Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký."— Transkript prezentace:

1 Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký

2 Cíl projektu Cílem projektu je využití Laser Doppler systému k neinvazivnímu měření tepové a dechové frekvence a k orientačnímu měření změny rychlosti průtoku krve v mozku zkoumaného subjektu. Výsledek projektu má být použit pro rozšíření a další zlepšení výzkumu epilepsie, který je prováděn ve Fyziologickém ústavu AVČR.

3 Popis Laser Doppler systém snímá okamžitou rychlost průtoku krve cévami, což teoreticky umožňuje získání tepové frekvence analýzou výsledného signálu. Vlivem toho, že signál sondy je ale ovlivněn dalšími biologickými ději, jako je například pulzování mozku při dýchání, očekává se také možnost extrakce dechové frekvence a možnost přibližného měření změny průtoku cév.

4 Technologie I PeriFlux System 5000 + LDPM Unit –Systém pro měření okamžitého mikrovaskulárního průtoku. –Možnost využití široké sady Laser-Dopplerových sond pro téměř libovolnou sestavu měření. PeriFlux 5000 LDPM Unit Sonda s mini-úchyty LDPM: Laser Doppler Perfusion Monitor

5 Technologie II Krátce k teorii Dopplerova jevu: –Změna frekvence po odrazu: –Rychlost odpovídající dané změně:

6 Technologie III Princip měření rychlosti: –Paprsek laseru dopadající na krevní destičky se odrazí se změněnou frekvencí vlivem pohybu destiček v krvi. –Rychlost odpovídá změně frekvence podle výše uvedeného vzorce, nezávisle na směru pohybu.

7 Hlavní výhody Sérií pokusů byla zjištěna možnost měřit přímo přes lebku subjektu, což otevírá cestu ke snadnému a především neinvazivnímu měření některých důležitých dějů ve zkoumané oblasti na povrchu mozku. Předpokládá se také možnost sledování poměrného přivření či rozšíření cév (má vliv na průtok krve), což by velmi pomohlo při ověřování účinků některých aplikovaných látek.

8 Aktuální stav Analýza prvních měření odhalila nevhodné nastavení přístroje: byla použita příliš velká perioda vzorkování. Kratší perioda však povede na velmi zašuměný signál vlivem různorodého pohybu krevních destiček. V další sérii měření bude požadováno současné sledování EKG a měření dechové frekvence pro lepší ověření zpracovaných dat. Dodnes neznáme hloubku měření. Je tedy nutné najít způsob, jak zjistit alespoň orientační hloubku záměru sondy.

9 Shrnutí a použité zdroje Tato oblast použití Laser Doppler systému je relativně nová a nemá zatím přesně vytyčené hranice svých možností. S tím však souvisejí i některé v současné době řešené problémy. Jeho místo v oblasti medicínského výzkumu by měla v budoucnu zajistit právě schopnost neinvazivního měření důležitých údajů. Zdroje: –Laser Doppler System: www.perimed.se –Další obrázky: www.efunda.com –Výzkum epilepsie: epilepsy.biomed.cas.cz

10 Děkuji za pozornost a přeji hezký den.


Stáhnout ppt "Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký."

Podobné prezentace


Reklamy Google