Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš."— Transkript prezentace:

1 KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš Sokolovský Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání, Ostrava registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/B2.00011 Třinec – Vendryně, 27. 5. 2015 www.netzp.cz 1

2 2 Základní otázka = jak souvisí zaměstnávání OZP se sociálním podnikáním Sociální podniky zaměstnávají OZP, většinou více než 50%. V projektu OP LZZ „SP CSR a trh práce pro OZP“ jsme vyvinuli některé nástroje využitelné pro sociální podniky.

3 3

4 Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce 4 Proč zaměstnávat OZP? - je to diverzitně správné - je to společensky odpovědné - je to ekonomicky výhodné Jak zaměstnávat OZP? a) tvrdé kompetence - legislativa - Manuál pro zaměstnávání OZP na volném trhu práce - Kalkulačka pro kvantifikaci ekonomického přínosu zaměstnávání OZP b) měkké kompetence - Standardy diverzitní komunikace na pracovišti - Příklady dobré praxe Jeden z cílů projektu propojení zaměstnávání OZP a CSR tím získat větší pozornost firem pro zaměstnávání OZP.

5 Východiska 5 Na jedné straně zaměstnávání OZP patří ve firmách na volném trhu práce k nejméně prioritním oblastem, proto většinově je zákonná povinnost zaměstnávat 4% OZP řešena náhradním plněním resp. placením sankcí. Na straně druhé je problematika společenské odpovědnosti firem (zvláště pak velkých zaměstnavatelů a českých dcer zahraničních matek) součástí firemních dokumentů. Přijetí směrnice EP z dubna 2014 o povinném nefinančním reportingu firem nad 500 zaměstnanců o aktivitách CSR vč. sociálního pilíře vytváří vhodné prostředí pro aktivity SP CSR vč. zaměstnávání OZP. Můžeme konstatovat, že se mění pozitivně klima ve společnosti vůči diverzitě vč. zaměstnávání OZP, přičemž platí všechny uvedené aspekty.

6 6 Základním problémem při zaměstnávání OZP je na straně státu legislativa, která nedostatečně motivuje firmy tyto osoby zaměstnávat. Materiál: „Včasná pracovní diagnostika pro zdravotně postižené – Metodika pro zaměstnavatele“ (Václav Krása, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR). Tento materiál doporučuji pozornosti všech, kteří sociální podnik zakládají nebo provozují, protože přináší podrobný výklad zákona č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti a paragrafů 6,7,8 prováděcí vyhlášky č. 518/2004 Sb., kterou se provádí zmíněný zákon + upozorňuje na to, co v zákoně není + přináší shrnutí jednotlivých paragrafů pod názvem NEJDŮLEŽITEJŠÍ z pohledu zaměstnavatele.

7 7 Základním problémem při zaměstnávání OZP na straně firem jsou komunikační bariéry mezi OZP a většinovými pracovníky. http://spcsr.cz/manual http://spcsr.cz/standardy-diverzitni-komunikace-text http://spcsr.cz/videa/kolaz http://spcsr.cz/kalkulacka2 blíže viz: www.spcsr.czwww.spcsr.cz

8 Kontaktní údaje 8 Tomáš Sokolovský Centrum vizualizace a interaktivity vzdělávání, s.r.o., Ostrava Tel.: + 420 596 244 502, 602 795 481 sokolovsky@free-art.cz www.spcsr.cz


Stáhnout ppt "KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš."

Podobné prezentace


Reklamy Google