Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Seminární práce z předmětu pěstování akvarijních rostlin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Seminární práce z předmětu pěstování akvarijních rostlin"— Transkript prezentace:

1 Seminární práce z předmětu pěstování akvarijních rostlin
Vypracoval J. Kříšťan, D Hercig, T. Šebo

2 Druhové zastoupení rostlin v našem akváriu č
Druhové zastoupení rostlin v našem akváriu č. 8 a jejich nároky na jednotlivé faktory

3 Didiplis dandra – kalužník dvojmužný
Původ: jih Severní Ameriky Čeleď: Lythraceae – kyprejovité Velikost: 15 cm Růst: středně rychlý Voda: pH 5,0 – 8,0;dKH 2 – 12°; dGH 2 – 15°; 15 – 16°C Obojživelná rostlina vytvářející vodní i bahenní formu. V akváriu ji sázíme do nepříliš hustých skupin na intenzivně osvětlená místa, roste poměrně pomalu, množí se zakořeňováním jednotlivých řízků – odříznutých částí lodyh, stonků. Úzké, světle zelené křehdé listy jsou vstřícné, křížmostojné, rostou velmi hustě, takže rostlina připomíná jakoby smrkovou větvičku. Kvete i pod vodou, drobnými načervenalými květy.

4 Hygrophila guyanensis – mokřanka
Původ: Indie Čeleď: acanthacea – paznehtíkovité Velikost: 20 – 40 cm Růst: středně rychlý Voda: pH 5,0 – 9,0; dKH 2 – 15°; dGH 5 – 25°; 18 – 30°C Jedna z nejběžnějších rostlin tohoto druhu, rychle rostoucí bezproblémová, z pěstíren je nabízena vždy jako emerzní, pro přizpůsobení se akvarijním podmínkám vyžaduje zprvu dostatek světla. Množí se řízkováním, po zaštipování horních částí stonků se silně větví.

5 Riccia Fluitans – Trhutka plovoucí
Původ: vyskytuje se kosmopolitně Čeleď: Ricciaceae – trhutkovité Růst: středně rychlý Voda: pH 5,0 – 9,0; dKH 2 – 15°; dGH 2 – 20°; 10 – 30°C Plovoucí rostlina, patří mezi játrovky. Jejich rozmnožování probíhá výtrusy a sporami. V akváriích se však množí zásadně vegetativně. Na hladině vytváří husté polštáře, vidličnatě větvených, vzájemně prorostlých jednotlivých stélek. Při rychlém růstu je nutné plovoucí trsy regulovat protrháváním, aby nedocházelo k zastínění rostlin u dna.

6 Salvinia natans – nepukalka plovoucí
Původ: Asie, Jižní Evropa Čeleď: Salviniaceae – trhutkovité Velikost: 5 – 15 cm Osvětlení: silné až velmi silné Růst: rychlý Voda: pH 5,5 – 9,0; dKH 2 – 15°; dGH 4 – 20°; 15 – 28°C Plovoucí rostlina patřící mezi kapradiny. Dva plovoucí listy s jemnými chloupky na povrchu srostu na krátkých stoncích, třetí list je přeměněn v kořen. Rostou dobře pouze při dostatku živin a světla. Nepukalky jsou velmi dobrým přirozeným indikátorem nedostatku živin v akváriích. Pokud se jejich růst zpomalí a nově vyrůstající listy jsou vybledlé, je možno začít vodu uměle přihnojovat. Hustá spleť jemných kořínků pod hladinou slouží jako dobrý úkryt pro drobný potěr, výtěr ryb a stavění pěnových hnízd labiryntek.

7 Bacopa caroliniana – bakopa karolínská
Původ: jih USA Čeleď: scrophulariaceae – krtičníkovité Velikost: 20 – 40 cm Osvětlení: střední až silné Růst: pomalý Voda: pH 5,5 – 8,5; dKH 5 – 15°; dGH 5 – 20°; 15 – 28°C Vstřícné (po 2 proti sobě) světle zelené listy se při silném osvětlení vybarvují do slabě červeného nádechu. Sázíme je do skupinek, každý stonek do samostatné jamky na dobře osvětlené místo. Množí se řízkováním. V obchodech je nabízena jako emerzní.

8 Elodea canadiensis – vodní mor kanadský
Původ: Severní Amerika Čeleď:hydrocharitaceae – voďankovité Typicky vodní rostlina, neschopná vytvářet suchozemské formy. Dlouhá vidličnatě větvená a na ní jsou v přeslenech listy. Do akvárií se příliš nehodí, v teplé vodě mu žloutnou listy.

9 Utricularia gibba – bublinatka.
Čeleď: Lentibulariaceae Vyžaduje spíše kyselejší ph, nenáročná. Pro akvárium se nám zdá nevhodná, nekoření ve dně a je velmi křehká. Submerzní masožravá rostlina

10 Parametry Rozměry akvária: délka – 43 cm; šířka – 39 cm; hloubka – 28 cm; zářivka – 19 cm od hladiny Absorbance vodního prostředí – 98,5 % Světelná účinnost zářivky – 14,28% Množství záření dopadajícího na vodní hladinu - 0,537 watt Nasycení kyslíkem – 89,68% Průměrná teplota – 21°C Průměrnáé ph – 8 Kyslík – 7,68 mg/l

11 Možné úpravy v našem akváriu
Měření bylo provedeno V akváriu byl zjištěn nízký obsah oxidu uhličitého, což je problém mnoha akvárií. Dá se řešit několika způsoby – nasazením ryb a jiných vodních živočichů, přímou dodávkou zmenšit provzdušňování. Větší problém je intenzita a spektrální složení světla v akváriu. Zvětšili bychom příkon zářivek, 40 wattů je málo. Co se týče spektrálního složení, bylo by nejlepší obstarat speciální zářivky určené pro akvária.mezi nm. Naměřená hodnota ph – 8 se nám zdá vysoká, většině rostlin vyhovuje od 6 – 7. Celková tvrdost je akváriu. Je nízká, pro naše rostliny vyhovující.


Stáhnout ppt "Seminární práce z předmětu pěstování akvarijních rostlin"

Podobné prezentace


Reklamy Google