Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech"— Transkript prezentace:

1 Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Helena Jagošová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělávání s výučním listem, Střední vzdělávání s maturitou, 2.,3. ročník Vzdělávací oblast Technická dokumentace Vzdělávací obor 23 – 51 – H/01, L/001 Tematický okruh Kreslení strojních součástí a spojů . Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 2. a 3.ročník Anotace Žáci se naučí zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Polotovar, značka polotovaru, značka materiálu, norma polotovaru. Datum

2 Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
PROČ: Správný zápis polotovaru je důležitým údajem v popisovém poli výrobního výkresu, je podkladem pro technologickou přípravu výroby (nákup materiálu, ze kterého bude součást vyrobena).

3 Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
ZÁSADY VOLBY VELIKOSTI POLOTOVARU: VÁLCOVÝ TVAR Polotovar se volí s přídavkem na obrábění jehož velikost závisí na způsobu obrábění a požadované jakosti povrchu, lze jej: Vypočítat určit ze Strojírenských tabulek c) na délku se dává přídavek až 2 mm na každé

4 Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
ZÁSADY VOLBY VELIKOSTI POLOTOVARU: VÁLCOVÝ TVAR Ale pozor – rozměr musí vždy odpovídat jen normalizovanému rozměru, který najdeme v ST (v hutnických polotovarových normách)a to nebližší vyšší!

5 Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
ZÁSADY VOLBY VELIKOSTI POLOTOVARU: HRANATÝ TVAR Polotovar se volí s přídavkem na obrábění jehož velikost závisí na způsobu obrábění a požadované jakosti povrchu, lze jej určit ze Strojírenských tabulek. Při návrhu se musí dobře zvážit způsob, jak budeme polotovar na součást ze základního polotovaru vyřezávat (zda jej budeme otáčet po délce nebo po šířce), aby byl odpad vzniklí výrobou finální součásti co nejmenší.

6 Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
ZÁSADY VOLBY VELIKOSTI POLOTOVARU: HRANATÝ TVAR Ale pozor – rozměr musí vždy odpovídat jen normalizovanému rozměru, který najdeme v ST (v hutnických polotovarových normách)a to nebližší vyšší!

7 Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
POSTUP ZÁPISU DO POPISOVÉHO POLE do kolonky materiál se zapíše číselná značka druhu materiálu, ze kterého se bude součást vyrábět do kolonky polotovar se zapíše rozměr polotovaru a za něj norma polotovaru, podle které byl vyroben c) výjimku tvoří výkovky a odlitky, zde se do kolonky polotovar zapíše číslo modelu nebo zápustky.

8 Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
POSTUP ZÁPISU DO POPISOVÉHO POLE Výběr z materiálových norem pro značení polotovarů do popisového pole výrobního výkresu:

9 Zdroje a prameny Kletečka, Fořt: Technické kreslení, CP Books, a.s. 2005, ISBN Obrázky a výkresová dokumentace - archiv autora


Stáhnout ppt "Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech"

Podobné prezentace


Reklamy Google