Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hrozí veřejné dopravě kolaps?! Tisková konference Svazku obcí Region povodí Mratínského potoka 7. ledna 2011, Líbeznice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hrozí veřejné dopravě kolaps?! Tisková konference Svazku obcí Region povodí Mratínského potoka 7. ledna 2011, Líbeznice."— Transkript prezentace:

1 Hrozí veřejné dopravě kolaps?! Tisková konference Svazku obcí Region povodí Mratínského potoka 7. ledna 2011, Líbeznice

2 Chronologie Září 2010 – pracovníci Krajského úřadu Středočeského informovali starosty obcí celé oblasti o záměru zdražit jízdné a omezit spoje Září 2010 – pracovníci Krajského úřadu Středočeského informovali starosty obcí celé oblasti o záměru zdražit jízdné a omezit spoje –Jednoznačné odmítnutí ze strany obcí a měst Listopad 2010 – některé obce obdržely dopis, v němž krajští úřednici zdůvodňují omezení objednávky základní dopravní obslužnosti ze strany Štředočeského kraje mimo jiné i „vládními škrty“ Listopad 2010 – některé obce obdržely dopis, v němž krajští úřednici zdůvodňují omezení objednávky základní dopravní obslužnosti ze strany Štředočeského kraje mimo jiné i „vládními škrty“ 1. prosince 2010 – Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo zdražení jízdného, omezený objem finančních prostředků na úhradu autobusové dopravy a rozpočet na rok 2011 s vyššími příjmy z daní než v roce 2010 1. prosince 2010 – Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo zdražení jízdného, omezený objem finančních prostředků na úhradu autobusové dopravy a rozpočet na rok 2011 s vyššími příjmy z daní než v roce 2010

3 Chronologie 3. až 6. ledna 2011 obce dostávají nový dopis od Středočeského kraje s vyznačení spojů, které se již nebudou objednávat. Dostávají čas jen několika málo dní - do 12. ledna 2011, aby na návrh zareagovaly. 3. až 6. ledna 2011 obce dostávají nový dopis od Středočeského kraje s vyznačení spojů, které se již nebudou objednávat. Dostávají čas jen několika málo dní - do 12. ledna 2011, aby na návrh zareagovaly. 7. ledna 2011 odesílají starostové Spolku obcí Region povodí Mratínského potoka hejtmanovi Středočeského kraje, v němž návrh jednoznačně odmítají a žádají přehodnocení záměru. 7. ledna 2011 odesílají starostové Spolku obcí Region povodí Mratínského potoka hejtmanovi Středočeského kraje, v němž návrh jednoznačně odmítají a žádají přehodnocení záměru.

4 Co obsahuje návrh? Razantní omezení objednaných spojů ze strany kraje – pravděpodobné rušení desítek spojů. Razantní omezení objednaných spojů ze strany kraje – pravděpodobné rušení desítek spojů. Mezi rušenými spoji jsou v mnoha případech ranní a odpolední spoje, které slouží i jako „školní autobusy“. Mezi rušenými spoji jsou v mnoha případech ranní a odpolední spoje, které slouží i jako „školní autobusy“. Omezení se týká i spojů, které byly dosud plně vytížené. Omezení se týká i spojů, které byly dosud plně vytížené.

5 Co obsahuje návrh? V některých případech navrhuje kraj likvidační omezení počtu spojů. V některých případech navrhuje kraj likvidační omezení počtu spojů. Linka Praha – Mělník – Štětí Linka Praha – Mělník – Štětí –ze současných 42 spojů se změna týká 33 spojů – zůstává 9

6 Co návrh obsahuje? Linka Mělník – Libiš – Praha Linka Mělník – Libiš – Praha –ze současných 32 spojů se změna týká 26 spojů – zůstává 6 O dalších změnách se obce dozvídají postupně. O dalších změnách se obce dozvídají postupně.

7 Hlavní výhrady: vážné ztížení podmínek pro všechny, kteří dojíždějí za prací, do škol či za zdravotní péčí, vážné ztížení podmínek pro všechny, kteří dojíždějí za prací, do škol či za zdravotní péčí, kolaps doposud fungujícího systému integrované hromadné dopravy, kolaps doposud fungujícího systému integrované hromadné dopravy, zhoršení celkové dopravní situace vlivem vynuceného nárůstu individuální dopravy, zhoršení celkové dopravní situace vlivem vynuceného nárůstu individuální dopravy, a v součtu zhoršení ekonomické situace a konkurenceschopnosti regionu a nárůst nezaměstnanosti. a v součtu zhoršení ekonomické situace a konkurenceschopnosti regionu a nárůst nezaměstnanosti.

8 Hlavní výhrady: Středočeský kraj s obcemi nejedná jako s partnery. Středočeský kraj s obcemi nejedná jako s partnery. Informace přicházejí se zpožděním, zmatečně a neúplně. Informace přicházejí se zpožděním, zmatečně a neúplně. Kraj vyžaduje odezvu v nepřiměřených termínech s ohledem na závažnost problému. Kraj vyžaduje odezvu v nepřiměřených termínech s ohledem na závažnost problému.

9 Nesmyslné zdůvodnění Základní fakta: oproti rozpočtu Středočeského kraje na loňský rok se příjem kraje z daní podle schváleného rozpočtu na letošek nesnížil, ale naopak zvýšil o 150 miliónů korun, oproti rozpočtu Středočeského kraje na loňský rok se příjem kraje z daní podle schváleného rozpočtu na letošek nesnížil, ale naopak zvýšil o 150 miliónů korun, oproti loňskému roku nedošlo k dramatickému snížení celkové úhrady dopravní obslužnosti, jen z nějakých důvodů vzrostly o 60 miliónů náklady na železniční dopravu, zatímco náklady na autobusovou dopravu z nějakých důvodů klesly o více než 58 miliónů korun, oproti loňskému roku nedošlo k dramatickému snížení celkové úhrady dopravní obslužnosti, jen z nějakých důvodů vzrostly o 60 miliónů náklady na železniční dopravu, zatímco náklady na autobusovou dopravu z nějakých důvodů klesly o více než 58 miliónů korun, Zastupitelstvo Středočeského kraje už v prosinci loňského roku rozhodlo o významném navýšení jízdného v rámci Středočeské integrované dopravy, což by mělo přinést další finanční prostředky do systému, Zastupitelstvo Středočeského kraje už v prosinci loňského roku rozhodlo o významném navýšení jízdného v rámci Středočeské integrované dopravy, což by mělo přinést další finanční prostředky do systému, Středočeský kraj uvolnil i pro rok 2011 finanční prostředky na úhradu jízdného zdarma pro žáky a studenty. K čemu jim ale bude jízdné zdarma, když nebudou mít čím jezdit?! Středočeský kraj uvolnil i pro rok 2011 finanční prostředky na úhradu jízdného zdarma pro žáky a studenty. K čemu jim ale bude jízdné zdarma, když nebudou mít čím jezdit?!


Stáhnout ppt "Hrozí veřejné dopravě kolaps?! Tisková konference Svazku obcí Region povodí Mratínského potoka 7. ledna 2011, Líbeznice."

Podobné prezentace


Reklamy Google