Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vysokofrekvenční zesilovač

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vysokofrekvenční zesilovač"— Transkript prezentace:

1 Vysokofrekvenční zesilovač

2 VYSOKOFREKVENČNÍ ZESILOVAČ (LADĚNÝ S NOSNOU FREKVENCÍ)
Zesiluje elektrické signály vysokých frekvencí jen v určitém, přesně stanoveném frekvenčním pásmu. Základem běžných VF zesilovačů je paralelní rezonanční obvod, který je zapojen místo zatěžovacího (pracovního) rezistoru. Paralelní rezonanční obvod tvoří zátěž naladěnou na střední frekvenci zesilovače. Zesilovač s jednoduchým laděným obvodem je úzkopásmový

3 VYSOKOFREKVENČNÍ ZESILOVAČ (LADĚNÝ S NOSNOU FREKVENCÍ)
Šířku pásma lze ovlivnit činitelem Q (číslo vyjadřující, jak se součástky či obvod blíží ideálním). Zmenšením Q např. připojením přídavného rezistoru se dosáhne ploššího průběhu zesílení v závislosti na frekvenci a tedy větší šířky pásma (za cenu menšího zesílení).    B – šířka pásma U vícestupňových zesilovačů lze šířku pásma ovlivnit pomocí vázaných rezonančních obvodů. Jeden rezonanční obvod bývá zapojen jako zátěž jednoho stupně (ve výstupu), druhý jako vstupní druhého stupně.

4 Rozloženě laděné rezonanční obvody Souběžně laděné rezonanční obvody
VYSOKOFREKVENČNÍ ZESILOVAČ (LADĚNÝ S NOSNOU FREKVENCÍ) Rozloženě laděné rezonanční obvody Souběžně laděné rezonanční obvody Některé VF zesilovače, u nichž je zvětšena šířka pásma, např. rozloženě laděnými obvody se také označují jako širokopásmové VF zesilovače (např. mezifrekvenční zesilovač v rozhlasových a televizních přijímačích).

5 Širokopásmové zesilovače (neladěné)
Kmitočtový NF zesilovač je směrem k vyšším kmitočtům omezen rozptylovými, neboli parazitními kapacitami tranzistoru (přechody),přívodů a připojených součástek. Šířku pásma, kterou je zesilovač běžně schopen zpracovat lze vhodným zapojením zvětšit, např. kompenzací rozptylových kapacit přídavnými pasivními součástkami (především kondenzátory a cívkami). Potlačením vlivu rozptylových kapacit se mezní kmitočet posunuje k vyšším kmitočtům a zesilovač se nazývá širokopásmový. Používá se např. u TV přijímačů, kde zesiluje signál v kmitočtovém pásmu od několika Hz do 6 MHz. Proto se nazývá video zesilovač, nebo také obrazový zesilovač.


Stáhnout ppt "Vysokofrekvenční zesilovač"

Podobné prezentace


Reklamy Google