Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada."— Transkript prezentace:

1 Životní prostředí

2 Rešovské vodopády

3 Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada těchto problémů byla přímo vyvolána rostoucím vlivem lidské populace na globální ekosystémy. Pojmy:  Ekosystém = funkční společenství v přírodě např. les, rybník  globálními problémy = celosvětové problémy

4 Globální oteplování Vlivem vzrůstajícího množství skleníkových plynů v atmosféře dochází ke globálnímu oteplování, jehož důsledkem jsou změny klimatu.

5 Pojmy:  skleníkové plyny = skleníkové plyny jsou plyny, vyskytující se v atmosféře Země, absorbující dlouhovlnné záření, díky čemuž je ohřívána spodní vrstva atmosféry a zemský povrch.  Zemská atmosféra = vrstva plynů obklopujících planetu Zemi. Obsahuje přibližně 78% dusíku, 21% kyslíku a množství dalších plynů. Atmosféra chrání pozemský život před nebezpečnou sluneční radiací a stabilizací teplotních rozdílů mezi dnem a nocí.

6

7 Znečištění ovzduší - smog Dalším celosvětovým problémem je znečištění ovzduší. Hlavním zdrojem znečištění je energetika, průmysl a v rostoucí míře doprava.

8 Úbytek (pra)lesů Odlesňování tropických pralesů způsobuje vysychání řek a snížení množství dešťových srážek, což v důsledku znemožňuje zemědělskou činnost. Celkově již byla vykácena polovina světových lesů.

9 Snížení biologické rozmanitosti Hlavní příčinou je ztráta přirozených stanovišť rostlin i živočichů - 24 % druhů savců a 12 % ptáků je považováno za „ohrožené“.

10 Rozšiřování pouští a půdní degradace Z důvodu rostoucího počtu lidí a obecně zvýšené lidské spotřeby dochází k větším nárokům na produkci zemědělských plodin, sběru palivového dřeva.

11 Nedostatek nezávadné vody Přestože je voda nevyčerpatelný obnovitelný zdroj, regionálně se může projevit její velký nedostatek či naopak přílišný nadbytek.

12 Znečištění oceánů a výlov ryb Lov ryb a jiných mořských živočichů postupně začal mít vážné důsledky na ekosystémy. Současná kapacita rybářského průmyslu překračuje schopnost obnovy rybích populací o zhruba 30-40 %.

13 Prameny: http://www.rozvojovka.cz Zpracovala: Miloslava Krčmářová, 2007


Stáhnout ppt "Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada."

Podobné prezentace


Reklamy Google