Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spojování vlysů rohové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spojování vlysů rohové"— Transkript prezentace:

1 Spojování vlysů rohové
Vlysy slouží k vytvoření rámové konstrukce truhlářských a stavebné truhlářských výrobků. Tvoří nosné nebo výztužné konstrukční prvky. Pro jejich zhotovení vybíráme středové dřevo bez suků. Neméně důležitá je přesnost provedení rozporů a čepů.

2 Přeplátování - nejjednodušší rohové spojení, používá se pro oplášťované a jednoduché rámy. Spoje se lepí, pevnost nízká.

3 Rozpor a čep – používá se při výrobě nábytku a okenních rámů. Proveden pravoúhle, rovněž jednostranně nebo oboustranně na pokos, průběžný, polokrytý nebo zakrytý. Svislé vlysy rozpor, vodorovné vlysy čep.

4

5 U namáhaných rámů – okenní křídla – zpravidla dvojitý čep průběžný
U namáhaných rámů – okenní křídla – zpravidla dvojitý čep průběžný. Většinou jsou zhotovovány s polodrážkou pro výplň.

6 Pokosový spoj lepený na tupo, malá pevnost, nepoužívá se nebo se zpevňuje nejméně dvěma kolíky.

7 Rýsování čepů a rozporů
– ostrou tužkou, vždy oba spojované díly současně pomocí úhelníku, který přikládáme k označené venkovní ploše. Délku čepů a rozporů na všechny vlysy přenášíme úhelníkem, tloušťku čepů značíme rejskem, který vedeme podle značené plochy. Obr. 32, str. 55 Obr. 32, str. 55 U vlysů opatřených drážkou, polodrážkou je délka rozporu a čepu kratší o hloubku drážky, polodrážky.

8 Zhotovování čepů a rozporů
– řez vedeme podle rýsované čáry, řežeme čepovací pilou. Vnitřní část rozporu dlabeme čepovacím dlátem, osazení čepu lehce podřezáváme.

9


Stáhnout ppt "Spojování vlysů rohové"

Podobné prezentace


Reklamy Google