Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Obsah trojúhelníku - úlohy Matematika 7. ročník Jana Míková

3 Vypočítej obsahy trojúhelníků. Vyber k daným stranám příslušné výšky a dej pozor na jednotky.

4 p q Přímky p a q jsou rovnoběžné a jsou od sebe vzdálené 5 cm. Trojúhelníky mají stejně dlouhé základny. Který trojúhelník má největší a který nejmenší obsah? S1S1 S2S2 S3S3 Řešení: všechny tři trojúhelníky mají obsahy stejné.

5 a = 18 cm b = 26 cm 1.Jaký je obsah obdélníku? 2.Jaký obsah má modrý trojúhelník? 3.Jakou plochu tvoří zbylé bílé trojúhelníky po oddělení modré části? Řešení: 1.S = 18. 26 2.S = (18. 26) : 2 3.Bílé trojúhelníky tvoří polovinu plochy z obdélníku. Mají dohromady stejný obsah jako modrý trojúhelník.

6 AB CD E F Bod E je střed strany AB. Velikost strany AB je 18 cm a strany BC 8 cm. Délka úsečky CF je 6 cm. Vypočítej obsahy: a)Obdélníku ABCD b)Trojúhelníku AEF c)Trojúhelníku EBC d)Trojúhelníku ECF e)Trojúhelníku ADF

7 1.Vypočítej plochu zahrady tvaru pravoúhlého trojúhelníku s rozměry 8m, 6m a 10m. Potom spočítej kolik pletiva bude třeba na oplocení. (načrtni si trojúhelník a správně popiš strany) 8m 6m 10m

8 1.Štítky ke klíčům od pokojů horské boudy mají tvar rovnoramenných trojúhelníků. Jsou vyrobené z plastu a všechny jsou stejné. Kolik dm 2 plastu potřebujeme na jejich zhotovení, jestliže délka základny je 3cm, výška je 6cm a štítků je třeba 150? 2.Vikýřové okénko tvaru rovnostranného trojúhelníku má délku 0,7m a výšku 0,65m. Kolik m 2 skla je třeba na zasklení 35 okének, když počítáme s 5% odpadem na odřezky?

9 3. Oba štíty chaty mají tvar rovnoramenného trojúhelníku s délkou 3,5m a výškou 1,9m. V každém štítu bude čtvercový otvor na okénko s rozměrem 8dm. Kolik m dřeva je třeba na obložení obou štítů, jestliže připočteme 4,5% na odpad?

10 Zdroje: Rosecká, Z.-Růžička J.: Geometrie pro 7. ročník, nakl. Nová Škola, Brno 2003 Odvárko, O.-Kadleček, J.: Matematika pro 7. ročník ZŠ, 2. díl, nakl. Prometheus, Praha 1998


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google