi 18. října dva měsíce po odhalení pomníku císaře Josefa II. na trutnovském náměstí. Návrh byl s radostí přijat a již v únoru přispěla trutnovská Městská spořitelna na toto dílo tisíci zlatými. V roce 1888 přibyly k nim další finanční přísliby města a Rakouského krkonošského spolku, a tak se zdálo, že ke zřízení nové kašny dojde už v roce Profesor Ponninger však opětovně onemocněl, neodeslal slíbený model  kašny a nedošlo ani k jeho osobní slíbené návštěvě v Trutnově. Nastaly nečekané průtahy a odklady.

5 Morový sloup Sloup Nejsvětější Trojice v pozdně barokním stylu z roku Morový sloup, vysoký monumentální sloup, se obvykle postaví na podstavci, často se sochami zemských patronů, světců -ochránců před epidemiemi a živelními pohromami, vztyčován je na ochranu před morem a válkami zejména v období protireformace (v Čechách kolem 1680 a 1720) a pak v průběhu 18. století.

6 Trutnov Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí. Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované v 80. letech naší doby, nesou rysy pozdního baroka, empiru a klasicismu. Renesanční období připomíná dům čp. 38 na Slovanském náměstí z roku 1590 (dnes městská galerie s bohatou výstavní činností) a starobylá radnice s venkovní sgrafitovou výzdobou, přestavěná v novogotickém slohu po požáru, který v roce 1861 zničil skoro všech 300 domů vnitřního města. K dominantám náměstí patří Krakonošova kašna z roku 1892 a barokní sloup Nejsvatější Trojice z roku Dílem bratří Pacáků, žáků slavného Matyáše Brauna, je barokní sousoší sv. Jana Nepomuckého v Horské ulici a plastika Svaté rodiny mezi muzeem a kostelem. K zajímavým sakrálním památkám Trutnova patří kostel sv. Václava v Horním Starém Městě, novogotický kostel sv. Petra a Pavla v Poříčí a barokní kostel Narození Panny Marie z roku 1782 v Trutnově. Založení Trutnova V malebném údolí řeky Úpy, která dala ve 12. století jméno slovanské osadě, předchůdci dnešního Trutnova, je rozloženo město, jehož vznik je písemně doložen k roku Pověst o založení Trutnova však posunuje jeho počátky do 11. století, kdy údajný zakladatel města Trut svedl vítězný boj s bájným drakem. Tuto událost zobrazil na své lunetě v Národním divadle Mikoláš Aleš. Draka zuřícího před městskou branou nacházíme dodnes na městském znaku a pečetích. Městská radnice Krakonošovu náměstí vévodí Stará radnice. Tato stavba je původně renesančním dílem italského stavitele Valmadiho z roku 1591, která dostala svou novogotickou podobu po katastrofálním požáru města v roce 1861. Městská kašna K dalším památkám na náměstí patří Krakonošova kašna z roku S podnětem postavit v Trutnově novou kašnu s Krakonošem, která by nahradila už skoro stoletou Dračí studnu z roku 1792, přišel ve svém dopise trutnovskému starostovi Josefu Floglovi 18. října dva měsíce po odhalení pomníku císaře Josefa II. na trutnovském náměstí. Návrh byl s radostí přijat a již v únoru přispěla trutnovská Městská spořitelna na toto dílo tisíci zlatými. V roce 1888 přibyly k nim další finanční přísliby města a Rakouského krkonošského spolku, a tak se zdálo, že ke zřízení nové kašny dojde už v roce Profesor Ponninger však opětovně onemocněl, neodeslal slíbený model  kašny a nedošlo ani k jeho osobní slíbené návštěvě v Trutnově. Nastaly nečekané průtahy a odklady. Morový sloup Sloup Nejsvětější Trojice v pozdně barokním stylu z roku 1704.

7 Vypracovali: Aleš Menzel a Jiří Kovačič
Základní škola Mládežnická v Trutnově Dne 27.listopadu 2005


Stáhnout ppt "Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované."

Podobné prezentace


Reklamy Google