Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světlo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světlo."— Transkript prezentace:

1 světlo

2 sluneční záření Sluneční záření, jež představuje základní zdroj energie pro veškeré procesy probíhající v atmosféře a na zemském povrchu, lze rozdělit na dvě části, a to na sluneční záření přímé a rozptýlené. Přímé sluneční záření přichází do oka pozorovatele ze Slunce a vzhledem k velké vzdálenosti Země od Slunce tvoří svazek prakticky rovnoběžných paprsků. Rozptýlené sluneční záření vzniká následkem rozptylu přímých slunečních paprsků na molekulách plynných složek vzduchu, na vodních kapičkách, ledových krystalcích a na nejrůznějších aerosolových částicích vyskytujících se v zemském ovzduší. Rozptýlené viditelné sluneční záření pozorujeme jako světlo oblohy, a kdyby jej nebylo, jevila by se nebeská klenba i během dne černá s ostře zářícím slunečním diskem a s hvězdami.

3 sluneční záření ultrafialové sluneční záření s vlnovými délkami menšími než 390 nm, které před vstupem do zemské atmosféry tvoří asi 7 % energie celkového elektromagnetického slunečního záření a jež je ze značné části absorbováno atmosférickým ozónem ve stratosféře, viditelné sluneční záření s vlnovými délkami od 390 nm do 760 nm (podle [29]) vytvářející spektrum barev od fialové po červenou (asi 48 % energie celkového elektromagnetického slunečního záření před vstupem do atmosféry), infračervené sluneční záření, které má vlnové délky větší než 760 nm a před vstupem do atmosféry tvoří přibližně 45 % z toku energie slunečního záření.

4 zdroje světla sálání tepla (záření černého tělesa) záření žárovky
sluneční světlo záření plazmatu (oheň, oblouková lampa) atomová spektrální emise laser a maser (stimulovaná emise) světlo LED diody plynové výbojky Luminiscence (např. u mořských živočichů) Fotoluminiscence Elektroluminiscence Katodoluminiscence Chemoluminiscence Triboluminiscence fluorescence fosforence katodové záření radioaktivní rozpad anihilace páru částice-antičástice

5 umělé světlo Mezi zdroje umělého osvětlení patří například fotografický blesk, halogenová nebo obyčejná žárovka nebo různé zářivky. Pro určení teploty světelného zdroje se používá kelvinometr a měří se v kelvinech.

6 vliv světla na organismus
Světlo je úplným základem života, protože světlu rostliny mohou přetvářet oxid uhličitý na kyslík pomocí fotosyntézy. Fotosyntéza, je základním biochemickým procesem rostliny a ve zkratce probíhá takto: Na spodní straně listů jsou malinké průduchy, kterými rostlina během dne přijímá ze vzduchu oxid uhličitý a vodní páru. Minerální látky rozpuštěné ve vodě přijímá kořeny z půdy. Chemickým procesem přeměňuje oxid uhličitý a minerální látky pomocí chlorofylu na škrob a cukr (asimilace). Tato rostlinná fabrika musí být zásobena energií, kterou rostlina čerpá ze světla (fotosyntéza).

7 Zdroje: Wikipedia.org Moje hlava :D


Stáhnout ppt "Světlo."

Podobné prezentace


Reklamy Google