Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optická prostředí Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_07.2.02.FYZ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optická prostředí Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_07.2.02.FYZ."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optická prostředí Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_07.2.02.FYZ Anotace: Vztah vlnové délky a frekvence, rychlost šíření světla v optických prostředích.. Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk výuky a využívá aktivizujících možností multimediálních prostředků včetně hypertextových odkazů. Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Multimediální výuka svou přehledností a názorností podporuje zájem a aktivitu i u slabších žáků. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Optická prostředí Světlo se šíří největší rychlostí ve vakuu. Rychlost světla ve vakuu označujeme c. (c = 299 792 458 metrů za sekundu) Při výpočtech používáme hodnotu c=3. 10 8 m. s -1. V látkovém prostředí je rychlost světla vždy menší.

3 Barva světla Okem vnímáme světlo o vlnových délkách ve vakuu od 390nm do 770nm. Světlo určité vlnové délky charakterizuje barvu světla. Světelný interval je omezen fialovou (390nm) a červenou (770nm). Pořadí barev: fialová, modrá, zelená, žlutá, červená.

4 Šíření světla - prostředí Světelné zdroje: tělesa, která vyzařují světlo. Optická prostředí z hlediska rozptylu a pohlcování: čiré průhledné průsvitné neprůhledné Z hlediska vlastností: stejnorodé nestejnorodé

5 Šíření světla - paprsky Ze zdroje umístěného v homogenním izotropním prostředí se světlo šíří všemi směry stejně. Bodový zdroj: rozměry zdroje můžeme zanedbat – světlo se šíří v kulových vlnoplochách. Směr šíření světla udávají přímky kolmé na vlnoplochu – nazývají se paprsky, ve velké vzdálenosti od zdroje je považujeme za rovnoběžné.

6 Příklad 1  Jakou frekvenci má světlo o vlnové délce 0,52μm ve vakuu? ----------------------------------------------------------------

7 Provedeme dosazení do vzorce

8 Kontrolní otázky Jaká znáte optická prostředí? Jaká je rychlost světla ve vakuu? Jak souvisí vlnová délka a frekvence světla? Co určuje barvu světla?

9 Kontrolní otázky-odpovědi

10 Použité zdroje: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1996, ISBN 80-7196-116-7. LEPIL, Oldřich; BEDNAŘÍK, Milan; HÝBLOVÁ, Radmila. Fyzika pro střední školy II. Praha: Prometheus, 2002, ISBN 80-7196-185-X Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šťastný.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optická prostředí Ročník:4. Datum vytvoření:Listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_07.2.02.FYZ."

Podobné prezentace


Reklamy Google