Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řezání – pily Druhy pil Řezání patří k základním truhlářským úkonům.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řezání – pily Druhy pil Řezání patří k základním truhlářským úkonům."— Transkript prezentace:

1 Řezání – pily Druhy pil Řezání patří k základním truhlářským úkonům.
Řezání příčné a podélné. Řezání v jiných směrech je vždy jejich kombinací. Druhy pil Rámové – rosečka, hrubé řezání podél i napříč, osazovačka, jemné řezání podél i napříč pro přesné rozměry, vykružovačka, (vypínačka) řezání zakřivených dílců (úprava pro rychlé vysazování listu)

2 Vsazené pily – ocaska, rozřezávání desek (kde nelze použít rámovou pilu)
čepovka, jemné ozubení, zhotovování čepů,

3 děrovka, úzký list na prořezávání otvorů vzdálených od kraje desky,
dýhořezka, pilka na dýhy s výměnným listem.

4 speciální pily, svlakovka, lupenková pila…

5 Ozubení pil – trojúhelníkové nesouměrné:
- přímé, - s předním sklonem, - zadním sklonem. Trojúhelníkové souměrné

6 Příčné řezání (zkracování) – zadní sklon ozubení (až trojúhelníkový).
Podélné řezání (rozřezávání) – přímé ozubení nebo přední sklon.

7 Zuby pilového listu, se počítají na 1 coul.
Pilky hrubé 8-16 zubů, střední zubů, jemné až 30zubů. Rozvod pilových zubů Zuby střídavě vyhnuté na obě strany. Pro suché a tvrdé dřevo menší rozvod. Mokré a měkké větší rozvod zubů. Čím větší rozvod, tím hrubší řez. Jednostranně rozvedená pila a tupý pilový list, pila v řezu „zabíhá“.

8 Rozvedení zubů závisí na tloušťce pilového listu s  0,8 mm rozvod na jednu stranu a = 0,15 – 0,4 mm, s >0,8 rozvod a = 0,3 – 0,6 mm. Zkroucený pilový list neudržíme v rovině řezu.

9 Řezání rámovou pilou – nasadíme vhodný list (rosečka, osazovačka), provedeme jeho kontrolu, pilu uchopíme oběma rukama za rukojeti, ve kterých je upevněn pilový list, opřeme šňůrou o prsa, pohledem na hřbet pilového listu ho zkontrolujeme, případně srovnáme pootočením rukojeti. Při řezání je rám pily skloněn doprava asi o 35o a zuby směřují od sebe. Pomocí kolíku napneme provaz napínadla. Po skončení řezání uvolníme pilový list kolíkem napínadla.

10 Pilu nasadíme koncem, u kterého ji držíme, přesně na pravou stranu rysky, podél které máme materiál uříznout. List pily opřeme o nehet levé ruky, kterou zároveň držíme delší konec řezaného materiálu, lehce a pomalu s mírným nakloněním táhneme k sobě až vznikne mělký zářez. Po přesném zaříznutí řežeme dlouhými tahy po pravém okraji rysky a kolmo ploše řezaného dřeva. Při zpětném pohybu pilu trochu nadlehčujeme.


Stáhnout ppt "Řezání – pily Druhy pil Řezání patří k základním truhlářským úkonům."

Podobné prezentace


Reklamy Google