Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční."— Transkript prezentace:

1 Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

2  virologie  buněčný parazit  původce onemocnění

3  studuje je virologie  jsou to organismy, které žijí uvnitř buněk - parazité  buňky slouží virům k rozmnožování  napadená buňka umírá a viry napadají další buňky  nemají buněčnou stavbu – nebuněčné organismy

4  způsobují mnohá onemocnění rostlin i živočichů ( původci chorob ):  chřipku  rýmu  opar  neštovice  spalničky  žloutenku  AIDS (virus HIV)  Ebolu  vzteklinu  mozaikovitost tabáku (rostliny)

5 Viry  studuje je virologie  parazité buněk  nemají buněčnou stavbu – nebuněčné organismy  původci chorob :  chřipka  rýma  opar  neštovice  spalničky  žloutenka  vzteklina  AIDS (HIV)

6  virus chřipky  HIV virus (způsobuje AIDS) obrázek 1 obrázek 2

7  Ebola  pravé neštovice obrázek 3 obrázek 4

8 Viry  studuje je virologie  parazité buněk  nemají buněčnou stavbu – nebuněčné organismy  původci chorob :  chřipka  rýma  opar  neštovice  spalničky  žloutenka  vzteklina  AIDS (HIV)

9  Vysvětli pojem parazit.  Jak se jmenuje vědní obor, který studuje viry?  Znáš alespoň dvě choroby virového původu?

10  Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír; BIČÍK, Vítězslav; MARTINEC, Zdeněk. Přírodopis 1 : pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. přepracované vydání. Praha : SPN - pedagogické nakladatelství, 2002. 104 s. ISBN 80-7235-068-4. [2012-20-09]  Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-20-09] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty.http://www.wikimedia.org  obr. – 1 chřipka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/H1N1_navbox.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/H1N1_navbox.jpg  obr. 2 – HIV http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/HIV_on_macrophage.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/HIV_on_macrophage.png  obr. 3 – Ebola http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Ebola_virus_em.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Ebola_virus_em.png  obr. 4 – neštovice http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Vaccinia_virus_PHIL_2143_l ores.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Vaccinia_virus_PHIL_2143_l ores.jpg


Stáhnout ppt "Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční."

Podobné prezentace


Reklamy Google