Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tisková konference Praha, 19. 2. 2009. Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tisková konference Praha, 19. 2. 2009. Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů."— Transkript prezentace:

1 Tisková konference Praha, 19. 2. 2009

2 Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů domů 3. Vyjádření OSMD k chystanému prodloužení první fáze deregulace nájemného o další 2 roky

3 Hospodářská krize Současný stav = ekonomická krize – pozice státu je potřeba zvýšit investiční výstavbu – pozice majitelů nemovitostí my můžeme investovat finanční rezervy, pokud nám stát nabídne určité fiskální výhody

4 Řešení? Navrhujeme: převést na dobu cca 5 let všechny modernizace vedoucí ke snížení energetických ztrát budov do skupiny se sníženou hodnotou DPH a současně z daňové kategorie modernizace do kategorie oprav.

5 Řešení? Navrhujeme: zkrátit odpisové lhůty pro nástavby a vestavby na domech z 30 na 10 let a opustit princip historických cen pro výpočet odpisů.

6 Konkrétní kroky? - role státu: Stát může uvolnit až 13 mld. Kč ze strukturálních fondů na zateplování budov. - role majitelů nemovitostí: - Majitelé bydlící ve svém mohou dostat zpět investovanou částku v ušetřené platbě za energii. - V případě nájemních domů nelze zateplování nařídit, neboť smyčka návratnosti není uzavřena. Investuje vlastník a šetří nájemce. Proto je třeba výrazná státní finanční pobídka.

7 Očekávaný výsledek? - urychlené uvolnění finančních prostředků na zateplování budov, budování půdních vestaveb a modernizace bytového fondu - urychlený rozběh stavební výroby

8 Rozhodnutí Nejvyššího soudu Podpora neplatičů. Nedodržování smluvních závazků. Ignorace nadřazenosti ústavního práva nad ustanoveními obecných předpisů. Pronajímatel se stává rukojmím pro neplatiče!

9 Stálá regulace nájemného nebo Zákon o sociálním bydlení ? Proč stát neřeší problematiku bydlení sociálně potřebných ???

10 Zákon o sociálním bydlení Účel zákona o sociálním bydlení adresná pomoc všem sociálně potřebným Výhody? využití celého fondu nájemního bydlení pro sociálně potřebné s nejnižšími náklady ze státního rozpočtu Kdo na tom prodělá? jediní, kteří na tom přestanou vydělávat, budou bohatí regulovaní nájemníci

11 Zákon o sociálním bydlení Co se stane, pokud nebude situace okamžitě řešena? - stát bude stále zbytečně přispívat i movitějším nájemníkům - vznikne nebezpečí vysokých výdajů státu na kompenzaci škod a odsouzení České republiky Evropským soudem pro lidská práva - nejvíce na to doplatí sociálně potřební, nezaměstnaní a starobní důchodci

12 Závěr Státe, nezbavuj se své zodpovědnosti! Státe, nečekej a jednej ihned! Jen tak ušetříme peníze státu – nás všech!

13 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Tisková konference Praha, 19. 2. 2009. Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů."

Podobné prezentace


Reklamy Google