Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Statistické odhady (inference) Výběr Nepotřebujeme sníst celého vola jenom proto, abychom poznali, že to jde ztuha. Samuel Johnson (anglický básník a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Statistické odhady (inference) Výběr Nepotřebujeme sníst celého vola jenom proto, abychom poznali, že to jde ztuha. Samuel Johnson (anglický básník a."— Transkript prezentace:

1

2 Statistické odhady (inference)

3 Výběr Nepotřebujeme sníst celého vola jenom proto, abychom poznali, že to jde ztuha. Samuel Johnson (anglický básník a historik, 1709-1784)

4 Populace (základní soubor) Na tuto tabulku lze nahlížet nejen jako na dělení pravděpodobností populace, ale také jediného pozorování vybraného náhodně.

5 Účelem náhodného výběru je statistická inference (= úsudek) o dané populaci (základním souboru). Každé jednotlivé pozorování z náhodného výběru má rozdělení pravděpodobností populace p(x). Výběrový soubor (výběr) musí být reprezentativní. Nejlepší cesta, jak toho dosáhnout, je (prostý) náhodný výběr. Metody získávání náhodného výběru - losování, pomocí náhodných čísel, metodou Monte Carlo Výběr s vracením / bez vracení (velké / malé soubory)

6 Bodové odhady Bodovým odhadem průměru populace je výběrový průměr Bodovým odhadem směrodatné odchylky (výběrových průměrů) je směrodatná odchylka výběrového průměru / odmocninou z n

7 Žádoucí vlastnosti odhadů: Konzistentnost

8 Vydatnost (robustnost)

9 Nevychýlenost (vydatnost)

10

11 Intervaly spolehlivosti

12

13 Obecný tvar intervalu spolehlivosti libovolného parametru Θ: kde je odhadovaný parametr a rozptyl jeho odhadu. Pro aritmetický průměr je a tedy

14 Interval spolehlivosti rozptylu má tvar kde a jsou kvantily (kritické hodnoty) rozdělení chí-kvadrát.

15 U Poissonova rozdělení pro odhad parametru λ ( = střední hodnota i rozptyl) platí


Stáhnout ppt "Statistické odhady (inference) Výběr Nepotřebujeme sníst celého vola jenom proto, abychom poznali, že to jde ztuha. Samuel Johnson (anglický básník a."

Podobné prezentace


Reklamy Google