Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kácení deštných lesů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kácení deštných lesů."— Transkript prezentace:

1 Kácení deštných lesů

2 Tropický deštný les Prales Biom s trvale teplým a vlhkým podnebím
Rovníkové oblasti Země Nejrozsáhlejší: Amazonský Koňžský pralesy přední a západní Indie

3 Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Tropický_deštný_les

4 Význam Tropické deštné pralesy se nazývají „klenoty
Země“, „plíce Země“ a „největší lékárna světa“. Zdroje léků Producent kyslíku Pokud dojde k rozsáhlému ničení deštných pralesů (výhradně lidskou činností) k erozi a ztrátě styku s původním typem porostu, jde o takové znehodnocení pralesa, který se velmi dlouho navrací ke své přirozené obnově. Přirozená obnova pralesa na místě, které bylo exploatováno a zničeno člověkem, je otázkou staletí až tisíciletí.

5 Kácení tropického deštného lesa
V současné době tropické deštné lesy ubývají. Proč??? Spotřeba dřeva (mahagon, týk, palivo) Zemědělská půda (2-4roky????) Zakládání povrchových dolů Farmy pro dobytek Přehrady a elektrárny Za posledních 100 let již zmizelo z povrchu zemského více než 50 % rozlohy tropických deštných pralesů. Navzdory různým aktivitám ochránců přírody a vyhlašování nových obrovských rezervací a národních Parků se tempo příliš nezpomalilo. Odhaduje se, že pokud nedojde k radikální změně, do poloviny 21.století tropické deštné lesy zcela zmizí.

6 Následky: Větrná a půdní eroze Povodně Sesuvy půdy Pokles srážek
Ztráta zdroje dřeva, plodin Půda se stává neúrodnou, voda odplaví živiny Snižuje se genofond Genocida původních obyvatel Negativní celosvětové klimatické podmínky Urychlování skleníkového efektu Zvyšování globálního oteplování

7 Možná řešení: Zavedení majetkových práv – využívat les by měli mít lidé, kteří jsou na něm existenčně závislí Cena dřeva – dřevěné výrobky jsou příliš levné. Je třeba přestat dotovat těžbu dřeva, nasadit daně na pralesní dřevo. Zamezení srůstu těžařských firem a vládních struktur Pozemková reforma– mapování, domorodého území. Bojkot výrobků z tropického dřeva na západě. Odpuštění dluhů zemím třetího světa.


Stáhnout ppt "Kácení deštných lesů."

Podobné prezentace


Reklamy Google