Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK"— Transkript prezentace:

1 Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK
Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Helena Jagošová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Kreslení kluzných ložisek. Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělávání s výučním listem, 2. ročník Střední vzdělávání s maturitou, 2. ročník Vzdělávací oblast Technická dokumentace Vzdělávací obor 23 – 51 – H/01, L/001 Tematický okruh Kreslení strojních součástí a spojů . Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 2. ročník Anotace Žáci se naučí zobrazovat kluzná ložiska. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Kluzné ložisko, pouzdro, pánev, uložení. Datum

2 Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK
3D skutečnost Zobrazení na výkrese sestavy NA VÝKRESE SESTAVY se kluzné ložisko nakreslí podle zásad zobrazování nejčastěji v podélném řezu, označí pozičním číslem a pokud je ložisko normalizované zapíše se jeho název a norma do kusovníku podle pravidel zapisování normalizovaných součástí a pokud je ložisko nenormalizované také se označí pozičním číslem, zapíše do kusovníku, ale podle pravidel zapisování nenormalizovaných součástí a rovněž se musí nakreslit jeho výrobní výkres. U něj je důležité správně předepsat toleranci vnějšího (r6) i vnitřního průměru (H6, F7).

3 Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK
Ložisko se označí pozičním číslem 3 a v soupisu položek se označí dle ČSN nebo katalogovým číslem ý katalogu určitého výrobce.

4 Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK
Příklady zobrazení nenormalizovaných ložisek.

5 Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK
ZÁKLADNÍ TYPY KLUZNÝCH LOŽISEK Pouzdro kovové válcové Pouzdro kovové válcové s výstelkou Pouzdro kovové s přírubou

6 Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK
SPECIÁLNÍ TYPY KLUZNÝCH LOŽISEK polyamidové válcové víceploché kloubové segmentové

7 Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK
ÚKOLY K OPAKOVÁNÍ Vysvětlete jak se zobrazují a zapisují kluzná ložiska na výkresu sestavy Vyjmenujte a popište základní i speciální typy normalizovaných kluzných ložisek Vysvětlete pravidle kreslení nenormalizovaných ložisek

8 Zdroje a prameny KLETEČKA, Jaroslav a Petr FOŘT. Technické kreslení. Vyd. 1. Brno: CP Books, ISBN ŠVERCL, Josef. Technické kreslení a deskriptivní geometrie: pro školu a praxi. 1. vyd. Praha: Scientia, 2003, 341 s. ISBN Obrázek polyamidové ložisko [online]. [cit ]. Dostupné z: Obrázek segmentové ložisko [online]. [cit ]. Dostupné z: Obrázek segmentové ložisko [online]. [cit ]. Dostupné z: Obrázek kloubové ložisko [online]. [cit ]. Dostupné z: Obrázek válcové ložisko s výstelkou [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Kreslení KLUZNÝCH LOŽISEK"

Podobné prezentace


Reklamy Google